Meldingen
Alles wissen

SG voor suikerwash


gompie
Berichten: 1002
Registered
Topic starter
(@gompie)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben voor het eerst eens aan de gang gegaan met mijn SG meter, maar ik snap er niet veel van.

Toen ik mijn suikerwash had neergezet heb ik een SG gemeten van 1.086. Nu een week later is het 1.043.

Mijn alcohol meter geeft 12% aan, maar ik had uitgerekend dat het 12.4% zou moeten worden.

Suikerwash is +-60 liter/13.5 kg suiker.

Kan iemand mij dit uitleggen ?

 

Beantwoorden
31 reacties
Govda
Berichten: 525
Registered
(@capo70)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zover ik weet kan je je suikerwash niet meten met een alcoholmeter.

Wat voor suikerwash heb je precies gemaakt, als ik er een maak met still spirits Pure dan kan ik na een week mijn dobber bijna niet meer vastpakken , dus onder de 990.

Wat is het percentage dat je wil halen ?

 

Beantwoorden
gompie
Berichten: 1002
Registered
Topic starter
(@gompie)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb met een vinometer de alcohol gemeten, ik filter het eerst met een stukje keukenpapier, tot nu toe klopte het altijd wel. Ik heb nu een birdwatchers gemaakt.

Het percentage wat ik uitgerekend had was 12-13%. Het is nu 12.4%

Ik dacht zelf ook dat het SG 990 moest worden alleen snap ik niet dat mijn SG nu 1.043 is, misschien een meetfout ?

Wat ik moest doen volgens diverse websites is begin SG meten en op het einde de SG meten. Maar jij werkt met een dobber ??, ik gebruik een refractometer.

Ik heb wel even geproefd, het heeft nog een heel licht suiker smaak, het staat ook nog te borrelen.

 

Beantwoorden
Govda
Berichten: 525
Registered
(@capo70)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik gebruik een hydrometer, als het nog steeds enigzins naar suiker smaakt is het inderdaad nog niet helemaal uit gegist, geduld dus 😉 ...

Beantwoorden
gompie
Berichten: 1002
Registered
Topic starter
(@gompie)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ga het inderdaad wel weer op de oude manier doen, dat ging goed, maar ik was gewoon nieuwsgierig, bedankt voor je reactie...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7253
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

he

misschien helpt dit . t geeft Te verwachte percentage aan .

Beantwoorden
19 Reacties
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222
Geplaatst door: @robbert

he

misschien helpt dit . t geeft Te verwachte percentage aan .

Ik heb deze tabel gebruikt, en voor 11 liter met een sg van 1090  2.450 kg suiker gebruikt.

Na het meten kom ik op een sg van 1082. Hoe kan dit? Ik weet zeker dat alle gebruikte volumes kloppen. En gemeten bij een temp van 20graden

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@stefanjo is de meter geijkt op 15 of  20 graden ? 

ondanks dat kunnen meters een paar punten afwijken .

Soms wil ook dat op helder water een meter perfecte meting geeft maar toch naar hogere sg waardes het afwijkt .

Is alle suiker echt goed opgelost ?

Heb je gemeten meteen na vulllen. Water uit kraan of douchekop geeft veel zuurstof mee . ( Kijk maareen als je met kraan vol open een glas vult naar de belletjes ) als water vol met bellen zit is sg afwijkend . Viscositeit van suiker houd ook even de belletjes vast .

Had je uitsluitend suiker of ook andere stoffen of gist al toegevoegd ? Ook dat kan afwijkingen geven .

( Wat is kwaliteit  van het metertjes ? . Ik heb hier een stel Chinese liggen , iets uit rusland en van engels fabrikaat en oude Fransen . Je zal verbazen welke het zuiverste zijn . De Chinese zijn slechts mooi in vormgeving )

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@robbert alle suiker was goed opgelost en geinventeerd, na vullen vat nog geen gist  heeft het een poosje staan afkoelen in het maatglas. Meter ijking op 20graden. Ook gemeten bij 20 graden.

Meter komt weg bij van der Kooy , was wel de goedkoopste.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@stefanjo. Nog andere mogelijke oorzaken in afwijking  zou kunnen zijn . Heb je de hoeveelheid water aangehouden op de streepjes van de jarrycan of gistton of met laboratorium maatbeker gevult ? 

Het suiker nagewogen ? 

Kwaliteit suiker ?

Heb je suiker nog na gezuiverd ? 

 

 

 

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@robbert met maatbeker gevuld. Alles keurig gewogen, met een keuken weegschaal. Suiker kwaliteit kan verschil in zitten komt van Lidl namelijk

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@stefanjo kijk aan de suiker kan de afwijkende element zijn maar ook alle meer middelen .

