Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 84 / 84

Figaro
Berichten: 114
Registered
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

bedankt, heb er wat water bijgedaan en nu Sg 1070 de bananen had ik 30min in de oven gelegd op 150 graden mooi helemaal rijp.

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

sorry maar ik heb nog een paar vragen ,als ik bijv 5 liter melasse aanvul met water tot 25 liter wat moet dan de Ph en Sg zijn.

En voor het Witte wijndruiven concentraat wat moet hier de Ph en Sg zijn.

zijn hier tabellen voor ook voor andere vergistingen of hoe kan ik dit vinden?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7653
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

er zijn diverse kwaliteiten Melasse .

Om goede vergisting te krijgen en ook goede start is een SG van 1070 en wanneer je met enzymen werkt PH  van 4,7 .

Voor druiven geld eigenlijk ook met een SG van 1070 alleen daarbij een ph tusseng 3,5 en 4,2 . Hangt ook wat op ttype gist .

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

bedankt, ja ik gebruik die fermentis safspirit c-70

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 114
Registered
(@figaro)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

als ik die fermentis safspirit c-70 gebruik bij 5 liter melasse dan moet er denk ik wel voedingszout bij of niet?

Beantwoorden
Pinodestoker
Berichten: 669
Registered
(@pinodestoker)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Na een lange tijd afwezig te zijn geweest doet het mij goed zoals iedereen weer lekker bezig is met de rum , gewoon weer mooi om alles te lezen. Ik zelf ben ook bezig geweest 3 manden geleden en het smaakt weer lekker ik had 30 liter van 40% en heb al 2 derde opgemaakt ook wat weggegeven hoor. Het is en blijft leuk. Stook maar een paar keer per jaar met een 100 liter ketel met refluxcolom. 

Beantwoorden
Nimrax
Berichten: 3555
Moderator
(@nimrax)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Pino, leuk dat je er weer bent!

Beantwoorden
Stephan
Berichten: 363
Admin
(@stephan)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Nou, ik heb flink wat geëxperimenteerd met de eerste batch rum van de melasse. De spiced rum is niet te pruimen, denk iets uitgeschoten met de peper.

 

Maar de rum die met behulp van de sous vide verouderd is met enkel een paar stukjes gebrand eiken erin is toch echt wel bijzonder lekker?!

 

De rum van de NAF melasse ga ik volgende week stoken, kijken hoe dat gaat smaken (eerst nog de roggebrood whiskey stoken).

 

Maar vandaag toch maar het tweede vat ook vullen met de melasse en de rietsuiker, want deze fles rum gaat denk ik niet zo lang mee?! 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1991
Registered
(@murmillo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Welkome back

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7653
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Normaal maak ik mijn rum van rauwe rietstengels die ik uitkook .
Vandaag de Melasse van stookforum collega binnen gekregen .
Twee Kannen vandaag aangezet .

Gist uit vriezer gehaald en geactiveerd met deel melasse.

pH van de melasse was wat buiten de grens .
Dus wat aangepast .

Ook had ik nog de flesjes " dunder concentraat "
Dus die ook toegevoegd . ( Tegenwoordig gebruikt men geen dunder meer maar concentraat van de essentiële onderdelen / stoffen die geïsoleerd zijn uit dunder om zodoende een continue kwaliteit te krijgen )

Beantwoorden
8 Reacties
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@robbert dat zijn mooie vaten, zijn ze wel eenvoudig schoon te maken?

Of gebruik je ze alleen met stookwijnen zonder "stukjes "

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@stefanjo die vaten gebruik ik voor eigenlijk alles .

Heldere vloeistof maar ook pulp vergisten. 

Zeer tevreden over.

Na gebruik heet water en wat sop erdoor met een borstel .

Spoelen en op zijn kop drogen en wegzetten .

Dik materiaal , sterk .

Gaan ook al jaren meer 

 

 

 

 

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@robbert weet je ook welk merk het is, of bij welke zaak ze te koop zijn?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@stefanjo merk lijkt op plastimat wat er in staat.

