Helaas lukt het mij fysiek niet meer maar had een 10 jaar geleden nog een 40tal verschillende kruiden in mijn tuin. Het hele jaar door met de seizoenen mee verse kruiden uit de tuin.
zo beter Hillbilly ?
Laat jij de kruiden separaat trekken Troet voordat je deze in de rum doet?
Ja dan kun je de smaak beter bepalen , het nadeel is da je veel meer moet proeven . ???
Daar zit wat in. Ga ik ook eensproberen.
Ik roer de boel meestal op, laat de oude gist zakken, en schenk of hevel de nog gistende mash over naar een secundair vat, meeste blijft zo achter
De kruiden zet ik in 80% een week en wel elke dag even schudden.
De eerste spiced rum wat een geweldige smaak. Maar een paar dagen met wat eiken, piment, steranijs vanille peper kruidnagel gember en sinaasappelschil en palmsuiker maar twee dagen laten trekken maar nu al aan het filteren. Precies genoeg smaak voor een spiced rum. 5 liter in totaal en 5 liter blank gehouden...
dit is een leuk recept , ga ik ook proberen ( volgend jaar )
mijn rum met bitter anijs op eik is erg smaakvol .
Ook een leuk recept Mac, gaan we de volgende keer ook eens proberen ?
Jullie zijn goed bezig??proost.
Ik kon niet zo snel meer vinden van wie de tip kwam. Maar iig bedankt. Nadat de blanke rum met water was gemengd had ik helaas een “blind” geslagen distillaat. Ik dacht dat het nog wel zou wegtrekken maar helaas. Vond eigenlijk de smaak en reuk daarna ook niet top. Maar ja geduld is een ....... hier op het forum de tip om het alcohol percentage te verhogen en wat een mirakel met wat 96% toevoeging werd het weer helemaal helder en ruikt en smaakt inmiddels naar rum. Dus top tip ??
Nu de melasse eraan zit te komen ga ik binnenkort de rum ook maar maken.
Ik wil 2 gistvaten van 25 liter gelijktijdig maken.
hiervoor wil ik 4 ltr melasse en 2 kg rietsuiker gaan gebruiken.
is dit een beetje de juiste verhouding voor de rumgist van Jan?
melasse maakt de ketel nogal vies heb ik begrepen.
dit kan ik oplossen door De melasse met 8 ltr water te verdunnen en op te warmen tot 85 graden.
dan moet ik hem de volgende dag kunnen overhevelen naar een gistvat en de rietsuiker kunnen toevoegen.
gist erbij en wachte. Tot hij klaar is.
uiteraard is dit per ton.
welk percentage alcohol kan ik ongeveer verwachten?
Ik gebruik 5 liter melasse, 2.5 kg rietsuiker 1 kg mout en mijn zelf gekweekte suikerrietstengel gist. De eerst keer vul ik aan met water tot 25 liter, de keren er na gebruik ik water en 8 liter dunder van de keer er voor. Ik doe 4 maal een striprun op deze manier. Met een gemiddeld van 5 liter a 45 %. Deze stripruns doe ik bij elkaar(want het is wel een RumRun) Na de spiritrun had ik vorig jaar 11 liter blanke rum en 7 liter bruine rum van 40%. De blanke was begin van het jaar goed op dronk de bruine een half jaartje(nu) later.
Iemand heeft de rapporteer bericht knop gebruikt om te reageren, ik weet niet wie, maar dan komt het dus in mijn mail terecht. De rapporteerknop is bedoeld om misstanden te melden. Dit bericht is dus bedoeld voor member Mac, maar ik kan niet zien wie het geschreven heeft.
Dit schreef hij :
Hello Stookforum,
You have a new report from: Stookforum
Thread content :
De eerste spiced rum wat een geweldige smaak. Maar een paar dagen met wat eiken, piment, steranijs vanille peper kruidnagel gember en sinaasappelschil en palmsuiker maar twee dagen laten trekken maar nu al aan het filteren. Precies genoeg smaak voor een spiced rum. 5 liter in totaal en 5 liter blank gehouden.
Report message:
Hoi Mac, had je bericht al een tijdje opgeslagen maar heb jij dat prachtige recept van je ‘spiced rum’ toevallig op papier. Zou graag wat en hoeveel je precies hebt gebruikt voor de 5 liter. Dank je alvast.
Thread Link: https://www.stookforum.nl/reply/re-rum-van-melasse-stoken-1190/
Thread link:
Sorry Jan, dat was van mij.
Ik val altijd door de mand als ik iets te snel ergens op reageer ?.
Het berichtje was dus voor ‘Mac’.