Meldingen
Alles wissen

Rum runners


Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi, 

 

Zoals al even gemeld in een andere post heb ik besloten om een poging te wagen om een tonnetje rum te stoken. 
Deze post is er dus om mede forum leden te inspireren en voor eht ontvangen van tops. 

 

Op basis van de vele post en recepten over rum op dit forum is mijn huidige plan als volgt. 

Ik wil mij laten inspireren door het basis recept al vraag ik mij af of het nodig is om zoveel suiker te gebruiken, ik hou wel van een zware (ungekruide) rum. Mogenlijk dat er mensen zijn die weten wat het effect is als ik bij voorveeld de 

Rietsuikermelasse verdubbel en dus wat minder suiker gebruik. Voor de Rietsuikermelasse wil had ik natuurlijk deze mooie vaatjes op het oog.

Ik moet nog even rekenen met de exacte hoeveelheden, maar denk dat 2 'a drie vaten genoeg zijn. 

De planning 

Het eikenhouten vat* dat ik heb is 30 L ik heb daar het viefste een rum is van tussen de 45 en 55%, dan kan ik deze later verdunnen tot 40%. Ik reken even met 50% gezien dat lekker makkenlijk gaat. Dus 15L aan alcohol. 

De caft gist die ik wil gebruiken geeft aan tot 15% te gaan, maar in mijn ervaring haal ik de max nooit, ik werk dus even met 12%. (ook mooi) 

 

Dus met 100L aan mash (inhout van mijn brouwvaten) heb ik een 12L aan 'pure alcohol', twee vaten maakt 24L

Met een strip rus en twee keer rustig stoken met mijn T500+ koperen dome verwacht ik natuurlijk wel wat alcohol te verliezen, ik ga even uit van een opbrengs van tussen de 75% en 66% (wat denken jullie?)

Dat maakt op 24L 'pure' alcohol 18L tot 16 L aan pure alcohol ion het eindproduct. Meer van voldoende om mijn vat van 30L te vullen. 

Voor nu moet ik eerst even kijken hoe ik mijn exacte recept wil samenstellen, ik vraag me vooral af hoeveel suiker ik echt nodig heb, en of het effect hebt als ik (bij voorbeeld) bruine suiker gebruik. of een andere minder gerafineerde suikervorm. 

Verder lees ik veel over het schoonmaken/klaren van de Rietsuikermelasse door deze te verwarmen, maar niet te koken, en dan een avond te laten rusten. Wat ik hierbij niet snap is waarom het niet mag koken, de melasse is eerder al heel erg zwaar verwarmt. (zowel bij het indikken als bij het raffinage prosess gebruikt veel hitte) kan ik dan niet de hele boek 'koken' in mijn T500? Ik heb namenlijk geen pannen waarbioj ik even snel 200 lieter aan vloeistof kook. (of minder als ik het wat meer concentreer. 

Anyway, dit is mijn plan en ben benieuwd wat jullie ervan vinden. 

Feedback crietiek tips etc zijn dus meer dan welkom. 

Met vriendelijke groet 

'Meneer van Beusdenkom' 

 

 

*Hier zit nu nog een brandy in maar die moet er na 4 maanden hoognodig uit)

 

Beantwoorden
29 reacties
11 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@meneer-van-beusdenkom, 1 van de rede dat je de melasse "wast" is om een zachte rum te krijgen(en dat wil jij niet) maar je doe het ook om je ketel schoon te houden. Je ben anders een dag aan het poetsen. Ik heb altijd gewassen maar deze keer ben ik dat niet aan het doen. Ik voeg deze keer ook geen (riet)suiker toe. De verhouding is nu 1 op 5, dus 5 liter melasse op 25 liter water. De opbrengst zal wel een stuk minder zijn maar ik wil kijken wat het met de smaak doet.

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@rumo Ben erg beniewd naar het resultaat, helemaal als het te vergelijken is met een commerceel verkrijgbare rum. 

