Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 76 / 86

Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mout gaat in 15 Liter Dame Jeanne (D.J.) flessen, gestookt in 5 Liter D.J's, en als ze goed zijn, in 1 Liter flessen. Bier in bierflessen. 0.25 cl en 0.35 cl. En ik hoop dit nooit mee te maken, ooit 25 L mout over de keldervloer, en 6 weken, schraal bier lucht in huis. Mijn gekneusde ribben en ontwrichte schouder vond ik minder erg, maar mijn ego had het een lange tijd minder goed.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De 29e Juli des morgens de vergisting gestart, vandaag is de hoofdvergisting zo goed als gedaan. Zou Zondag dus waarschijnlijk al kunnen stoken , maar wacht één week extra, zodat het zeker uitgegist is. 10 of 11 Augustus 2x15 Liter. Ben benieuwd of ik nu de 4.2 Liter ook haal ,voordat de Graanvader zegt, tis gedaan. 4.2 liter en 300ml voorloop, was het vorige getal 7/50L=0.14 per liter 30Lx0.14=4.2 liter. Dit is 4.2 van +45 %.

 

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

de eerste 10 liter Pino melasse zijn ruw gestookt in 3 batches

batch 1, 5 kg melasse 1.5kg rietsuiker totaal 20 liter. opbrengst 3.7 liter 45% ruwstook op 100% vermogen

batch 2, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 4.6 liter 52% ruwstook op 85% vermogen

batch3, 3 liter dunder 4 kg melasse 3 kg rietsuiker totaal 22 liter opbrengst 5.1 liter 55% ruwstook op 70% vermogen 

alle ruwstook wel moeten filteren door keukenpapier ivm een licht bruine kleur in het distillaat. smaak verschil zit zeker tussen generatie 1 en 3. 

na de vakantie maar is op het gemak alles bij elkaar gooien en op smaak gaan stoken. iemand enig idee wat de opbrengst gaat worden? weet wel dat ik heel langzaam ga stoken,

stook is gedaan met een t500 met koperen alambiek. en vermogensregelaar

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik persoonlijk heb de molasse met de Grainfather en helm gestookt. De rum met lichtbruine kleur, heb ik niet gefilterd, aangezien deze de beste smaak heeft, en geen 2e stook krijgt. Van de 7 liter 300 ml weggooien. (2 batches van 25 liter) 2x400 ml heads , 2x1750ml hearts , en totaal 1350 ml tails. heads en tails gaan mee voor een 2e stook. De hearts staan op  een handvol eikenchips. Dopje op en af is nog niet mogelijk door drukte van volk in de buurt.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

(...)

Bedankt voor deze prachtige info!

Lijkt erop dat een vermogenregelaar inderdaad een noodzaak is op een T500. Jouw info is vooral interessant omdat je 2 dingen aangeeft: 1. stoken op lager vermogen is van belang om langzaam te destilleren en betere kwaliteit te geven en 2. de opeenvolgende generaties dunder geven geen significant verschil in opbrengst. Maar ja, smaak is niet te definiëren en jouw methode met "dundergeneraties" is voldoende beschreven om dan ook toe te passen.

De eerste batch bevat echter 1.5kg rietsuiker versus 3kg in batch 2 en 3, dus moeilijk een beduidende vergelijking te maken mi.

Zeer nuttige info om hier te posten, bedankt!

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

(...)

Filteren heb ik zelf niet nodig gehad: mijn allereerste rumstook 10 dagen geleden gaf een blanke kleur. Ik had gestookt op 50% vermogen, duurde wel 6 uur om 6 liter @54% te bekomen; zelfde setup: T500 met koperen helm, temperatuur tussen 50° en 65°C.

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je alambiek stookt moet de temperatuur boven in de helm voor een rustige stook toch 78 graden zijn ? Maar waar meet je dan een temp. van 50 en 65 gr. C ,kan iemand mij dat uitleggen ?

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zojuist met zaklamp gekeken, mijn bruine bonen pot moet verbeterd worden, in de Dame Jeanne's zie ik nog activiteit, terwijl één van mijn ontluchters niet meer reageert , dus een verlies/slechte afdichting aan Dame Jeanne of bruine bonen pot. 🙂 Zo zie je maar, beter langer wachten dan snel beginnen. Weer op het feit gewezen, geduld is onze vriend. Ik weet Jan roept luisteren aan vat, fles etc. Maar ik hoor dat dus niet meer. 2x versterking. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gok dat dit de temp van het koelwater is.

 

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Natuurlijk , ik zat gecompliceerd te denken , dit is mogelijk .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik meet vlak voor de koeler .

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

78.37°C alles er onder is gif mannen.
Meet je temp op hoogste punt in damp kanaal maar ruim voor de condensatie om geen mis wijding te krijgen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@jurgen-deville)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 1

@hillbilly Ik ben sinds kort bezig met een T500 (reflux en copperhead) en wil eerst keer rum stoken. Heb 2 gistemmers van 25 liter die eergisteren zijn gemengd. Kan jij me link of even stap voor stap doorloop geven vanaf de gistingproces klaar is. ik men vermogen niet regelen in t 500 en temperatuur wordt gemeten in hoogste punt bij copperhead. mvg Jurgen

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi stokers, even delen. Ik heb inmiddels 1000+ liters rum was gestookt. Na lang verschillen testen kwam ik uit op 4kg klasse en 2.3 a 3kg goede rietsuiker op een 25ltr batch met een sg van 1115-1120. Met verse rumgist na 3 dagen de sg 1010-1020 en einde activiteit. Ik laat het daarna zeker 3 weken staan en rustig bezinken. Vervolgens hevelen en de laatste 5cm laten zitten. Het gister dan hergebruiken.de nieuwe hoeveelheid erin en na 2 dagen begint de vergisting weer.
Dit lukt wel 3 of 4 keer achter elkaar.

Ik stook in een kolom met 3 bubble plates en reflex.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Jeetje, vol auto spelling fouten. Sorry

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hillbilly wat leuk weer eens van je te horen ?

Beantwoorden
Pagina 76 / 86
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?