Hoi,
Zoals al even gemeld in een andere post heb ik besloten om een poging te wagen om een tonnetje rum te stoken.
Deze post is er dus om mede forum leden te inspireren en voor eht ontvangen van tops.
Op basis van de vele post en recepten over rum op dit forum is mijn huidige plan als volgt.
Ik wil mij laten inspireren door het basis recept al vraag ik mij af of het nodig is om zoveel suiker te gebruiken, ik hou wel van een zware (ungekruide) rum. Mogenlijk dat er mensen zijn die weten wat het effect is als ik bij voorveeld de
Rietsuikermelasse verdubbel en dus wat minder suiker gebruik. Voor de Rietsuikermelasse wil had ik natuurlijk deze mooie vaatjes op het oog.
Ik moet nog even rekenen met de exacte hoeveelheden, maar denk dat 2 'a drie vaten genoeg zijn.
De planning
Het eikenhouten vat* dat ik heb is 30 L ik heb daar het viefste een rum is van tussen de 45 en 55%, dan kan ik deze later verdunnen tot 40%. Ik reken even met 50% gezien dat lekker makkenlijk gaat. Dus 15L aan alcohol.
De caft gist die ik wil gebruiken geeft aan tot 15% te gaan, maar in mijn ervaring haal ik de max nooit, ik werk dus even met 12%. (ook mooi)
Dus met 100L aan mash (inhout van mijn brouwvaten) heb ik een 12L aan 'pure alcohol', twee vaten maakt 24L
Met een strip rus en twee keer rustig stoken met mijn T500+ koperen dome verwacht ik natuurlijk wel wat alcohol te verliezen, ik ga even uit van een opbrengs van tussen de 75% en 66% (wat denken jullie?)
Dat maakt op 24L 'pure' alcohol 18L tot 16 L aan pure alcohol ion het eindproduct. Meer van voldoende om mijn vat van 30L te vullen.
Voor nu moet ik eerst even kijken hoe ik mijn exacte recept wil samenstellen, ik vraag me vooral af hoeveel suiker ik echt nodig heb, en of het effect hebt als ik (bij voorbeeld) bruine suiker gebruik. of een andere minder gerafineerde suikervorm.
Verder lees ik veel over het schoonmaken/klaren van de Rietsuikermelasse door deze te verwarmen, maar niet te koken, en dan een avond te laten rusten. Wat ik hierbij niet snap is waarom het niet mag koken, de melasse is eerder al heel erg zwaar verwarmt. (zowel bij het indikken als bij het raffinage prosess gebruikt veel hitte) kan ik dan niet de hele boek 'koken' in mijn T500? Ik heb namenlijk geen pannen waarbioj ik even snel 200 lieter aan vloeistof kook. (of minder als ik het wat meer concentreer.
Anyway, dit is mijn plan en ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
Feedback crietiek tips etc zijn dus meer dan welkom.
Met vriendelijke groet
'Meneer van Beusdenkom'
*Hier zit nu nog een brandy in maar die moet er na 4 maanden hoognodig uit)
Korte update (foto's volgen) De Brandy moest nu wel écht uit het vat, dus heb deze gister overgeschonken naar een glazen fles van 35L. Kan die nog even wat op leeftijd komen met een prop keukenpapier tegen het stof.
In de tussentijd 18 flessen port gehaald (ruby) die morgen (levering was verlaat) het vat in gaan.
Idee is dat als de Rum klaar is om het vat in te gaan, de Port klaar is om eruit te gaan. Met een beetje geluk heb ik dan een lekkere tawny met een hint van brandy.
En een Rum op een "portvat" klint mij ook wel goed in de oren!
moet het vat dan wel af en toe evn draaien denk ik, maar 30L aan port was me even te veel/duur (ik ben niet zo'n port drinker)
Oke we are running (rum)
laatste dagen waren lekker druk, zal proberen een helder beelt te geven van mijn project en waar ik nu tegenaanloop.
Maandag was inkoop dag.
Disdag begonnen met het "wassen" van de rum, 4x de T500 volgegooid en melasse met water tot een graad of 90 gebracht, langzaam laten afkoelen, en daarna verdeelt over de 2 vaten, al laten koelen tot een graad of 60 en enzymen en 1 pak ruitsuiker erbij gedaan.
Het geheel een goed uur tot twee uur met rust gelaten en met behulp van koud kraanwater af laten koelen tot een graad of 25/30, vervolgens de gistvoeding & Gist toegevoegt.
Was al met al een lekker lange dag, maar de volgende ochtend had ik twee rustig pruttelende tonnen.
Wonsdag wilde ik het suiker toevoegen (had daar dinsdag geen tijd meer voor)
2x 8 pakker rietsuiker (0.75g) opgelost in 10L water en na wat koelen en het toevoegen van 5L koud water in de ton gedaan. Een goed uur later even kijken bij d tonnen en MANN!. Ton goed (te)warm van de vergisting, en het schuim vloog zo ongeveer het waterslot uit. Veel moetsen, raam open om te koelen en aan het ende van de dag was de tom tot mijn grote opluchting weer tot rust gekomen.
Een rustige bubbel en geen overstomingen meer.
Donderdag (vandaag) problemen. Hele ton dood en geen vergisting meer, niet eens meer een beetje. Ik heb nog 2 zakjes rum gist over (exact voor situaties zoals dit) maar weet niet ogf ik dit nu al moet toevoegen. net PH gemeten en staat op 3,95.
Plan van vandaag, op zoek naar kalk (begin met 4 eierschalen en eiwit per ton, maar vrees dat dit weinig uithaalt op een ton van 100L)
Iemand een goed alternatief? ik ga ook even holland en barret af maar calsium poeder, meer vrees dat daar allerlijk addetieven in zitten.
Update/ vraag:
Wat is de oorzaak van de stilgevallen vergisting, zal het de (te) hoge temperatuur zijn van de suikervergisting of of het de lage PH?
Ik ga in de tussentijd op jacht naar Calcium carbonate hopenlijk dat dit helpt.
Stille vergisting bleek helemaal te komen door een voilledige vergisting, na PH te hebben aan gepast (geen effect) en een nieuwe gist starter te hebben toegevoegt (geen effect) maar eens een kilo opgeloste suiker in de wash gedaan. meteen kwam alles tot leven.
Na de eerste striprun bleek er inderdaad een flink alcolhol % te zijn. 1,5 fles van 35L kunnen vullen van 30 - 40%. Gister de Spiritruns gedaan en mijn eiken houten vat geleegt van de port die er nog in zat.
Huidige status, vat zit vol met een witte rum van 55% ben ruim geweest met het scheiden van de head en tails en zal vanavond eens een eerste voorzichtige proef doen. (had ik gister geen zin meer in)
Goedemiddag!
hoe smaakt de rum?
Ik ben op dit moment bezig met de fijnstook van mijn rum, ik gebruik hiervoor ook de t500 met copper dome.
Ik was even nieuwsgierig hoe jij gestookt hebt?
Ik lees dingen over de t500 dat het beter is om flink door te stoken voor de smaak hoe heb jij dat ervaren?
Ik moet zeggen dat ik de temperatuur heel rustig aan het opbouwen ben met een vermogensregelaar.
Ik ben begonnen met ongeveer 10liter ruwstook aangelengd tot 35% en ik zit nu na een 5liter aan het begin van de tails.
Wat had jij voor “rendement” na je stripping run?