Meldingen
Alles wissen

Ruwe rietsuiker


Bazz
Berichten: 138
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Maak geregeld Rum waarbij ik rietsuiker melasse gebruik, of ik maak Honing Rum met een scheut (+/- 1 Ltr) melasse, nu las ik ergens onderstaande tekst:

“Ruwe rietsuiker wordt niet geraffineerd en wordt daarom ook wel volle rietsuiker, ongeraffineerde rietsuiker of ruwe rietsuiker genoemd. Uit ruwe rietsuiker wordt de melasse niet verwijderd, wat bij geraffineerde witte suiker wel het geval is.”

Nou vraag ik me af als ik dus ruwe rietsuiker gebruik, ik geen scheut of zelfs melasse niet meer nodig heb, heeft iemand dit al eens gebruikt, het lijkt me zo wie zo een vervanger voor Honing rum waarbij het merendeel gewone rietsuiker bevat, kan ik de scheut melasse dus achterwege laten.

Voor gewone rum twijfel ik omdat ik daar normaliter geen rietsuiker bij voeg, misschien moet ik dan de hoeveelheden veranderen ik gebruik nu 3 ltr melasse per 25 liter water, kruiden hang ik in een ijzeren thee builtje boven in mijn helm, en natuurlijk gist meestal +/- 40 gram bakkersgist / of gist van de AH blokje.

Voor Honing rum gebruik ik 5 kg gewone rietsuiker of bruine suiker naast een pot honing, ook hier de kruiden in een ijzeren thee builtje erboven. Zelfde gist als hierboven beschreven hou bij beiden een PH van 4,5 aan, en voeg voor gistvoeding havermout toe.

Ben erg tevreden met hoe ik hem nu maak, zeker nu ik andere gisten gebruik maar als de smaak gelijkwaardig is zou het naast goedkoper ook nog simpeler zijn, gezien ik deze rietsuiker bij de supermarkt kan kopen.

Beantwoorden
1 reactie
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een aantal experimentjes in het verleden uitgevoerd met rietsuiker, appelstroop, toevoegingen van hibiscus of rozenblaadjes etc. Mijn ervaring is dat wanneer het gehalte aan rietsuiker toeneemt, de drank holler en scherper wordt, ik gebruik pure melasse vergistingen omdat die me een volle zware rum geven en dat ook de smaak is waar ik op zoek naar ben in een rum.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?