Ik heb zelf een grote voorliefde voor de Flor de Caña (de cemertario en 18+ is echt hemels) Niet dat ik verwacht dat ik in na een jaartje al op een dergenlijke smaak zit ;-).

Annyway ben benieuwd naar je ervaring, was ze;f idd ook van plan om minder suiker te gebruiken, maar hoeveel minder week ik nog niet. 

En poetsen... tja  dat is nooit mijn hobby geweest, maar wat moet dat moet.

Mischien dat ik m wat korter verwarm of zo....

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@meneer-van-beusdenkom, jij als thuis distillateur kan je drankjes nooit met een commerciële drank vergelijken. En dat is misschien maar goed ook. Je gebruikt andere ingrediënten, gebruik een andere ketel en heb een ander vakmanschap of commercieel belang. Ik zelf probeer geen drankje na te maken hoogstens in een bepaalde richting te sturen. Maar meestal komt er wel iets drinkbaars uit.

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@rumo helemaal mee eens, was ook zeker niet mijn plan of doel om een drankje na te maken. (als ik een bepaalde commerciële drank wil hebben koop ik die wel, stuk goedkoper 😉 ) 

Echter ik vind het een handige manier om richting aan te geven. Als in: ik vind een smaak als die van drank X lekker, laat ik een eigen drank maken die in die richting gaat. 

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@rumo en, hoe ging het met de ongewassen rum?

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@meneer-van-beusdenkom ik heb nog maar 1 keer de melasse niet gewassen. De ketel was wel wat viezer maar het viel wel mee eigenlijk. De tweede emmer ga ik binnen kort stoken. Ik doe 4 strip runs bij elkaar voor de spirit run dus de smaak laat nog even op zich wachten. Deze keer gebruik ik ook geen rietsuiker of mout alleen melasse en wat DAP. Ik wil kijken wat de drank doet als je het simpel houd gewoon als vergelijking.

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@rumo Dank voor de verheldering!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@meneer-van-beusdenkom de melasse even kook erover is zeker niet onverstandig je kunt ook te voren even met eiwit schuim de melasse wat behandelen  ( reinigen )waardoor je betere smaak krijgt.  Met een rum still / potstill is een percentage van 78 - 82 % in tweede overhaal goed haalbaar.   Je gaat werken met een T500 dus stook niet te arm . Dat type apparaat is al niet zo sterk in smaak behoud .

Maar pas ook op om niet bovem 95 graden te komen dan verlies je ook aan aroma 

Wanneer je zonder suiker toevoegen stookt zal opbrengst iets lager zijn maar smaak absoluut zachter en aangenamer .

Let op Ph bij begin en controleer ook tussendoor .

Melasse wil wel doorslaan in zuurtegraad wat niet tengoede komt aan smaak. .

Eventueel vergisten met eierdoppen of schelp of eventueel een zuurbuffer hier mee voorkom je doorslaan .

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert Dank voor de tip, ik heb nog geen PH meter of lacmoes strookjes dus zal eens kijken wat ik ga inslaan. (heb dr hoe dan ook een nodig voor de tuin) 

Ik zal even kijken wat een hoede PH waarde is (volgens mij staat dat her en der op het forum) Wat bedoel je met een zuurbuffer? genoeg eierschalen halen voor 200L wash lijkt me een boel gedoe dus als er ergens een makkenlijk alternatief is dan heeft dat mijn voorkeur.  

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@meneer-van-beusdenkom je kunt een zuurbuffer zelf maken met trinatriumcitraat / citroenzuur  maar het eenvoudigste om even te bellen of op site te kijken van stookwinkel of misschien is er nog wel een winkel in brouw artikelen die zuurbuffer of  zogeheten ph stabilisator verkoopt.  Het is er in vloeibare maar ook in poeder vorm  .

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert Dank.