Ze zijn te koop  bij caravan camper en boten winkels

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert Dunder concentraat. Lezen over de vroegere dunder putten in de Caraïben is interessant leesvoer. Na het stoken het overtollige vocht terug in de put waarin een schapenkop lag te fermenteren. 

Om nu direct een schaap te slachten... Dus kan het ook zo

https://homedistiller.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=47819

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@jaapjanjoost ik hou mij niet bezig met internet en hobby moonshiner en spook verhalen  uit Amerika .

Sorry. Als ik wat nasla doe ik dat met   boeken uit  de industrie .

IK gebruik inderdaad concentraten ook die als vervangers zijn van Dunder.  Officiëel is er verbod ook om geïnfecteerd spul uit " dunderpit 'nog te gebruiken . 

 

Beantwoorden
Jaapjanjoost
Registered
(@jaapjanjoost)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert Ik heb het verhaal van dunderputten een jaar of 20 geleden voor het eerst gehoord in Jamaica. Moet je bekennen dat ik sindsdien niet veel rum meer heb gedronken. Het excuus... Ik was jong en wist niets van fermenteren.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@jaapjanjoost Toen ik een jaar of 40 geleden bij een destilleerij rond liep waar diverse dranken werden gemaakt en ook rum werd er ook vanalles  verteld .  door de eeuwen heen zijn overlevering en legendes steeds mooier en meer overdreven . In de bibliotheek kon je gewoon naslaan hoe begon en hoe het vorderde . Probleem is dat o.a. in Amerika door de drooglegging jan en alleman probeerde met de middelen voor handen toch iets te maken wat drinkbaar was .

En de meest mooie en bizarre creaties en verhalen werden verteld en  verstrekt . En ook door de mond op mond verhalen komt get dan weer terug en mooier en mooier .

om terug te gaan naar de dunder pit.  Na een aantal keren her gebruik ging de " afgedane"  burned ale  ( restanten uit ketel die aan het vuur hebben gestaan . Later dunder geworden in naam )uiteindelijk in de put achter de fabrieken . Dat was de afval / gierput waar ook menselijke ontlasting in kwam en voedsel resten omdat een riool er toen niet was  .

Omdat in de zon die puten gingen gisten gebeurde het enkelt wel dat men iets schepte om een slecht op gang komende bekken met beslag toch aan gang te krijgen .

Dit staat gewoon in oude verslaggen zo .  Maar van mond op mond wordt het natuurlijk overdreven .

En er zijn nog steeds mensen die blijven hangen .

Zelfde als gebruik van hout met bijenwas gewreven zou goed zijn . Men gebruikte stukken meubel in de tijd van drooglegging om toch iets  van hout aroma te krijgen . Als gist voeding tomaten puree is ook zo een moonshiners kneierij wat nog steeds ronde doet . 

Meubels met bijen was is slechts zit vaak ook terpentine door , tomaten puree verknalt je ph level en vervuilt smaak en ook materiaal .

Dunder bevat een aantal zuren , bacterië , mineralen ,zouten die inderdaad beneficiair zijn aan de estervorming en smaak .

Maar het kan ook op een gezonde manier toegevoegd . 

En als je met originele dunder wil werken doe het dan ook zoals in beginsel. 

de restanten van eerste ,2 e , 3e gestookte baslag bleef streeds achter in de ketel . ( Het burned ale ) Soms na 3 en soms na 5 keer was die laag te veel en werd dan uitgespoeld. En begon het op nieuw .  

Op bepaald moment ging men uitgeschepte restanten die " bloemrijk " waren in geur toevoegen aan de fermentaties vooraf . Wat ook weer voor ester vorming zorgde .  Alles wat uit ketel kwam en zuur  aards stonk ging naar de afvalput  .

Rum is trouwen niet per definitie een Caraïbische product . 

Het was een slaven drank wat zelfs al aan boord van de schepen werd gemaakt die het suikerriet van oost naar west brachten .. 

Nederland , engeland , België,  Spanjaarden hebben allemaal ooit een steentje bijgedragen aan de Ontwikkeling van de rum industrie.

 

Beantwoorden
Harryd1969
Berichten: 143
Registered
(@harryd1969)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Vandaag mijn eerste keer 25 liter gestookt met de t500 met copperhead alambiek. 

