Meldingen
Alles wissen

Pruimen nu drie weken op gist de twijfel slaat toe


moonshineaandelek
Berichten: 32
Registered
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hallo, ik heb nu drie emmers pruimen drie weken op gist staan. Eerst had ik twee emmers, maar een emmer explodeerde na een dag zowat dus toen heb ik die verdeeld over twee emmers. Daarna gebeurde er echter weinig afgezien van een gezellig oprispingkje zo nu en dan. 

Ik vraag mij af of er in alle drie de emmers nu genoeg activiteit is geweest en waar ik nu ongeveer sta met de alcohol. Ik had zo'n drijvende meter gekocht, maar begrijp inmiddels dat die me niet gaat helpen. Ik heb nog geen sg meter, laat staan dat ik een nul meting heb. De drie emmers ruiken ook verschillend. Een meer naar jam en de ander zuriger. Ik ze wel kleine belletjes van onder het drijvende fruit komen dus ergens zal r wel iets goed gegaan zijn. 

Ik wil niet te lang wachten want in een van de emmers komt een beetje een grijze gloed over het drijvende fruit. Ik vermoed schimmel. (Hoe schadelijk is dat?)

Zijn er nog manieren om uit te vinden wat het alcoholpercentage is, of is het nu gewoon na drie weken lekker aan de gang en kijken waar het schip strandt? Of kan die waas geen kwaad en moet ik gewoon (nog langer) wachten totdat er geen burbjes uit de slotjes komen? 

Ik hoor het graag!

Beantwoorden
31 reacties
14 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek. Ja, 3 emmers met pruimen die 3 weken staan te vergisten. Als ik je dan toch een antwoord zou geven, nog 1 week wachten en dan stoken. Ik weet alleen niet wat voor ketel je heb en hoe je het wil stoken. Maar ik zou niet alles bij elkaar gooien maar per deel  kijken of het je bevalt. Ook zou ik niet te bang zijn dat je iets schadelijks heb gecreëerd, na distillatie is de alcohol het schadelijks wat je tot je neem.

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@rumo haha. Ja met die instelling ben ik ook begonnen. De pruimen laten vallen en verrotten was ook geen optie dus gelijk maar vol er in. Wat denk je moet ik roeren in de drap om het nog wat te activeren en de bovenlaag te wisselen? Ik heb de T500 alambiek dus moet sowieso met batches werken. Een emmer is met gesneden pruimen en een andere met gestampte en licht aangekookte. De derde is een mix. De gesneden pruimen gaven de heftigste reactie op de gist trouwens. Ik denk omdat het kooksel nog te warm was toen ik de gist er bij deed. Enfin, een weekje extra kan dus geen kwaad denk je. Dan doen we dat gewoon.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek , roeren zou ik niet doe, geef de gist de rust. De gist is niet alleen alcohol aan het maken maar is zich ook aan het vermeerderen, en dan zou jij ook niet gestoord willen worden 😉

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@rumo thanks! Ik zal hieronder nog wel even melden of her iets geworden is volgende week. Ben jij trouwens een kookzak gebruiker of niet? Ik neig er naar de complete drap in de ketel te gooien straks.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek voor graan niet maar voor fruit een beetje 🤔 Als je veel drap in je ketel heb is er minder plaats voor de alcohol, dus mijn opbrengst is dan minder. Dus een beetje pulp(dus zonder de gist) heb ik liever. Maar als je een beetje stookwijn(met pulp) bewaar en dat bij de tweede stook doe kom er nog meer smaak mee.

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@rumo bedoel je met tweede stook het opnieuw destilleren van het eerste resultaat, of de tweede batch die ik er gewoon bij moet scheppen totdat de ketel vol met drap zit? Je merkt, het is echt mijn eerste keer en ik heb veel gelezen maar juist weinig over de kleinere details.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek, als je de eerste stook(striprun) opnieuw stook dus de spiritrun. Dan wat van de nog niet verstookte stookwijn toevoegen. Een 1/3 zou genoeg moeten zijn.

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@rumo Dank! klinkt als een plan! 2/3 is ook wat er ongeveer in de ketel past denk ik.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek ik kan het nog moeilijker maken 😝. Ik doe vaak een paar stipruns bij elkaar om mijn ketel wat voller te krijgen. Bij de rum doe ik 4 stipruns mij elkaar voor de spiritrun. Het is allemaal geen wet he, kijk zelf een beetje wat werk voor jou.

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 282

@moonshineaandelek 

was die emmer explodeert door het gisten ?

dat zal een rotzooi zijn geweest!

