bedankt, heb er wat water bijgedaan en nu Sg 1070 de bananen had ik 30min in de oven gelegd op 150 graden mooi helemaal rijp.
sorry maar ik heb nog een paar vragen ,als ik bijv 5 liter melasse aanvul met water tot 25 liter wat moet dan de Ph en Sg zijn.
En voor het Witte wijndruiven concentraat wat moet hier de Ph en Sg zijn.
zijn hier tabellen voor ook voor andere vergistingen of hoe kan ik dit vinden?
er zijn diverse kwaliteiten Melasse .
Om goede vergisting te krijgen en ook goede start is een SG van 1070 en wanneer je met enzymen werkt PH van 4,7 .
Voor druiven geld eigenlijk ook met een SG van 1070 alleen daarbij een ph tusseng 3,5 en 4,2 . Hangt ook wat op ttype gist .
bedankt, ja ik gebruik die fermentis safspirit c-70
als ik die fermentis safspirit c-70 gebruik bij 5 liter melasse dan moet er denk ik wel voedingszout bij of niet?
Na een lange tijd afwezig te zijn geweest doet het mij goed zoals iedereen weer lekker bezig is met de rum , gewoon weer mooi om alles te lezen. Ik zelf ben ook bezig geweest 3 manden geleden en het smaakt weer lekker ik had 30 liter van 40% en heb al 2 derde opgemaakt ook wat weggegeven hoor. Het is en blijft leuk. Stook maar een paar keer per jaar met een 100 liter ketel met refluxcolom.
Pino, leuk dat je er weer bent!
Nou, ik heb flink wat geëxperimenteerd met de eerste batch rum van de melasse. De spiced rum is niet te pruimen, denk iets uitgeschoten met de peper.
Maar de rum die met behulp van de sous vide verouderd is met enkel een paar stukjes gebrand eiken erin is toch echt wel bijzonder lekker?!
De rum van de NAF melasse ga ik volgende week stoken, kijken hoe dat gaat smaken (eerst nog de roggebrood whiskey stoken).
Maar vandaag toch maar het tweede vat ook vullen met de melasse en de rietsuiker, want deze fles rum gaat denk ik niet zo lang mee?!
Welkome back
Normaal maak ik mijn rum van rauwe rietstengels die ik uitkook .
Vandaag de Melasse van stookforum collega binnen gekregen .
Twee Kannen vandaag aangezet .
Gist uit vriezer gehaald en geactiveerd met deel melasse.
pH van de melasse was wat buiten de grens .
Dus wat aangepast .
Ook had ik nog de flesjes " dunder concentraat "
Dus die ook toegevoegd . ( Tegenwoordig gebruikt men geen dunder meer maar concentraat van de essentiële onderdelen / stoffen die geïsoleerd zijn uit dunder om zodoende een continue kwaliteit te krijgen )
Vandaag mijn eerste keer 25 liter gestookt met de t500 met copperhead alambiek.
Nu heb ik een vraag wat ik van de eerste run moet bewaren ?
de eerste 1.5 liter was gemiddeld een 68% en mooi helder
de tweede 1.5 liter was gemiddeld 57% en ook mooi helder
de 4e liter was rond de 48% en net niet helemaal helder
de 5e liter was rond de 40% en iets troebel ook wat rare geur
de laatste halve liter was maar 24% troebeler en ruikt gewoon vies...
moet ik nu alles wel weer bij elkaar gooien, verdunnen tot ongeveer 40% en dan opnieuw stoken en dan de cuts maken ?
dus voorloop weggooien , cuts maken , ruiken proeven etc
of moet ik de laatste 1.5 liter van de eerste run gewoon weggooien ?
Harry
Hoe verloopt de gisting??
ik heb afgelopen zondag het rum recept van Jan gemaakt, ik heb bijna geen beweging in het waterslot maar dan kan aan het fust liggen (ik twijfel of deze 100% sluit) De eerste dagen had ik wel wat bubbels en aardig wat schuim/bellen aan de oppervlakte.
Als ik nu kijk zie ik weinig luchtbellen op de oppervlakte en heel soms een klein licht vlokje naar boven komen. De temperatuur is de afgelopen 2 dagen hard gezakt, het staat in een ruimte van 18 graden en woensdag was het nog 23gr en nu nog maar 19gr. Kan iemand mij vertellen of dit een normale verloop van vergisting is?
Zojuist mn eerste rum wash ooit klaargemaakt. Nog even afkoelen en dan gist erbij. Ben erg benieuwd 🙂 wat ruikt dat melasse en rietsuiker samen zoet zeg.
Robbert, ik heb de 1e en de 2e dag, enige uren een luchtpompje met een bruissteentje in mijn melasse vergisting emmer laten draaien.
Is dit gunstiger voor de vergisting?
Hallo
Ik ben 4 tonnen melasse aan het vergisten van stookwinkel.
De vergisting is blijkbaar gestopt na een kleine week.
De sg is gemeten met refractometer.
is dit normaal ?is het uitgegist
|
gist |
rietsuiker |
Melasse |
dunder |
PH op 5/12 |
SG OP 5/12 |
SG op 9/12 |
SG op 13/12 |
TON1 |
STILL SPIRITS – CRAFT RANGE DISTILLER’S YEAST – RUM GIST – 20 G |
2,5KG |
3,5 L |
3L |
4,6 |
1090 |
1045 |
1045 |
TON2 |
STILL SPIRITS – CRAFT RANGE DISTILLER’S YEAST – RUM GIST – 20 G |
2,5KG |
3,5 L |
3L |
4,91 |
1090 |
1045 |
1045 |
TON3 |
STILL SPIRITS – CRAFT RANGE DISTILLER’S YEAST – RUM GIST – 20 G |
2,5KG |
3,5 L |
3L |
4,84 |
1100 |
1050 |
1050 |
TON4 |
STILL SPIRITS – CRAFT RANGE DISTILLER’S YEAST – RUM GIST – 20 G |
2,5KG |
3,5 L |
3L |
4,91 |
1100 |
1050 |
1050 |