Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 81 / 85

Paolo
Berichten: 603
Registered
(@paolo)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Excuus voor het ongemak. Je hebt het druk genoeg.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6613
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

No problemo hoor 🙂 

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 403
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Best handig zo'n forum zeg?, hoe deden ze dat vóór er internet was ??

 

Als ik met de rum wash de striprun doe, en ik wil de dunder gebruiken voor de volgende wash, moet ik hem dan doorstoken naar 0%? Ik las ergens dat men doorstookt tot 20%, maar kan ik de dunder dan ook gebruiken voor de volgende wash, als er nog alcohol in zit? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8161
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Allereerst lijkt het mij sterk dat je met rum een strip run doet . Strippen is het smaakloos maken van alcohol.
Een eerste overhaal is het helder stoken van de
drank , de tweede is het scheiden van de ziel van voor en naloop.
je kunt ook rum wanneer je daar een juiste ketel voor hebt in een keer stoken . .
Ook via een secondair in een keer .
Er zijn veel spook verhalen en onzin verhalen over dunder en dunderpit .
Dunder is van oudsher burned ale .
Dus de restanten in ketel waar de hitte , stook overheen is geweest .
Deze liet men zitten en met de nieuwe wash aangevuld .
( Tegenwoordig gebruikt men geen dunder meer maar het concentraat van essentiële stoffen geïsoleerd uit dunder . Deze zijn voor particulieren niet verkrijgbaar )
Nee je hoeft de restanten niet door te stoken tot 0 % het zijn alcoholen en verschillende zuren die esters vormen waardoor smaken ontstaan of afbreken .
Doorstoken tot 20% is onverstandig .
Je moet stoppen op smaak , geur ,en helderheid .vaak is het verval al bij 52 - 46 %
Ga je langer door krijg je smaak verlies of smaakvervuiling .

Dus bij Stoken van een rum . Wat je overhoud in ketel kun je burned ale / dunder noemen .
Je kunt bij de eerst volgende 1 E overhaal deze herintroduceren . En mee stoken .
Ook kun. Je de restanten eventueel bij eerstvolgende vergisting gebruiken . Daarvoor moet je wel in dampen en daarbij de alcohol verliezen omdat anders gisting niet om gang komt .
.
Een bewaarbak noemt men wel dunderpit .
Maar vroeger was de dunderpit de vuilstort achter de fabrieken waar ook een balk over heen liep waarover men heen zat om in die vuil put / beerput te schijten .
Er flikkerde ratten en ongedierte in en verdronken wat weer mooie nieuwe geromantiseerd e spook verhalen opleverde .
men schepte wel eens een klein beetje zooi uit dunderpit omdat die net als elke andere rotting stond te gisten .
Het gebruik daarvan is verboden

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 403
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nou, de eerste stook dan ?. 

 

Ik had begrepen dat je wat over is van de eerste stook als dunder kon gebruiken in het gistvat voor de volgende wash.

 

Maar begrijp ik dat als ik dat wil doen, ik wel alle alcohol uit de dunder moet halen omdat hij anders niet gaat gisten?

 

En wat bedoel je met 'indampen'? 

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er zijn vele manieren om rum te stoken, en 2 maal stoken is helemaal niet raar. ik volg een manier die ik niet zelf heb verzonnen en hierbij doe je een aantal run's achter elkaar (ik doe 4). Ik gebruik de eerste keer melasse, rietsuiker en water. Ik stook iedere keer lang door, tot 20% bewaar ik de rest gooi ik weg. Helemaal o% zal het niet worden maar ik wil zo weinig mogelijk alcohol in de ketel overhouden. Ten eerst is dit niet meer het beste spul maar ook omdat ik de volgende keer 8 liter van dit overblijfsel weer gebruik om 25 liter stookwijn te maken. En je wil dan niet dat de gist in de slechte alcohol rond zwem. De vier strip run's gooi ik bij elkaar en doe dan een spirit run. De  cut's die ik dan maak gebruik ik meestal tot 45%. Meer van de eerst voor de blanke rum en meer van de laatste voor de bruine rum. Je kan ook een gedeelte na een strip run achter laten in de ketel, en daar de nieuwe stookwijn bij doen voor de volgende strip run. Dit zijn allebei veilige manieren om een dunder te gebruiken. De melasse geef de rum de smaak maar de dunder geef je rum karakter.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8161
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Aantal keren stoken is afhankelijk van ketel waarop gestookt wordt en kwaliteit van het begin beslag .
Zelf gebruik ik de concentraat additief in plaats dunder . Voordeel van de additief is altijd constant resultaat en makkelijk doseren .
En ook geen onverwachte bijsmaakjes .
Is alleen zeer moeilijk aan te komen in algemeen ..je kunt ook delen aanvullen . Voornaamste bestanddelen zijn diethyl , azijnzuur , zwavelzuur , propaan carbonzuur ,boterzuur , en gevaarlijker de bacteriën , .
(Volgens mij had ik een topic waarin ik met moderne dunder additief en oude ketel rum stappen toonde . Kan alleen niet meer vinden )