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@haak Bij wijze van spreken 🙂 De deksel stond bol en door het waterslot kwam al een flinke scheut sap. Maar na het afscheppen alles weer (te?) kalm. Ik ben echt benieuwd naar het resultaat.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1987

@moonshineaandelek Heb je toevallig niet gehad dat er onderin het waterslot een verstopping was? Sommige watersloten maak ik van onderen wat groter met een mesje.

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@alchemist dat denk ik niet, maar het kwam juist door het pijpje naar buiten. Maar goede tip weer. Nog iets om in de gaten te houden.

Beantwoorden
Vanascx
Registered
(@vanascx)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 4

@moonshineaandelek meet met de hydrometer

Beantwoorden
william
Berichten: 1623
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als je veel “drab” gaat stoken ,kan je beter een Au Bain Marie ketel kopen.

Ik zelf doe daar mijn fruit mee, gebruik als vulmiddel in tussenwand, anti vries. Kan goed tegen warmte en wordt niet slecht.

En de “drab” bakt niet aan, wat weer een betere smaak geeft.

Beantwoorden
3 Reacties
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@wiliam Dank! Heb je die hier gekocht? Ik had die nog niet gezien.

Beantwoorden
william
Registered
(@wiliam)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1623

@moonshineaandelek  Heb hem van een van de andere stokers over genomen, 

maar jan heeft ze ook.

Klik hieronder

20 Liter - Bain Marie distilleerketel - complete set • Stookwinkel - Alles voor de hobbystoker

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@wiliam even als elke andere ketel heeft de eau bain marie voor en nadelen . Maar inderdaad aanbranden heb je  minder gauw .  

Maar ik denk ook dat aanbranden kwestie is van onoplettendheid en weinig ervaring en te kort daardoor in materiaal .

Ik werk met diverse ketels maar aanbranden is voor mij bijna 40 j geleden . Reden was dat een van de 3 ketels op dat moment te verlaandacht vroeg en de  andere ketel dus even te snel opliep en door bezigheid met de ander ketel ik te laat ingreep.

Goed temperatuur  beheer , Kookstenen , rooster , dubbele bodem , kookzakken , vlamverdelers  ,manden in ketels en bijblijven . (En zorg dragen dat ketel niet droogkookt  maar dat is weten inhoud en wat er dan max uitkomt ) 

 

 

Beantwoorden
moonshineaandelek
Berichten: 32
Registered
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

@Rumo zei wacht nog een weekje... vanaf dat moment hoor ik in iedere emmer iedere minuut een grote blurp in al mijn emmers. En nog steeds. Is er ook zoiets als té lang vergisten? Ik wilde morgen eigenlijk wel gaan proberen te stoken.

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek, normaal is 3 tot 4 weken meer dan genoeg. Als je langer wacht zou de dode gist kunnen gaan rotten(vieze smaak en lucht), maar er zijn ook recepten waarbij de stookwijn wel maanden staat(meer smaak en aroma). Maar als er nog bubbels zijn en je zie nog actieve vergisting dan zou ik nog niet stoken. De gist dwarrelt dan nog door je stookwijn heen. Je krijg dan gist in je ketel wat ook weer een onaangename smaak geeft. Ja, geduld hebben is het moeilijkste van het stoken.

Beantwoorden
Theresa
Registered
(@theresa)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@moonshineaandelek pruimen mogen zelfs wel 5 weken gisten zolang er geen schimmel op zit . 
Gebruikt u gist of is het zelf gaan gisten . 
Pruimen gisten zelf snel en ander gist erbij verstoort elkaar en wil dan niet meer . Niet al gist past bij elkaar .

Beantwoorden
moonshineaandelek
Berichten: 32
Registered
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 maand geleden

Bedankt voor de belangstelling. Ik heb vandaag de drijvende pruimen afgeschept en uitgeperst. Ruikt heerlijk en smaakt naar zure wijn dus goed teken. Morgen gaat de ketel aan. Wil zeker zijn dat ik morgen geen dode gist cellen overzet. Heeft iemand tips waarnjenop moet letten bij het overzetten naar de ketel? 

Beantwoorden
7 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@moonshineaandelek als het gisten is gestopt zakt de dode gist naar de bodem. Je kan dan van boven af voorzichtig je stookwijn uit de emmer scheppen. Als je een emmer met een kraantje heb kan je die gebruiken. Als je het kraantje open zet blijf er een bodempje drap in je emmer achter, ik herhaal dat de andere dag meestal nog eens.

Beantwoorden
moonshineaandelek
Registered
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 32

@rumo thanks. Ik zet de kraan NU open!

Beantwoorden
RuMo