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Korte update (foto's volgen) De Brandy moest nu wel écht uit het vat, dus heb deze gister overgeschonken naar een glazen fles van 35L. Kan die nog even wat op leeftijd komen met een prop keukenpapier tegen het stof.

In de tussentijd 18 flessen port gehaald (ruby) die morgen (levering was verlaat) het vat in gaan. 

Idee is dat als de Rum klaar is om het vat in te gaan, de Port klaar is om eruit te gaan. Met een beetje geluk heb ik dan een lekkere tawny met een hint van brandy. 

En een Rum op een "portvat" klint mij ook wel goed in de oren!

 

moet het vat dan wel af en toe evn draaien denk ik, maar 30L aan port was me even te veel/duur (ik ben niet zo'n port drinker) 

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Oke we are running (rum)

laatste dagen waren lekker druk, zal proberen een helder beelt te geven van mijn project en waar ik nu tegenaanloop. 

Maandag was inkoop dag. 

Disdag begonnen met het "wassen" van de rum, 4x de T500 volgegooid en melasse met water tot een graad of 90 gebracht, langzaam laten afkoelen, en daarna verdeelt over de 2 vaten, al laten koelen tot een graad of 60 en enzymen en 1 pak ruitsuiker erbij gedaan.

Het geheel een goed uur tot twee uur met  rust gelaten en met behulp van koud kraanwater af laten koelen tot een graad of 25/30, vervolgens de gistvoeding & Gist toegevoegt. 

Was al met al een lekker lange dag, maar de volgende ochtend had ik twee rustig pruttelende tonnen. 

Wonsdag wilde ik het suiker toevoegen (had daar dinsdag geen tijd meer voor) 

2x 8 pakker rietsuiker (0.75g) opgelost in 10L water en na wat koelen en het toevoegen van 5L koud water in de ton gedaan. Een goed uur later even kijken bij d tonnen en MANN!. Ton goed (te)warm van de vergisting, en het schuim vloog zo ongeveer het waterslot uit. Veel moetsen, raam open om te koelen en aan het ende van de dag was de tom tot mijn grote opluchting weer tot rust gekomen. 

Een rustige bubbel en geen overstomingen meer. 

Donderdag (vandaag) problemen. Hele ton dood en geen vergisting meer, niet eens meer een beetje. Ik heb nog 2 zakjes rum gist over (exact voor situaties zoals dit) maar weet niet ogf ik dit nu al moet toevoegen. net PH gemeten en staat op 3,95. 

Plan van vandaag, op zoek naar kalk (begin met 4 eierschalen en eiwit  per ton, maar vrees dat dit weinig uithaalt op een ton van 100L)

Iemand een goed alternatief? ik ga ook even holland en barret af maar calsium poeder, meer vrees dat daar allerlijk addetieven in zitten.  

 

 

 

Beantwoorden
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@meneer-van-beusdenkom bij een welkoop of fourage handel kun je krijt  / calsium Carbonaat verkrijgen . Bij fourage nog geen €10 per 20 kg .

 

Het beetje eiwit en vetten die nog in eierdoppen zitten kunnen geen kwaad mits het van gekookte eieren komt . De eiwitten zijn dan aminozuren wat ook gist als voeding gebruikt.

Maar wat was het SG ? 

Ook al start de vergisting als een wilde kan de gist vastlopen in een te hoge SG ! 

 

 

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert Oei, daar had ik idd niet naar kekeken, of op gelet. Net even gemeten en SG meter geeft  30 aan maar temparatuur is wel wat hoger dan 20 graden.