Een weegschaal kan afwijken. Maatbekers van blokker of dergelijke kwaliteit .

 tabel als boven zijn vaak op basis van meting met geijkt materialen . 

Beantwoorden
stook
Registered
(@stook)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 116

@stefanjo Heb je 2,450 kg suiker en bijgevuld tot 11 liter of 2,450 kg suiker + 11 liter water 

Dit is een verschil in meten , bij het eerste heb je een volume van 11 liter en bij het tweede een volume van +- 12,5 liter

Dus in eerste geval heb je 2,450 kg suiker in 11 liter en in tweede geval 2,450 kg suiker in 12,5 liter

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@stook suiker opgelost in 2 l water en daarna aangevuld tot 11 liter

Beantwoorden
stook
Registered
(@stook)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 116

@stefanjo 11 liter water met 2,45 kg suiker in opgelost , kom je uit op ongeveer 1.080 , denk dat je goed zit

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@stook ik ben er niet bang voor.  Alleen de tabel zegt dat ik met 11 liter x 223 Gr suiker op 1090 zit. En na het meten is het iets anders. Ik vroeg mij af waar dat van kan komen

Beantwoorden
stook
Registered
(@stook)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 116

@stefanjo Heb eens gecontroleerd met Brouwhulp en deze geeft een SG van 1.086

Ja is dicht bij de 1.090 , als je de suiker hebt afgewogen , je hebt toch de weegschaal op 0 gezet met schaaltje er op voor je de suiker in deed ?

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@stook klopt.

  Wat mogelijk is:

Kwaliteit maatbeker, kwaliteit weegschaal, kwaliteit suiker.

Ik ga maar eens op zoek naar kwaliteit spulletjes. 

Ik wil nauwkeurig werken, en met een kleine batch zijn de verschillen niet groot.

Stel ik verdubbel de batch( klakkeloos zonder meten) dan zou ik zo eens op sg 1074 uit kunnen komen.

 

 

 

Beantwoorden
stook
Registered
(@stook)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 116

@stefanjo Ik zelf heb mijn maat bekers afgewogen met water en hertekend , mijn 5 liter kan (2stuk) geven 5 liter op de markering en eigenlijk heb ik maar 4,7 liter

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

@stook

Ondertussen heb ik een aantal zaken gecheckt: 1 liter water in van de maatbeker die ik gebruikt had in maatbeker van een gerenommeerd merk gegoten,geen verschil.

Gewogen 1 liter gaf 988gr aan. 

1 kg suiker gewogen gaf 1001 aan.

Sg meter gecheckt in water van 20 graden sg grecies 1000.

2 dingen ga ik nog checken, lidl suiker voo

R merksuiker.

En de weegschaal.

 

Beantwoorden
Pinodestoker
Registered
(@pinodestoker)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 669

@stefanjo Ik stook ook geregeld zuiver alcohol en na 3x een batch gemaakt te hebben van 200 liter was ik er uit. door te meten en op gevoel.eerste keer 72 kg suiker en 1 kg turbo gist . na een week nog geen 18% en gewoon 3kg suiker er bij gegooid . De laatste keer hup 80 kg suiker in het vat en tot de helft vullen met kokend water ff met een mixer in de boormachine mengen en aanvullen met koud water gist er op en gisten maar . Ik heb geen koelsysteem en staat in de schuur en het was er 10c en hield zich zelf op temp ruim 30c en de temp zakt langzaam ,na een paar dagen was het 25c en heb ik er een kleed omheen gedaan.Toen het onder de 20c kwam ben ik het gaan verwarmen tot 25c voor 2 dagen en was het klaar dwz plakt niet tussen de vingers en proef geen zoetigheid en 20% op de vinometer.

Beantwoorden
Murmillo
Registered
(@baukrrhh)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1872

@pinodestoker dat is een aardige hoeveelheid om te verwerken. Hoe groot is jouw ketel?

Beantwoorden
Pinodestoker
Registered
(@pinodestoker)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 669

@baukrrhh Ik heb een 100l rvs ketel ( olijfolievat) met eigenbouw reflux colom met een diameter va 70mm ,lengte 120cm gevuld met koper en porselijne buisjes. 3 tot 5 liter per uur van 90%. max 94%.