Nu heb ik een vraag wat ik van de eerste run moet bewaren ?

 

de eerste 1.5 liter was gemiddeld een 68% en mooi helder

de tweede 1.5 liter was gemiddeld 57% en ook mooi helder

de 4e liter was rond de 48% en net niet helemaal helder

de 5e liter was rond de 40% en iets troebel ook wat rare geur

de laatste halve liter was maar 24% troebeler en ruikt gewoon vies...

 

moet ik nu alles wel weer bij elkaar gooien, verdunnen tot ongeveer 40% en dan opnieuw stoken en dan de cuts maken ?

dus voorloop weggooien , cuts maken , ruiken proeven etc

 

of moet ik de laatste 1.5 liter van de eerste run gewoon weggooien ?

 

Harry

Beantwoorden
Hilly
Berichten: 134
Registered
(@hilly)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Hoe verloopt de gisting??
ik heb afgelopen zondag het rum recept van Jan gemaakt, ik heb bijna geen beweging in het waterslot maar dan kan aan het fust liggen (ik twijfel of deze 100% sluit) De eerste dagen had ik wel wat bubbels en aardig wat schuim/bellen aan de oppervlakte.
Als ik nu kijk zie ik weinig luchtbellen op de oppervlakte en heel soms een klein licht vlokje naar boven komen. De temperatuur is de afgelopen 2 dagen hard gezakt, het staat in een ruimte van 18 graden en woensdag was het nog 23gr en nu nog maar 19gr. Kan iemand mij vertellen of dit een normale verloop van vergisting is?

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@hilly waterslot is geen indicator van vergisting verloop . Het is slechts een stankafsluitertje wat bijkomstig een beetje borrelt .

Kijk even met een lucifer boven oppervlakte houden of die uitgaat of blijft branden . Gaat die uit is er nog voldoende gisting .

Zet de vergistende ton iets warmer .

 

 

 

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 134

@robbert De vlam ging direct uit, moet je dan ook de lucht in de ton even verversen om aanwezige co2 te verwijderen en dan kijken of er later opnieuw co2 is geproduceerd?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@hilly nee gelijk afuiten en lekker door laten gisten .

Geen zuurstof verversen nodig . De gist werkt  anearobe

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 134

@robbert oké, dat zou beteken dat de co2 verdwijnt zodra de gisting is gestopt?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@hilly klopt . Gist produceert tijdens het vergistende alcohol co2 en bijproducten. .zodra gisting stopt houd ook de co2 productie op

Beantwoorden
Hilly
Registered
(@hilly)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 134

@robbert Ik kan verder niets vinden over co2 productie tijdens de vergisting en heb nog wat vragen waar jij of een ander misschien antwoord op weet.  Kan iemand uitleggen hoe de co2 productie verloopt? is deze constant?  wordt er de gehele vergisting co2 geproduceerd?   zijn er pieken of periodes waarin er geen productie is?

Om te checken of de vergisting is gestopt kun je met een vlammetje kijken of er nog co2 is maar als aan het eind van de vergisting de productie stopt wat gebeurd er met de co2? wordt deze weer opgenomen in de mash of lost deze op en hoelang duurt het voordat het voordat deze weg is en je vlam blijft branden?   

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@hilly suiker wordt door gist omgezet in alcohol co2 en enkele bij producten .

Bij een goede vergisting zal 510 gr alcohol en 480 gr co2 uit 1 kilo suiker worden geproduceerd .

Des te actiever gist dest te sneller er alcohol wordt geproduceerd en evenredig co2 .

Co2 is een gas dat ontsnapt uit een vloestof .

Des te warmer des te makkelijker het vrijkomt des te kouder des te langer het wordt vastgehouden .

Zodra er geen gisting meer is zal er geen co2 meer vrijkomen .

Als je normaal vergist is dus ook einde gisting geen co2 meer .

Er zijn mensen die meteen koud wegzetten. ( Dat is een bierbrouwers ding niet voor stookwijn ) dan houd de stookwijn langer co2 vast wat dus tot ook voor schuimen en spugen van ketel kan zorgen. .