 

Ben nog even aan het kijken of dit goed is >< (nog nooit eerder Sg gemeten, bij toeval had ik een dobber die ook SG meet)

Beantwoorden
(@a-spirit)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert mag ik een vraagje tussendoor? Ik ben ook bezig met melasse maar heb elders gelezen dan de SG daarvan niet te meten is. Begrijp dat jullie dat dus wel doen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@a-spirit melasse is lastig meten dat klopt. .na even koken en zuiveren en bij 20 gr en in voldoende verdunning krijg je een redelijke aflezing met een SG dobber. Een digitale refractometer brix meter werkt het nauwkeurigst maar zijn vaak erg duur. er zijn diverse vormen ook van viscositeit meters te verkrijgen . De brix/sg metertjes die onder een lamp of tegenlicht moeten gehouden lezen vaak moeilijk af omdat melasse zelf weinig transparant is .

Voor een goede vergistingen zal je sg waarde tussen 1070 en 1090 het best wezen . Hierbij is al vrij goede verdunning en gaat meten al makkelijker. .

( Zelf gebruik ik een lineaal of stok . Ik doop die er in en trek hem omhoog en kijk hoe de vloeistof eraf loopt. Stroperig of als mooi straaltje vloeistof  )

 

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@a-spirit Ik zat met hetzelfde probleem, heb het wel geprobeerd maar kon met mijn refractometer niets meten.

Het alcohol percentage kreeg ik ook niet helder gezien ik daar normalieter een vinometer voor gebruik.

Aan de readout van mijn SG dobber heb ik zelf niets gehad, maar dat bleek achteraf ook niet de oorzaak te zijn van mijn vergistingsproblemen. 

Waar ik wel gebruik van heb gemaakt is de PH meter, ik heb op basis daarvan ook extra kalk toegevoegt. 

Ik heb het geheel extra lang laten rusen en toen op hoop van zege afgestookt met stripruns (let op schuint flink dus ketel liep regelmatig over.) 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@meneer-van-beusdenkom apparaatjes als b.v. de atago pal werken het best voor Brix metingen bij melasse .

Schuimen kun je prima voorkomen door wat plantaardige olie van tevoren toe te voegen .

Ook max vulling van ketel van 2/3 , kooksteentjes dan mag het niet voorkomen . uiteraard ook de juisteketel vorm is belangrijk  . Wanneer een ketel niet echt een melasse geschikt apparaar is kan eventueel een kaasdoek spannen in hals veel problemen voorkomen. 

LET OOK OP MET EIWITTEN !  Veel eiwitten in beslag geeft meer schuim vorming.

 

Beantwoorden
(@a-spirit)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@meneer-van-beusdenkom ik heb gebruik gemaakt van de turbo gist, beetje tegen mijn principe omdat ik eigenlijk precies wil weten wat erin zit en het zo natuurlijk mogelijk wil houden, maar met deze turbo gist ging het geweldig. 3 dagen een concert van pruttelende potten , weekje laten bezinken . 2x gestookt en nu een mooie alcohol, deel op eikenhout vaatje gezet en ander deel op kersenhout snippers. Na een maand is hij goed te drinken maar wil hem wel minstens een jaar laten rijpen

Beantwoorden
(@a-spirit)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

🙂 wanneer ik dit alles lees heb ik veel beginners geluk gehad. Heb het basis recept gebruikt en wat citroenzuur toegevoegd. Wel goed om hier te lezen en voorbereid te zijn op wat kan gebeuren.

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Melasse "wassen" met de T500 

1640860186-WhatsApp-Image-2021-12-28-at-101106.jpeg
Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Gist voeding en enzymen 

1640860220-WhatsApp-Image-2021-12-28-at-093738.jpeg
Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Update/ vraag:
Wat is de oorzaak van de stilgevallen vergisting, zal het de (te) hoge temperatuur zijn van de suikervergisting of of het de lage PH? 

Ik ga in de tussentijd op jacht naar Calcium carbonate hopenlijk dat dit helpt. 

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
Berichten: 23
Topic starter
(@meneer-van-beusdenkom)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Stille vergisting bleek helemaal te komen door een voilledige vergisting, na PH te hebben aan gepast (geen effect) en een nieuwe gist starter te hebben toegevoegt (geen effect) maar eens een kilo opgeloste suiker in de wash gedaan. meteen kwam alles tot leven. 

