Hallo, ergens op dit forum las ik dat het lastig is om betekenisvolle cuts te maken met een SmartStill/Airstill. Ik vraag me af, komt dat door:
a) het is moeilijk om goede scheidingen te maken met elke pot still, omdat in een pot still altijd meerdere fracties in meer of mindere mate tegelijk overkomen.
b) een still van 4 liter is dermate klein dat de cuts elkaar heel snel opvolgen. Je zou de containers om de cuts op te vangen echt heel snel moeten wisselen.
Indien b) zou dan het doen van een strip run kunnen helpen, zodat je in elk geval het water kwijt bent en de gehele 4 liter de heads + hearts + tails betreffen?
Ik ben benieuwd naar jullie meningen!
Groeten vanuit de Oostenrijkse Alpen,
Frank
Ik heb een stuk of 10 whisky's gemaakt en wat ander spul gemaakt op m'n Airstill en gebruik hem af en toe nog voor de kleinere volumes. Een paar tips die ik je wil meegeven Frank;
- Bij een stookwijn van granen, vul bij de eerste overhaal (ruwstook / stripping run) het niet tot aan het maximum, schuimen kan voorkomen en met de relatief lage kopruimte kan ie overlopen.
- Als je de Airstill met een granen stookwijn gevuld hebt, gebruik een garde en mep de opgeloste CO2 er zoveel mogelijk uit, in tegenstelling tot bier moet je niet gaan cold crashen.
- Koop wat koperen zadels en verdeel deze gedeeltelijk over de bodem en eventueel in een kruidenmandje vooral bij whisky's en dergelijke zal het helpen om wat onaangename (mogelijke) bijsmaken weg te halen.
- Bij je laatste overhaal kun je het beste aanvullen met water om het percentage naar onderen te trekken, dit omdat anders de warmtetoevoer dusdanig hoog is dat het als straaltje eruit komt en het maken van cuts moeilijker wordt.
- Zoals Robbert al aangaf werkt de tong het beste, paar druppels proeven en zodra het zure wegtrekt kun je beginnen met op te vangen, het eindpunt is wat moeilijker te bepalen maar kan trekken naar het bittere of onaangename smaken zijn. Veelal worden op het internet percentages aangehaald tot wanneer je door kunt gaan maar dat is per vergisting en recept verschillend.
En het belangrijkste om cuts t emaken met een smartsill/airstill: een vermogensregeling. Als je voluit stookt bij een fijnstook heb zo veel smering dat het ook niet lukt.