Meldingen
Alles wissen

Scherpe, branderige alcohol smaak


Martin74
Berichten: 18
Registered
Topic starter
(@martin74)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Beste stokers , ik ben een beginnende stoker en heb vorige week wijn uit de winkel gedistilleerd, dit heb ik 2 keer gedaan en voldoende voorloop weggegooid. Ik heb het percentage terug gebracht naar 32% .De alcohol heeft nu na een week rusten een hele scherpe, branderige smaak  ,hoe kan dit, heb ik iets verkeerd gedaan?

Alvast bedankt 

 

 

Beantwoorden
9 reacties
2 Reacties
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@martin74 

Welke wijn en welke gist heb je gebruikt? Heb je na de 1e stook (ruwstook) een fijnstook gedaan en daarbij tijdig gestopt (weinig naloop)? Welke temperaturen heb je gestookt, en uiteraard wat voor een ketel heb je?

Er zijn veel factoren die meewegen.

Beantwoorden
Martin74
Registered
(@martin74)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@lambik ik heb 4 liter huiswijn van de supermarkt gepakt en deze 2 keer gestookt, eerst de ruwstook en daarna de fijnstook en ca 150ml voorloop weggegooid.

Mijn ketel is zelfgemaakt van een oude boiler, ik heb de temperatuur zo laag mogelijk gehouden, het vuur zo laag mogelijk  , ik moet er nog een temperatuur meter op maken . misschien wel iets teveel naloop gepakt , maar deze smaakte niet vies toen ik gestopt ben

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8568
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Inderdaad wat lambiek ook vraagt. Maar aanvullend niet alle wijn is geschikt om te destilleren. . Bijvoorbeeld export wijnen bevatten toevoeging als meer sulfiet , stabilisatoren en andere concerverings middelen .

Wanneer wijnen niet zijn gebotteld  op eigen gaard en dus in bulk word verscheept voor elders te bottelen weet je meteen al dat deze niet geschikt zijn voor destilleren .

Beantwoorden
4 Reacties
Martin74
Registered
(@martin74)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@robbert dankjewel voor de info , dan zal het waarschijnlijk aan de wijn liggen , heb goedkope gepakt voor te experimenteren

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@martin74 

Met name ook de gist is bepalend voor het resultaat. Heb je toevallig turbogist gebruikt? En zoals Robbert al vertelde, niet alle wijnen zijn geschikt.

Beantwoorden
Martin74
Registered
(@martin74)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@lambik ik heb geen gist gebruikt bij de winkel wijn , bij de suiker oplossing heb ik droge bakkersgist gebruikt

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@martin74 

 

😂 kwartje gevallen…

Beantwoorden
Martin74
Berichten: 18
Registered
Topic starter
(@martin74)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Ik heb sinds een paar dagen suiker oplossing in het gistvat om alcohol te maken, als het uitgegist en de ruwstook geeft gehad doe ik er fruit in om te laten trekken, als deze dan weer de ruwstook en de fijnstook heeft gehad , ben ik benieuwd of de smaak dan wel goed is.

Dit is trouwens mijn eerste brouwsel wat ik zelf maak, ik ben benieuwd 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@martin74 

Ik heb een likeuren boek gekocht voor met name het macereren van fruit. Vaak is fruit niet afdoende en komt er nog een berg suiker aan te pas. Het leuke hiervan is dat je kunt spelen met de hoeveelheid suiker en het alcoholpromillage. Ik houd niet van te zoet maar wel van een sterkere borrel dan het boek voorschrijft. 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?