Ik zat eens uit te rekenen wat ik nog heb staan aan rum die het net niet is. Gespiced met teveel sinaasappelschil, te veel anijs erin gedaan, te veel heads/tails etc.
Kan ik dat eigenlijk bij elkaar doen en nog een keer stoken?Of is dat niet aan te raden en kan ik het beter gewoon weggooien? Heads heb ik genoeg, dus voor de BBQ en de open haard heb ik geen alcohol meer nodig 😉 , maar vroeg me af of je er nog iets moois (lees: lekkers) van kon maken.
Je kunt het met natrium hydroxide stoken . Let wel op dat je het in stappen moet doen .
Met Natrium hydroxide moet je wel erom denken dat je tijdens de stook ook oxidatie kunt krijgen wat weer vervuilt .
Of je moet met een secondair over een oplossing destilleren
Okay, maar het is dus niet zo dat je met al die restanten tezamen wel eens iets lekkers kan krijgen door het gewoon nog een keer te stoken? Ik dacht dat ik ooit eens ergens zo iets gelezen had.
Als de kans groot is dat het resultaat niet te pruimen is ga ik er niet eens aan beginnen en gooi ik het wel weg 🙂 .
Dat is het geluk als je iets als een T500 hebt 😉 Als ik iets heb waarvan de smaak me niet bevalt, raak ik met twee keer stoken in de T500 de meeste smaak wel weer kwijt...
Onder aan de streep dan de hamvraag @robbert , is het überhaupt de moeite waard om het te proberen?
Ha Stefan,
Tijdje geleden had ik een zo’n 6,5 liter oranjebitter gemaakt die écht niet lekker was. Behoorlijk goor zelfs, om eerlijk te zijn.
Ik heb dat voor de gein toen in mijn T500 met copperdome door een basket gevuld met Jeneverbessen gehaald.
Ik geniet nu nog steeds van deze “gin” met licht vleugje sinaasappel. Het bleek een toppertje 😋
Dus om je vraag te beantwoorden: Ja natuurlijk kán je het proberen maar of het de moeite waard blijkt is onvoorspelbaar.
Je kan er een beauty of een beast aan overhouden. Dat vind ik zelf juist zo geinig aan deze hobby.
Zoef