Meldingen
Alles wissen

Smaakverlies bij fijnstook?


Riesjaar
Berichten: 38
Topic starter
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik heb een 'emmertje' stookwijn van appelsap gemaakt en dit overgehaald, mooie 5 liter van plm 38% gemiddeld uitgehaald. Om fijn te stoken kan ik kiezen uit mijn airstill van 4 liter, maar mijn voorkeur gaat uit naar de T500 (copper dome).

Daar zou ik dan aardig wat water toe moeten voegen om de ketel een beetje rustig te laten lopen (toch?). 

Verlies ik dan niet (te) veel smaak? 

 

Beantwoorden
9 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@riesjaar als  je te rustig laat lopen betekent dat jou temperatuur lager licht en ook vam  jou dampen.

De meeste smaakstoffen hebben een hogere damp temperatuur dan de alcohol zelf  . Dus je zal zeker smaak verlies hebben 

Beantwoorden
Riesjaar
(@riesjaar)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@robbert zou dat minder zijn met een kleinere ketel (dus minder aanvullen met water) of door meer stookwijn te maken en over te halen (en dus ook minder aan hoeven vullen met water)?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@riesjaar zowiezo zal een andere ketel dan een t500 meer aroma overdracht bieden    .  Uiteraard ook moet een ketel volume in overeenstemming zijn met aantal liters  .  Wanneer een te kleine vulling in ketel zit zal grote stijghoogte meewerken in ook reflux en armere smaak .

Een kleinere hoeveelheid te destilleren product zal ook vragen om kleinere ketel. 

Wat trouwens een simpele oplossing is om in een te grote ketel toch een klein volume drank te stoken is de ketel eerst vullen met met hitte bestendige glazen kralen of lavasteen.  Dit neemt volume in en zal dus zorgen dat het drank deel minder kan wezen..

Dat neemt niet weg dat een t500 eigenlijk niet een goede ketel is om op goede overdracht van smaak / aroma te stoken.  ( De alembiek is een consessies) 

Beantwoorden
Riesjaar
(@riesjaar)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@robbert Yep, daar ben ik ondertussen achter, maar voorlopig komt er nog geen derde ketel bij, dus ik zal het hier nog even mee moeten doen 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@riesjaar haal bij een tuincentrum wat lava stenen. Deze goed uitkoken en vul daarmee de ketel. 

Dan de drank erin . 

Je zal zien dat ook wanneer je de stenen oo temperatuur hebt met de drank dat je een mooier stook verloop zal hebben.

Beantwoorden
Riesjaar
Berichten: 38
Topic starter
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik heb natuurlijk nog een optie; stukjes appel in de botanical basket doen! Wat zijn jullie ervaringen/tips?

Beantwoorden
3 Reacties
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@riesjaar Ik heb ook eens apple brandy met de t500 gemaakt, staat nog te rijpen maar de geur komt nu heel mooi naar boven (appel bloesem en rijpe appel). Ik had hiervoor een wilde gist uit verse appels opgekweekt, deze vervolgens in 8L vers geperst appelsap door laten gisten. Daarna doorgezet in 40L appelsap uit pakken. 

Ik zou niet zo snel stukjes appel in de basket doen, dan weet je nooit hoe de smaak van je brandy zelf was. Mocht je het wel overwegen kan je beter gedroogde appel in de basket doen, of verse appel in je mash. Maar mijn ervaring is dat de mooiste smaken al gevormd zijn tijdens de vergisting.

 

Beantwoorden
Riesjaar
(@riesjaar)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@drankdier Yep, volgende keer maak ik ook gewoon voldoende om de fijnstook 'volledig' met ruwstook te kunnen maken. Overigens was de ruwstook al erg goed te doen, zelfs rechtstreeks van de ketel 🙂

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@riesjaar meer reflux in de ketel omdat deze niet volledig gevuld is hoeft overigens niet voor elke drank negatief uit te pakken.

Voor het stoken van vruchten zijn er vroeger ook bubble caps uit gevonden die meer scheidingsvermogen creëren. Dit zijn als het ware "tail traps" die ervoor zorgen dat je vooral de vruchtenesters nog mee krijgt en de hogere alcoholen en foezels makkelijker achter laat. In veel Brandies kan dit tot een beter smaakprofiel resulteren

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?