Beantwoorden
william
Berichten: 1674
Registered
(@wiliam)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het leuke van deze rumrecepten is, 

iedereen doet het anders.

Mijn basis is,

2.5 liter molasse,

15 liter water,

gist erop en gaan.

2 x stoken 

1e keer tot 20 % , met voorloop.

2e keer tot 30%, met voorloop.

wordt de smaak scherper bij 40% dan gaat dit bij een volgende 2e stook.

Hier geen dunder, iets wat stinkt, en dat doet het, gaat bij mij niet in de drank,

en om met iemands woorden hier te gaan lopen.

"Geen kneierij met suiker bij vergisting", 

Na een aantal dagen met watten als stop laten luchten. (Ikea 1 liter fles)

Zoethoutstukken erin , vanillesuiker erbij (zakje 7 gram), snufje kaneel.

Nu een aantal weken laten trekken, en dan filteren.

Sköll.

ps geen vanillesuiker achteraf toevoegen, dan kan je beter goedkope rum gaan halen.

De vanilletoon moet subtiel zijn ,niet overheersend.

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Mijn eerste Melasse Rum T500 ervaring……


Ben op 12 juli gestart met 3 liter Melasse & 2 kilo Rietsuiker aangevuld tot 20 liter. Geen start SG of PH gemeten, maar vertrouwd op de alleskunner; de Rum Turbo gist.
Op kamertemperatuur Prestige Rum Turbo er over uitgestrooid en uurtje later doorgeroerd.
De eerste 2 dagen ging het vergisten lekker voorspoedig. Maar na 2 dagen viel het waterslot stil.
Waterslot verwijderd en emmer een beetje geschud. Na 2 dagen nog steeds niks. Deksel gelicht en rustig doorgeroerd. Er was nog wel wat gaande; vlammetje ging voorzichtig uit. Maar in de dagen daarop geen waterslot activiteit. Deksel voor de tweede keer gelicht. Nogmaals voorzichtig doorgeroerd; helemaal niks noppes nada….. De emmer verder een kleine week met rust gelaten.
Vandaag de stoute schoenen aangetrokken en overgeheveld naar een 15 liter emmer. Dit voor alle zekerheid door een theedoek gezeefd. Iedereen had mij immers verteld dat je bij een molasse vergisting aardig wat troep overhoud. (Dus 5 liter weggegooid)

Nou dat bleek dus hartstikke mee te vallen. Wat het vermoeden op de onvolledige vergisting dus duidelijk bevestigde.
Vervolgens heb ik 2 liter in m’n kleine alambiekje verstookt.

En het resultaat viel best wel mee. Ben geen Rum-kenner, maar was best wel lekker.

De 300 cl opbrengst uit die 2 liter is trouwens al op. Was prima (verdund) puur te drinken. Dat wordt alleen maar lekkerder als je het kan laten rusten. Verder was m’n kleine keteltje, met wat naspoelen ook weer schoon. Nog 13 liter te gaan……….
Die 13 liter heb ik (tegen beter weten in) in m’n T500 gestript. Heb géén Dome met bijbehorende Condensor. En heb ook géén vermogensregelaar. Uit de Reflux kolom alle RVS ringetjes en alle koperen Zadeltjes verwijderd. En alle slangen zoals gewoonlijk aangesloten. Daarna heb ik met het koelwater, met het naaldkraantje, puur op een druppelsgewijze uitstroom gestuurd. Zeg maar een druppel per seconde. De scherpe voorloop geur verdween al snel. En daarna heb ik per 100 ml met de dobber het alcohol percentage in de gaten gehouden. En beide neusgaten zover mogelijk open gezet, met de gedachte dat wanneer ik maar iets van een verbrande lucht zou ontdekken, ik direct de stekker eruit zou trekken. Maar alles leek goed te gaan. De kooksteentjes dansten af te toe stevig. Mijn gedachte was; zolang die steentjes nog lekker los zitten, brand er toch zeker niks aan….