Na de eerste striprun bleek er inderdaad een flink alcolhol % te zijn. 1,5 fles van 35L kunnen vullen van 30 - 40%. Gister de Spiritruns gedaan en mijn eiken houten vat geleegt van de port die er nog in zat.

Huidige status, vat zit vol met een witte rum van 55% ben ruim geweest met het scheiden van de head en tails en zal vanavond eens een eerste voorzichtige proef doen. (had ik gister geen zin meer in) 

Beantwoorden
Berichten: 11
(@jeroen1981vb)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemiddag! 
hoe smaakt de rum?

Ik ben op dit moment bezig met de fijnstook van mijn rum, ik gebruik hiervoor ook de t500 met copper dome. 
Ik was even nieuwsgierig hoe jij gestookt hebt?
Ik lees dingen over de t500 dat het beter is om flink door te stoken voor de smaak hoe heb jij dat ervaren?

Ik moet zeggen dat ik de temperatuur heel rustig aan het opbouwen ben met een vermogensregelaar. 
Ik ben begonnen met ongeveer 10liter ruwstook aangelengd tot 35% en ik zit nu na een 5liter aan het begin van de tails. 

Wat had jij voor “rendement” na je stripping run? 

Beantwoorden
3 Reacties
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@jeroen1981vb 
Hoi Jeroen, Ik heb ook veel gelezen over het langzaam of juist niet afstoken in een T500. 
Ik heb zelf beide runs zonder vermogensregelaar gedaan, dus gewoon aan en knallen met die pot. 🙂 

Wel ben ik goed ruim geweest met de heads en tails (vooral door te proeven) hierdoor ben ik zeker 2/3 kwijt. maar gezien ik als doel had om mijn ton te vullen (en niet meer) was dat geen probleem. Ik zal je ook aanraden om lekker ruim te zijn en alles met een (light) bittere nasmaal apart te houden. 

De smaak is... tja... voor nu is het een nog erg sterke (55%) scherpe drank, puur niet lekker.
Ik proef wel al de smaak van de melasse, die vind ik erg lekker en complex. Ik heb er dan ook een goed gevoel bij.

Mocht je in de buurt van het gooi wonen kan je wel eens lanngskomen om een sample te proeven. 

Beantwoorden
(@jeroen1981vb)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@meneer-van-beusdenkom bedankt voor de info! 
Ik heb wel met vermogensregelaar gestookt idd, momenteel staat mijn stook nog in cuts in de potten. 
Als ik het middelste potje pak van de hele run zit ik op ruim 70% alcohol. 
De scherpe geur die bijv aan een ruwstook zit is zo goed als weg en de smaak is enigszins zoet en je proeft de melasse. 
Ik ben benieuwd hoe het straks smaakt als het een tijdje in het vaatje heeft gezeten 😁.  
Het recept wat ik heb gebruikt is het “rum van melasse basis recept” van het forum hier, ik heb dus ook rietsuiker toegevoegd. 
Ik woon helaas niet echt ik de buurt van het Gooi maar bedankt voor het aanbod! 👍🏻

Beantwoorden
Meneer van Beusdenkom
(@meneer-van-beusdenkom)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@jeroen1981vb ik denk dat mijn eerste proef iet te voorbarig was, ik heb gister een glas geproeft die ik trug had gebracht tot net onder (uitgeschoten met het water) de 40% en deze is al veel zachter, geen scherpe tonen en de melasse kwam heel duidenlijk naar voren. Wat dat betreft is het dus erg vergelijkbaar. 

Ik herken er echter nog geen klassieke (bruine) rum in, maar of dat nodig is... als het maak lekker is 🙂  

Zoals je bovenstaand kan lezen heb ik het standaard recept iets aangepast en dat lijkt goed te hebben gewerkt. Ik ben erg benieuwd wat een jaar of twee reipen zal doen. 

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?