Meldingen
Alles wissen

Restanten en "mislukte" rum stoken


Stephan
Berichten: 448
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ik zat eens uit te rekenen wat ik nog heb staan aan rum die het net niet is. Gespiced met teveel sinaasappelschil, te veel anijs erin gedaan, te veel heads/tails etc.

Kan ik dat eigenlijk bij elkaar doen en nog een keer stoken?Of is dat niet aan te raden en kan ik het beter gewoon weggooien? Heads heb ik genoeg, dus voor de BBQ en de open haard heb ik geen alcohol meer nodig 😉 , maar vroeg me af of je er nog iets moois (lees: lekkers) van kon maken.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 8683
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Je kunt het met natrium hydroxide stoken . Let wel op dat je het in stappen moet doen .

Met Natrium hydroxide moet je wel erom denken dat je tijdens de stook ook oxidatie kunt krijgen wat weer vervuilt .

Of je moet met een secondair over een oplossing destilleren 

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 448
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Okay, maar het is dus niet zo dat je met al die restanten tezamen wel eens iets lekkers kan krijgen door het gewoon nog een keer te stoken? Ik dacht dat ik ooit eens ergens zo iets gelezen had.

Als de kans groot is dat het resultaat niet te pruimen is ga ik er niet eens aan beginnen en gooi ik het wel weg 🙂 .

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@stephan ik kan de kwaliteit niet inschatten van het mislukte product.  

Je kunt het eerst ook met wat calcium mengen 24 u laten staan  en proberen met ruime voor en naloop .

En anders met caustic soda schoon stoken.

T is melasse en je hebt waerschijnlijk hoge zuren bindingen .  Daarom de caustic soda.

 

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 405
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Dat is het geluk als je iets als een T500 hebt 😉 Als ik iets heb waarvan de smaak me niet bevalt, raak ik met twee keer stoken in de T500 de meeste smaak wel weer kwijt...

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@mccorner sorry maar de T500 is geen wondermachine en  kan ook geen verschil in acetaat bindingen en alcohol zien en zal het dus ook nooit zonder toevoeging schoon krijgen . ! Ook niet in 2 x stoken. ! 

 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 405

@robbert Uiteraard weet ik dat een T500 geen wondermachine is 😀. Maar als Stephan het heeft over teveel sinas- of anijssmaak, raak je die dan niet grotendeels kwijt omdat de T500 weinig smaak meeneemt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@mccorner etherische oliën van sinaasappel en anijs krijg je met elke kolom still weg .  Maar stephan had ook veel naloop en voorloop delen er  in zitten . Als je dit laat staan gaan de daarin zittende  alcohol , zuren en acetaten alsnog binden . En bij het herdestilleren van dergelijke delen komen concentratie vrij wat het juist gemakkelijk maakt om aan elkaar te binden in de stijgende dampen.

Deze " vervuilingen " zijn hardnekkige. 

Soms worden feints / voorloop / naloop her gebruik of herdestilleren prima bruikbaar zijn .

Maar Stephan heeft het over rum / melasse  product hierbij zijn carbonzuren , azijnzuur , ethylacetaat , zwavelzuur en boterzuur prominent aanwezig .  

Ester en acetaat vorming en oxydatie  gaat daarbij na destilatie door .  Dus ook in jou mislukt product is een soort van rijping.  Dit bemoeilijkt zeker de scheiding bij herdestilleren .

Natrium hydroxide is dan een van de mogelijkheiden van corrigeren . 

In goede verhouding kun je zowel corrigeren of in aangepaste verhouding juist de vervuilingen te neutraliseren .

 

 

 

Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Honorable Member
Berichten: 405

@robbert Aha! Duidelijk, dank weer voor de uitleg!

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 448
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Onder aan de streep dan de hamvraag @robbert , is het überhaupt de moeite waard om het te proberen? 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8683

@stephan ik kan van hieruit niet echt beoordelen hoe het er bij staat .

Maar als je zelf twijfelt aan het werk dat je eraan hebt voer het dan aan de gootsteen. Immers veel werk is het niet om een frisse batch op te zetten. .

Beantwoorden
Stephan
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 448

@robbert ja, ik gooi het denk ik ook maar gewoon weg. Ik dacht dat ik ergens geleden had dag als je dat bij elkaar gooit en nog een keer stookt je soms verrassende resultaten kon krijgen.

Beantwoorden
zoef
Berichten: 74
 zoef
(@zoef)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Ha Stefan,

Tijdje geleden had ik een zo’n 6,5 liter oranjebitter gemaakt die écht niet lekker was. Behoorlijk goor zelfs, om eerlijk te zijn.

Ik heb dat voor de gein toen in mijn T500 met copperdome door een basket gevuld met Jeneverbessen gehaald.

Ik geniet nu nog steeds van deze “gin” met licht vleugje sinaasappel. Het bleek een toppertje 😋

Dus om je vraag te beantwoorden: Ja natuurlijk kán je het proberen maar of het de moeite waard blijkt is onvoorspelbaar. 
Je kan er een beauty of een beast aan overhouden. Dat vind ik zelf juist zo geinig aan deze hobby. 

Zoef

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?