Beantwoorden
Pinodestoker
Registered
(@pinodestoker)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 669

Ik ben van het proberen maar die 80 kg suiker op 200 liter is toch te gortig , boven in het vat 20% en onderin 21% en een laag suiker van wel 4kg. Ik heb nu weer een nieuwe bats gemaakt van  200 liter met 72 kg suiker en een sg van 1130 geeft 18a19% eventueel straks bijvoeren met 2kg om de 21% te halen. Na het opstarten in 24 uur tijd 14% .Dit keer gist van Alcotec die ik had gekregen en het opstarten gaf veel schuim leek wel pur. de vorige keer was een kilo pak van Jan en gaf niet zo veel schuim. Zonder koeling of verwarming blijft het  op een tempratuur 35 graden.

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 222

Weegschaal inmiddels gecheckt, vergeleken met 2 andere. Alle waardes waren gelijk.

Bij volgende suikerwash( als ik dat überhaupt nog ga maken) een merk suiker proberen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7253
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

als de weger dus op 1000 staat is de suiker op en kun je stoken. .maar ! er zit natuurlijk een tolerantie in heeft te maken met bij product en temperatuur. dus kan wezen dat de weger iets verder zakt naar 900 .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 1002
Registered
Topic starter
(@gompie)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat is nu net het probleem, mijn refractometer geeft veel hoger aan (1.043) als mijn vinometer (nu 13%), zie boven, ik vraag mij af waarom de refractometer dit doet, hij bubbelt nu bijna niet meer en volgens de vinometer is mijn alcohol percentage gehaald.

Beantwoorden
RenéR
Berichten: 666
Registered
(@rrillaerts)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Geen iidee ik heb geen refractometer. Ik meet zelf de suikerwash niet meer daar het toch steeds hetzelfde is . Altijd 20% bij sugarwash. En mocht het nu eens een beetje minder zijn who cares het eindresultaat zal rond de 92% liggen dus alles is ok. grts RenéR

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7253
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De vinometer werkt simple weg op de dichtheid van de vloeistof . ( " drijvend vermogen " ) Water en alcohol zijn dunner vloeibaar dan water of water met suiker .
de meer suiker vergist des te dunner de vloeistof . dunner de vloeistof ( minder drijvend vermogen ) makkelijk SG meter zakt Dat is alles wat vinometer laat zien . SG van water alleen is 1000 en alcohol met water is dus nog lager dan 1000 . Dat hangt van hoeveelheid alcohol per liter . dus zodra de vinometer verder dan 1000 is gezakt is suiker open kun de vloeistof afstoken . De refracto meter registreert op meer variabelen . de dure elektronische zien ook naar transparantie van vloeistof. . en probeert daarmee te meten de al aanwezige alcohol maar registreert dus ook andere " vervuiling " in de helderheid wat jou getal doet afwijken . De SG meter heeft niets meer dan een vergelijkings tabel die aangeeft waar vloeistof dikte mee overeenkomt en wat je kunt verwachten . ( die tabel had ik hier gepost) Dus als het alleen gaat om er achter te komen of alle vergistbare stoffen op zijn ( de suikers ) en wanneer je kunt afstoken of om eventueel nog suikers bij te voegen of gist voeding Is de Vino meter eigenlijk afdoende . meer kun je tijdens gist periode toch niet veranderen . Bij de standaard methode in jou verhoudingen water en suiker en type gist wat je gebruikt weet je eigenlijk wat je ongeveer kunt verwachten aan alcohol opbrengst. Achteraf kun je simpel delen waar je mee begonnen bent door wat je overhoud en je weet hoeveel alcohol in jou stookwijn zat .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 1002
Registered
Topic starter
(@gompie)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Heel duidelijk, ik zal voor dat ik meet ook eens de vervuiling tegengaan door het eerst te filteren en dan nog eens te meten, ik gebruik trouwens de optisch refractometer.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7253
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Je hoeft niet alles te filteren een borrelglaasje vloeistof is voldoende . . 

 

Beantwoorden
Lummel
Berichten: 4178
Registered
(@lummel)
Beroemd Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Precies René, meten van suikerwash doe ik ook niet meer want die percentages haal je makkelijk. Wil je hoger stook je de alcohol van 92% nog een keer. Ik heb dat een paar keer gedaan ( au bain Marie, gewoon een ketel , wel buiten doen, in een bak met water zetten en verwarmen tot 100 graden) en dan haal je op je slofjes 95%. Wat over blijft, want je krijgt er niet alles uit met water op 100 graden stook je de volgende keer weer mee Alleen heeft het zo weinig nut om al dat werk te doen voor die 3 tot 4% extra. 

 

In de t500 durf ik herstoken van 92% niet aan. Zal best kunnen maar voelt toch een beetje als bezine verdampen en dat zou ik ook niet doen. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?