Meldingen
Alles wissen

Sg op 1000 in 4 in dagen


Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hallo ik heb  een vraagje. Afgelopen zaterdagavond heb ik van 3kg blauwe bessen wat aardbeien en wat frambozen in het gistvat gedaan.

Vandaag wilde ik het sg checken omdat het zaterdag niet lukte omdat het te dik was.sg meter gaf 1000 aan.

Wat heb ik gedaan voordat het vat in ging:

 

1 aardbeien ontkroond en gewassen. 

2 water aan de kook gebracht.

3 al het fruit gewassen. 

4: even de kook over het fruit gehad circa 10 minuten

 

5 :0.⁵ kilo geïntegreerd suiker toegevoegd

6: ph gemeten en dit met neerslagkalk naar 5 gebracht 

7: 25 gram fermentis c 70 gistsarter gemaakt en toegevoegd toen het fruit 30graden had bereikt. Binnen een uur begon het waterslot te bubbelen. 

 

8: vervolgens heeft het met een aquarium verwarmen op 28 graden in de schuur gestaan.

9: tot nu het sg gemeten was 1000 en voor de ekerheid een vinometer gebruikt deze gaf 11 % aan.

 

Ik kan mij niet voorstellen dat de vergisting nu al voorbij is, als ik de vinometer geloven moet zou het sg rond de 1080 hebben gezeten bij start.

Ik laat het staan nu, alleen zonder de verwarming.

Kan ik het gewoon afstoken  als het een beetje geklaard is? Ik vind 4 dagen zo vlot.

 

 

 

 

 

Beantwoorden
11 reacties
Berichten: 6779
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De Vinometer is een "ongeveer apparaatje" maar je kunt hem eiken met een commerciële wijn zodat je de afwijking kent.

Soms kan een vergisting heel snel gaan. Zeker met 28 graden. Maar om zeker te weten altijd voor en na vegisting sg meten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@stookforum. Dat klopt.   Doelstelling van de meting van vandaag dat ik nog een beetje een referentie had. Ik kon de meting niet uitvoeren omdat de stookwijn te dik was.

Van De vinometer weet ik dat het behoorlijk onnauwkeurig is, maar op dit moment was het de enige manier om te controleren of de start sg niet veels te laag was. Daar lijkt het niet op.

Alleen quasmaak zit er nog niet een typische " wijn" smaak aan.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3205
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoeveel liter heb je totaal gemaakt? Dan kunnen we een grove berekening doen van wat de oorspronkelijke S.G. waarde zou zijn.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb in totaal 13 liter gemaakt

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@stefanjo

 

Als we stellen dat;

Blauwe bessen 10 gram suiker per 100 gram

Aardbeien 5 gram suiker per 100 gram

Frambozen 4,5 gram suiker per 100 gram 

(Bron diabetesfonds.nl)

Je 500 gram suiker hebt toegevoegd

 

Dan kom je in t gunstigste geval uit op 850 gram suiker op 13 liter. Dat is rond de 65 gram suiker de liter, wat een S.G. waarde geeft van 1.025.

Als niet alles uit de vruchten komt wordt je daadwerkelijke S.G waarde lager. 4 dagen is snel maar ik verwacht dat je rond de 3% alcohol hebt nu.

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik was alles nagegaan en kwam zelf ook een beetje tot deze conclusie.  Volgende keer zal ik mij wat meer moeten verdiepen van te voren en niet te enthousiast aan de gang gaan. Is toevoegen van fruit nog mogelijk of is het beter om het af te stoken?

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3205

@stefanjo Ik ben allesbehalve fan van later nog spul toevoegen, op p.H. correcties na. Ik zou t stoken en gebruiken voor de stookervaring 😉

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@alchemist positief gevonden!

Voordeel is ook wel dat ik geen 3 weken hoef te wachten;)

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stefanjo is ook wel handig om het dan niet te lang te laten staan met zo'n laag percentage, sommige schimmels (los van de eencellige schimmels=gist 🤣) vinden 3% nog geen probleem

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@pikketanus het zit al in de ketel:D

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
Topic starter
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gisteravond afgestookt, was zeer leerzaam. Ketel aangezet rond de 80 graden kwam de inhoud van de ketel omhoog. Vermoedelijk door schuimvorming. Ketel uitgezet, en een beetje olie toegevoegd. Rustig opgewarmd. Uiteindelijk 400 ml opgevangen. 

Het is iets wat troebel, en dat komt denk ik doordat ik de koeler niet heb schoongespoeld met water.

Ik hoop dat het met de fijnstook wel helder word.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?