Meldingen
Alles wissen

SG rum berekening?


KingTB
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@kingtb)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Wie kan mij verlichten met de de berekeningen die worden gebruikt om het SG van een rum te meten? Het is op 23 december het vergistvat in gegaan, echter heb ik toen niet de moeite genomen het SG door te rekenen. Achteraf spijt van, aldoende leert men; meten is weten.

 

Wellicht handig ter info;

3L melasse gewassen met 6L water

2KG rietsuiker met 4 liter water gekookt met een theelepel citroenzuur

Aangevuld tot 25 liter, hele spul af laten koelen, met 42gr bakkersgist op 23-12 het vat in gegaan. Het heeft bijna 3 weken lang heerlijk de kerstmuziek en het vuurwerk ondersteund.

Beantwoorden
4 reacties
Alchemist
Berichten: 2469
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Niet geheel nauwkeurig maar ervan uitgaande dat alles van de melasse en rietsuiker in het gistvat geëindigd is;

 

  • 3 liter melasse met een dichtheid van 1,400 (uitgaande van de 14 kg voor 10 liter van Jan)
  • 6 liter water met een dichtheid 998 (gaan uit van 1,000 met een hydrometer)
  • 2 kg rietsuiker op 4 liter water (negeren de verliezen van verdampen) met een dichtheid van 1,189, geeft ongeveer een 5 liter
  • ~ 11  liter water toegevoegd om tot de 25 liter te komen, dichtheid van 1,000 (zie eerdere opmerking)

 

Dat geeft ons ((3 * 1,400)+(6*1,000)+(5*1,189)+(11*1,000))/25 = 1,086 ongeveer.

 

Let wel, melasse vergist niet helemaal door tot 0,990, vaker blijft deze bij pure melasse op een 1,015 a 1,025 hangen.

Beantwoorden
KingTB
Berichten: 57
Registered
Topic starter
(@kingtb)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Ha @alchemist 

wederom dank voor de  uitleg. Ik ga er vanuit dat het SG na vergisting wel gemeten kan worden met een sg-meter. Ik zit nu precies op 1015 dus ik ga morgen de striprun doen.

Enige wat ik niet begrijp in de berekening, is hoe je op dichtheid van 1,189 komt met het rietsuiker. Mocht je tijd hebben om dat eens uit te leggen hoor ik het graag, de rest is duidelijk.

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2469

@kingtb Dat is eerder luiheid dan inzicht, ik heb in t verleden een makkelijke calculator gevonden;

 

https://www.vinolab.hr/calculator/gravity-density-sugar-conversions-en19

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1348

@kingtb, mijn ervaring is dat het meten van het SG bij melasse met een SG dobber onbetrouwbaar is. Het is te dik en er zitten te veel deeltjes in. Maar wellicht is jouw meeting wat accurater omdat je weinig melasse gebruik. Ikzelf gebruik voor 25 liter stookwijn 5 liter melasse en eventueel rietsuiker. Bakkersgist gebruik ik nooit voor rum maar voor 25 liter zou ik minimaal 70 gram droge bakkersgist gebruiken.

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?