Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 82 / 85

@ndré
Berichten: 956
Registered
(@ndre)
Prominent Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

15 liter rum a70% gestookt deze week?

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Daar is denk ik geen pasklaar antwoord voor. Probeer te werken op "smaak" en geloof me, het wordt altijd een succes. Zolang je het maar laat verouderen.

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Goed gewerkt @ndre! Dat wordt Cheers man!! 😉

Beantwoorden
hannibal
Berichten: 344
Registered
(@hannibal)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

2 emmertjes met wat gist erop.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8162
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als het goed is staat er voor mij bij jan melasse.ik gebruik normaal altijd sugarcane die ik dan zelf verwerk.

Ik zal dus even moeten zien hoe deze melasse voldoet..

Het aantal x overhalen bepaald de " kwaliteit " van melasse en hoe de vergisting in verlopen .

Meestal voor bruine rum haal ik 1 x over . 

Ik maak dan 1 scheiding voor voorloop en 1 voor naloop .

( Meer cuts zijn niet nodig ) 

Blanke rum maak ik meestal in 2 overhalen . 

Daarbij maak ik in 2 e overhaal de voorloop scheiding en naloop .

 

Voor rum geld hetzelfde als meeste andere Dranken in de scheiding ziel en naloop is niet de rum smaak vinden belangrijk maar het moment van keren van smaak .

Zoek je naar alleen de meeste " goede" rum smaak in maken van scheiding is kans op later een lean Taste.

De rum smaak komt pas na enige tijd staan / lageren .

Net gestookte rum is nooit lekker . 

 

 

 

 

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6613
Admin
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jouw melasse staat bij Bauke ?

Beantwoorden
Stumphole
Berichten: 47
Registered
(@stumphole)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

@Rumo: Bedankt voor uw advies. Ben nog niet zolang bezig met deze hobby. En al helemaal geen rum kenner. Als ik al ooit rum dronk, dan met een flinke scheut cola er overheen. Nu ik me er een beetje in verdiep verbaasd het me een hoeveel soorten rum er eigenlijk zijn. Ik heb overigens vanaf 19-07-2020 nog een emmer met 20 liter staan, in dezelfde verhoudingen. Dit keer met de Rum Distillers Yeast van Still Spirits. Ook deze lijkt stil te vallen. Maar als ik daar het deksel iets indruk, krijg ik toch een voorzichtig bubbeltje. Afblijven dus!!!

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 403
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heeft de amalyse bij melasse nu wél of géén nut eigenlijk?

 

Als je de melasse wast, kun je er ook gelijk de amalyse bij doen. Maar ik lees erg tegenstrijdige meningen/berichten over het nut ervan. 

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik weet niet hoeveel verschil het maakt, want ik heb bij al mijn rum projecten enzymen gebruikt. Maar niet uit een zakje. Ik gebruik bij iedere vergisting minimaal 1 kg mout.

Ik was de melasse door 1 deel melasse en 2 delen water 20 min. op 85 gr. te houden. 
Dan afkoelen, 30 min. 55 gr. , 60 min. 65 gr. en 30 min. op 72 gr. (dus simpel maischen)
De andere dag de pan afgieten en de dikke drap op de bodem kan weg.
Dan volg je je eigen recept.
Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

O ja, na het afkoelen dus bij 55 graden doe ik de mout er bij. ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8162
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Riets suiker en  melasse bevatten diverse suiker en ook een kleine hoeveelheid gebonden suikers / zetmeel. 

Je het toevoegen van amylase wat enkelvoudig enzym is geeft een weinig toegevoegde waarde .

Mout gebruik geeft wat karakter maar ook daarbij zal de hoeveelheid winst in omzetten zetmeel weinig zijn .

Een goede gist voor melasse  heeft ook eigen enzym en is in staat om dat deel voldoende aan te pakken .

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Een heeel stuk teug in dit topic waren een paar leden heel positief over het toe voegen van de amylasen. Ook in andere recepten kwam ik dit tegen. Ik gebruik nu al mout in iedere vergisting voor de gistvoeding en ik merk dat mijn eigen gekweekte gist er goed op gedijt. Door deze 2 dingen te combineren ben ik tot boven genoemde methoden gekomen, en ik ben toch al bezig met het wassen van de melasse dus zoveel werk meer is het niet. En niet onbelangrijk ik ben zeer tevreden over het eind resultaat.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8162
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als je amylase wil gebruiken is mout de beste optie in toevoegen .

Maar je kunt ook gewoon vanuit een goede gist voor rum beslag gemaakt  op de cane zelf waardoor je voldoende enzymen inherent aan product ( rum ,) hebt .

Gebruik van uitsluitend melasse en deze wassen betekent dat er ook aromatische stoffen en delen die estervorming bewerkstelligen ontbreken .

Rauwer basis product geeft meer van authentieke rum .

 

 

Beantwoorden
Troet
Berichten: 439
Registered
(@troet)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Jouw melasse staat bij Bauke ?

Welke ?

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2112
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bij mij. Ik heb Rob zijn melasse in Ommen. Moet even kijken welke dag ik zijn kant op kan. Maar zoals jullie weten gaat mijn leven op het moment niet over rozen en melasse. 😉

Beantwoorden
Pagina 82 / 85
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?