Pas toen alc % duidelijk begon te kelderen en ik dacht iets van minuscuul kleine roetdeeltjes in m’n maatglas te zien, gestopt. En die 100 ml weggegooid.
Nadat alles een beetje was afgekoeld de kolom verwijderd. Inhoud van de boiler in het riool laten lopen. Dat was toch wel even schrikken.

Stevig aangekoekt en op de bodem toch iets aangebrand. Maar alles was redelijk eenvoudig schoon te maken. De ketel is weer spic en span. Maar nou die kolom nog. Daar zit toch een vreemd luchtje in. En m’n vingers komen bruin terug; uit de kolom, hè. Om daar nou in te gaan zitten wroeten, met een rager of lange borstel, lijkt me niet zo’n goed idee. Hopelijk krijg ik dit er weer uit, met wat azijn water destilleren…..??? Da’s voor morgen. Ben het nu even zat.

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi verslag alvast man! Toppie!
Jan weet vast het beste hoe je die ketel reinigt, ik vermoed azijn...

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6613
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prachtig fotoverslag weer!

Azijn werkt perfect een laagje azijn op de bodem en een uur later veeg je alles met 1 veeg zo van de bodem. Dit maak ik soms mee bij de Grainfather, maar het stel echt niets voor ?

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 603
Registered
(@paolo)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Wat een leuk verslag Stumphole en erg leuk de foto’s erbij ?.

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

De boiler is geen probleem. Is gemakkelijk te reinigen. Je kan overal makkelijk bijkomen Maar die kolom...... Heb 'm nu leeg opgehangen boven de gootsteen. En elk half uur gooi ik er een warme milde citroenzuur oplossing in. Dat laat ik er dan rustig doorlopen.

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Thanks Paolo. De opbrengst had best wat meer mogen zijn; Nog suggesties over wat ik nu kan doen? Alles bij elkaar, aanlengen en dan de fijnstook? Of per aangelengd flesje een fijnstook? Of met iets macereren? M.a.w. wat is nou echt lekker voor een volgende stap?

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Leuk verslag Stumphole, je zou de volgende keer wel kunnen overwegen om wat dingen anders te doen. Melasse staat er om bekent dat het in het begin wat druk vergist en dan rustiger wordt. De vergisting  is dan nog aan de gang, dus geduld. 2 a 3 weken is heel normaal. Ik wacht 3 weken voor de vergisting en wacht dan nog 1 week om de dikke drap naar de bodem te laten zakken. Dit gebeurt pas op het eind als het vergistingsproces is gestopt. Maar ik zou zeker niet de emmer open maken en ook niet roeren. Met je kleine ketel zal je het beste(lekkerste) resultaat behalen, maar dat duur wel wat langer. Het zwarte wat je in je drank en kolom ziet zal waarschijnkijk schuim zijn. Dit kan je voorkomen(of verminderen) door rustig te stoken(met een vermogensregelaar) en/of een paar druppeltjes plantaardige olie in je stookketel te doen. De beslissing om 1 of 2 maal te stoken zou ik vooraf maken. Doe je de eerste keer een strip run of maak je gelijk cut's. Ik gebruik voor de blanke rum meer begin cut's en voor de bruine rum meer eind cut's. Aan de blanke rum kan je beter beoordelen of het gistproces en de stook naar tevredenheid is verlopen omdat de smaak van de bruine rum wordt beïnvloed door de ingrediënten die je later toevoeg. En ja, de smaak verandert met de tijd, dus drink niet alles gelijk op maar bewaar wat voor later ?

O ja, ik was mijn melasse altijd. 1 deel melasse 2 delen water, 20 min. op 85 graden houden en dan een nachtje laten staan. De dikke drap die dan op de bodem ligt gebruik ik niet. Hier door wordt je rum niet alleen zachter van smaak maar je ketel blijft ook schoner (jouw ketel was overigens helemaal niet zo vies hoor).

Beantwoorden
Pagina 81 / 85
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?