Meldingen
Alles wissen

Smartstill/Airstill en betekenisvolle cuts?


Berichten: 12
Topic starter
(@frank)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo, ergens op dit forum las ik dat het lastig is om betekenisvolle cuts te maken met een SmartStill/Airstill. Ik vraag me af, komt dat door:

a) het is moeilijk om goede scheidingen te maken met elke pot still, omdat in een pot still altijd meerdere fracties in meer of mindere mate tegelijk overkomen.

b) een still van 4 liter is dermate klein dat de cuts elkaar heel snel opvolgen. Je zou de containers om de cuts op te vangen echt heel snel moeten wisselen. 

Indien b) zou dan het doen van een strip run kunnen helpen, zodat je in elk geval het water kwijt bent en de gehele 4 liter de heads + hearts + tails betreffen?

Ik ben benieuwd naar jullie meningen!

Groeten vanuit de Oostenrijkse Alpen,

Frank

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@frank natuurlijk kun je prima scheiding maken tussen voor en naloop . Probleem is meer dat mensen zelf vrij moeilijk vinden om dat te doen. 

Een a 2  druppels op de tong of in theelepel is voldoende als je weet wat je zoekt in smaak .

Beginners en onervaren mensen  gebruiken allerlei rijen kleine glaasjes of potjes en vullen die met enkele milliliters . 

 Het is kwestie van oefenen .

 

Beantwoorden
(@frank)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert thanks! Ik herken het van het bierbrouwen. Eerst heb je houvast nodig van getallen, daarna doe je het on the fly via je tong…

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3165
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb een stuk of 10 whisky's gemaakt en wat ander spul gemaakt op m'n Airstill en gebruik hem af en toe nog voor de kleinere volumes. Een paar tips die ik je wil meegeven Frank;

 

  • Bij een stookwijn van granen, vul bij de eerste overhaal (ruwstook / stripping run) het niet tot aan het maximum, schuimen kan voorkomen en met de relatief lage kopruimte kan ie overlopen.
  • Als je de Airstill met een granen stookwijn gevuld hebt, gebruik een garde en mep de opgeloste CO2 er zoveel mogelijk uit, in tegenstelling tot bier moet je niet gaan cold crashen.
  • Koop wat koperen zadels en verdeel deze gedeeltelijk over de bodem en eventueel in een kruidenmandje  vooral bij whisky's en dergelijke zal het helpen om wat onaangename (mogelijke) bijsmaken weg te halen.
  • Bij je laatste overhaal kun je het beste aanvullen met water om het percentage naar onderen te trekken, dit omdat anders de warmtetoevoer dusdanig hoog is dat het als straaltje eruit komt en het maken van cuts moeilijker wordt.
  • Zoals Robbert al aangaf werkt de tong het beste, paar druppels proeven en zodra het zure wegtrekt kun je beginnen met op te vangen, het eindpunt is wat moeilijker te bepalen maar kan trekken naar het bittere of onaangename smaken zijn. Veelal worden op het internet percentages aangehaald tot wanneer je door kunt gaan maar dat is per vergisting en recept verschillend.
Beantwoorden
2 Reacties
(@frank)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@alchemist bedankt voor je uitgebreide reactie! 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@alchemist vergeet niet dat ook kwaliteit van beslag / stookwijn  uitmaakt waar hart loop begint en eindigt.  Daardoor is op aantal milliliters of percentage scheiding maken niet nauwkeurig. 

Je kunt te laat wezen of te vroeg met als gevolg missen van bepaalde laag in opvang van aroma's of juist te veel foute stoffen opvangen .

daarnaast zul je bij maken van scheiding van diverse dranken er rekening mee moeten houden dat je in scheiding moment niet  altijd smaak van een uiteindelijk product kunt vinden. . neem b.v. whiskey ,calvados , diverse brandy''s  de smaken komen pas na rijping en op hout te zijn gelagerd. 

Dus het is punt vinden waar smaken afvallen en verijken in overgang voorloop hart en in overgang naloop keerpunt te vinden naar ongewenste smaken .

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En het belangrijkste om cuts t emaken met een smartsill/airstill: een vermogensregeling. Als je voluit stookt bij een fijnstook heb zo veel smering dat het ook niet lukt.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?