 

 

Beantwoorden
Rossieking
Berichten: 34
Registered
(@rossieking)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Zojuist mn eerste rum wash ooit klaargemaakt. Nog even afkoelen en dan gist erbij. Ben erg benieuwd 🙂 wat ruikt dat melasse en rietsuiker samen zoet zeg.

Beantwoorden
6 Reacties
Rossieking
Registered
(@rossieking)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 34

Zaterdag mijn eerste rum wash klaargemaakt. 4 liter melasse en 2 kilo rietsuiker. Sg 1100, 20 gram still yeast theelepel citroenzuur, gistvoedingszout en ph 5,2. Gebruik voor het eerst de plaato en was hier echt enthousiast over. Na 3 uur begon het eindelijk te borrelen. Nu vandaag op werk zie ik dat hij best rap gestopt is met borrelen. Weet iemand of dit normaal is dat na 2 dagen het in een bizar korte tijd kan stoppen met gisten? 

Of heb ik misschien ergens een foutje gemaakt?

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1056

@rossieking, is je enige indicatie dat het gisten gestopt is je app.? Heb je al geprobeerd om je begin en eind SG te meten met een gewone SG dobber. Mijn ervaring is dat dat best wel lastig is met melasse, en dat zal voor jouw tooletje ook wel zo zijn. Mijn rum stookwijn  begint na 1 dag al te bubbelen eerst 2 a 3 dagen hard dan wat rustiger voor 2 weken. Maar dat zeg ook niet alles. Daarom trek ik 3 weken uit voor het gisten en 1 week voor het klaren.

Beantwoorden
Rossieking
Registered
(@rossieking)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 34

Begin sg is ook gemeten met een dobber. Die 1100 voer je zelf in in de app.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@rossieking heb je al gekeken of gisting echt voorbij is ?  Zijn er in het beslag kleine belletjes te zien ? 

Is er co2 ??

De zwanehals is een stank afsluiter niet een indicator betreft gistings verloop . Gebubbel is bijkomstigheid .  Er kan ook op andere plaatsen co2 ontsnappen ( de weg van de minste weerstand geen water weg te duwen )

Beantwoorden
Rossieking
Registered
(@rossieking)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 34

@robberter zijn nog steeds af en toe kleine belletjes te zien. Er vind dus nog vergisting plaats. Het enige rare eraan vind ik dat het in een tijdbestek van half uur van vollop bellen naar bijna niets gaat. 

Ik kijk het gewoon nog even een paar dagen aan. Het is tenslotte mijn eerste rum wash en kan overal weer van leren.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@rossieking in begin is er altijd veel activiteiten na enkele dagen  gaat het over in een continue rustiger gisten zolang er co2 vrijkomt is er activiteiten.

Het is ook vrij normaal dat er even een rust is en na enkele dagen weer oppakt . In eerste deel is er zuurstof .  in dat earobe stadium is er voornamelijk gist deling zodra zuurstof op is gaat gist anearobe verder dat is het stadium waarbij de ethyl voorname wordt gevormd .

Normaal zou het 21 dagen ongeveer gisten  .

Test dan Sg 

Is de vergisting over dan zo snel mogelijk stoken .

Beantwoorden
de Scheider
Berichten: 72
Registered
(@ahelmons)
Actief Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Robbert, ik heb de 1e en de 2e dag, enige uren een luchtpompje met een bruissteentje in mijn melasse vergisting emmer laten draaien.

Is dit gunstiger voor de vergisting?

Beantwoorden
3 Reacties
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 72

@robbert, ik ben het apenstaartje of de “tag” voor je voornaam vergeten te vermelden bij de bovenstaande vraag, sorry.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@ahelmons nee niet doen ! Als je kraan water gebruikt zit er voldoende zuurstof in . 

Veel zuurstof laat je gist wel delen maar weinig omzetten naar alcohol . Maar !! Wel uitstoot van o.a. meer azijn zuur.

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 72

@robbert , helaas wel gedaan, ik laat dit voortaan achterwege. Bedankt voor je antwoord.

Beantwoorden
Pagina 84 / 84
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?