Meldingen
Alles wissen

Rum mash


Berichten: 57
Topic starter
(@thetis)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik heb een korte vraag,mijn rum mash was uitgegist en klaar voor de eerste stook.  Nu is mijn vraag: moet ik de hele ketel op/leeg stoken? 

Groet Thijs 

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@thetis nooit droog koken! Gewoon doorstoken tot de alcohol er uit is. Droogkoken laat de soldeer van je ketel wellicht los, kan dus ernstige gevolgen hebben. Ook voor de smaak zal het naar zijn aangezien de binnekant aanbrand

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@thetis er zijn meerdere manieren goed om af te stoken . Hangt af ook van hoe de ketel functioneerd  en wat voor ketel type je hebt . daarop pas je methode aan   b.v. je stookt de eerste overhaal tot jou uitstroom troebel wordt of de uitstroom percentage  onder de 48 % komt . Dan stop je . En stook je het opgevangen deel opnieuw.

Je kunt ook uitstoken tot je 1/3 van begin hoeveelheid overhebt.en dan dat opnieuw overhalen .

Maar wil je een light body off een fullbody ? Ook daarop pas je aan .

Je kunt ook een enkele overhaal doen als je met een ketel met meerdere stations werkt .

Of als je alleen over een ketel beschikt met kolom of die niet sterk is in smaak overdragt dan moet je daarop anticiperen door bijvoorbeeld te bufferen tijdens stook . 

Maar hoe je stookt bij 1e overhaal zal je altijd uit kunnen gaan dat je als je een meerdere overhalen principe gebruikt je in opvang 3 x het alcohol percentage krijgt als waar je mee begint . 

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@thetis)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Allen hartelijk dank, goede tips bedankt!!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb laatst de ketel echt leeggestookt, d.w.z. alle vloeistof eruit. Er zat een stuiver gehardsoldeerd in een gat laag in de boiler en die viel er dus uit, zo heet was de ketel geworden.

Leegstoken in de betekenis van alle alcohol eruit stoken doe ik wel vaak. Bij een simpele ketel is er dan 1/3 van de inhoud uit en blijft er dus 2/3 achter. Van 9 liter van 10 % maak je dan dus 3 liter van 30 % destillaat en 6 liter rotzooi in de ketels als spoeling.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@kees22 heb m'n koeler al eens onklaar weten te maken door zo'n lullig foutje.. was ik iets scherper geweest toen, was er niets gebeurt.

Na de stook was ik de boel aan 't omspoelen en heb toen m'n koelvat op m'n elektrische pit gezet. Stond wel al uit ("natuurlijk" haha), maar was nog aan het nasudderen en zat niets tussen 't koper en de kookplaat.. toen ik eenmaal doorhad zag ik 't soldeer al uit de naden lopen. Heb het kunnen dichten en functioneert naar behoren, maar had me gestolen mogen worden.

Zou me geen 2e keer overkomen... deed het ook niet maar vorig jaar in de winter had ik m'n koeler van een andere ketel niet leeggepompt. Was toen heel hard gaan vriezen onverwachts, zou minus 2 worden in de nacht volgens weerbericht... volledige 12-15L wat in het koelvat zat was één massief blok geworden. 3 keer raden; door het uitzetten tijdens bevriezing werd de bodem moeiteloos van de rest afgedrukt... daarnaast ook nog vrij veel verwrongen door dat natuurgeweld. Moest dus bodem uitvlakken en terug passend maken op de koeler. Ook naad naar boven toe was deels uit d'r voegen, en met solderen is de uitstroombuis paar keer los gekomen van de mantel. Ook weer veelste veel onnodige stress en werk, maar ook dat zal een 1malige geweest zijn...

Momenten zijn weg, maar de herinnering en de schaamte blijven daar 😳 

Beantwoorden
Berichten: 18
 cary
(@cary)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hi, Ik heb met rietsuiker en melasse + turbo gist mijn eerste rum willen maken.

Ik heb alle bruin vloeistof in mijn T500 gedaan. Klopt dit of had ik iets anders moeten doen?

Met een T500 heb ik mijn mash gestookt. 

Nu heb ik 2,5 liter van 92%. Moet ik dit tot ongeveer 40% brengen en dan opnieuw in mijn T500 doen of ??? mijn gedachte is dat ik dan ongeveer 5,5 a 6 liter 40% heb. dat ik niet veel om te distilleren (of wel?).

Dus, als ik ongeveer 5 liter ga distilleren, hoeveel hou ik dan over? 

Ik heb geen ph of SG meter. Wel een alcohol meter. Ik ben net begonnen en moet mijn apparatuur uitbreiden.

 

Graag advies hoe verder. Dank alvast.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?