Mout gaat in 15 Liter Dame Jeanne (D.J.) flessen, gestookt in 5 Liter D.J's, en als ze goed zijn, in 1 Liter flessen. Bier in bierflessen. 0.25 cl en 0.35 cl. En ik hoop dit nooit mee te maken, ooit 25 L mout over de keldervloer, en 6 weken, schraal bier lucht in huis. Mijn gekneusde ribben en ontwrichte schouder vond ik minder erg, maar mijn ego had het een lange tijd minder goed.
De 29e Juli des morgens de vergisting gestart, vandaag is de hoofdvergisting zo goed als gedaan. Zou Zondag dus waarschijnlijk al kunnen stoken , maar wacht één week extra, zodat het zeker uitgegist is. 10 of 11 Augustus 2x15 Liter. Ben benieuwd of ik nu de 4.2 Liter ook haal ,voordat de Graanvader zegt, tis gedaan. 4.2 liter en 300ml voorloop, was het vorige getal 7/50L=0.14 per liter 30Lx0.14=4.2 liter. Dit is 4.2 van +45 %.
de eerste 10 liter Pino melasse zijn ruw gestookt in 3 batches
batch 1, 5 kg melasse 1.5kg rietsuiker totaal 20 liter. opbrengst 3.7 liter 45% ruwstook op 100% vermogen
batch 2, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 4.6 liter 52% ruwstook op 85% vermogen
batch3, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 5.1 liter 55% ruwstook op 70% vermogen
alle ruwstook wel moeten filteren door keukenpapier ivm een licht bruine kleur in het distillaat. smaak verschil zit zeker tussen generatie 1 en 3.
na de vakantie maar is op het gemak alles bij elkaar gooien en op smaak gaan stoken. iemand enig idee wat de opbrengst gaat worden? weet wel dat ik heel langzaam ga stoken,
stook is gedaan met een t500 met koperen alambiek. en vermogensregelaar
Ik persoonlijk heb de molasse met de Grainfather en helm gestookt. De rum met lichtbruine kleur, heb ik niet gefilterd, aangezien deze de beste smaak heeft, en geen 2e stook krijgt. Van de 7 liter 300 ml weggooien. (2 batches van 25 liter) 2x400 ml heads , 2x1750ml hearts , en totaal 1350 ml tails. heads en tails gaan mee voor een 2e stook. De hearts staan op een handvol eikenchips. Dopje op en af is nog niet mogelijk door drukte van volk in de buurt.
(...)
Bedankt voor deze prachtige info!
Lijkt erop dat een vermogenregelaar inderdaad een noodzaak is op een T500. Jouw info is vooral interessant omdat je 2 dingen aangeeft: 1. stoken op lager vermogen is van belang om langzaam te destilleren en betere kwaliteit te geven en 2. de opeenvolgende generaties dunder geven geen significant verschil in opbrengst. Maar ja, smaak is niet te definiëren en jouw methode met "dundergeneraties" is voldoende beschreven om dan ook toe te passen.
De eerste batch bevat echter 1.5kg rietsuiker versus 3kg in batch 2 en 3, dus moeilijk een beduidende vergelijking te maken mi.
Zeer nuttige info om hier te posten, bedankt!
(...)
Filteren heb ik zelf niet nodig gehad: mijn allereerste rumstook 10 dagen geleden gaf een blanke kleur. Ik had gestookt op 50% vermogen, duurde wel 6 uur om 6 liter @54% te bekomen; zelfde setup: T500 met koperen helm, temperatuur tussen 50° en 65°C.
Als je alambiek stookt moet de temperatuur boven in de helm voor een rustige stook toch 78 graden zijn ? Maar waar meet je dan een temp. van 50 en 65 gr. C ,kan iemand mij dat uitleggen ?
Zojuist met zaklamp gekeken, mijn bruine bonen pot moet verbeterd worden, in de Dame Jeanne's zie ik nog activiteit, terwijl één van mijn ontluchters niet meer reageert , dus een verlies/slechte afdichting aan Dame Jeanne of bruine bonen pot. 🙂 Zo zie je maar, beter langer wachten dan snel beginnen. Weer op het feit gewezen, geduld is onze vriend. Ik weet Jan roept luisteren aan vat, fles etc. Maar ik hoor dat dus niet meer. 2x versterking. 🙂
Ik gok dat dit de temp van het koelwater is.
Natuurlijk , ik zat gecompliceerd te denken , dit is mogelijk .
ik meet vlak voor de koeler .
78.37°C alles er onder is gif mannen.
Meet je temp op hoogste punt in damp kanaal maar ruim voor de condensatie om geen mis wijding te krijgen.
Hi stokers, even delen. Ik heb inmiddels 1000+ liters rum was gestookt. Na lang verschillen testen kwam ik uit op 4kg klasse en 2.3 a 3kg goede rietsuiker op een 25ltr batch met een sg van 1115-1120. Met verse rumgist na 3 dagen de sg 1010-1020 en einde activiteit. Ik laat het daarna zeker 3 weken staan en rustig bezinken. Vervolgens hevelen en de laatste 5cm laten zitten. Het gister dan hergebruiken.de nieuwe hoeveelheid erin en na 2 dagen begint de vergisting weer.
Dit lukt wel 3 of 4 keer achter elkaar.
Ik stook in een kolom met 3 bubble plates en reflex.
Jeetje, vol auto spelling fouten. Sorry
Hillbilly wat leuk weer eens van je te horen ?