likorman, op de eerste plaats laat ik de stookwijn volledig uitgisten, wat je met een refractometer of Tilt kunt controleren. Daarna gebruik ik een in- uitschuifbare hevel, zodat je zo hoog mogelijk in je gistvat afhevelt en naar gelang het nivo zakt, de hevel ook mee laat zakken.
Er zijn er ook die de hevel op de bodem van het vat plaatsen, waardoor er toch residu meekomt. Laat het gistvat ook nooit schuin staan, want dan komt de dode gist weer in beweging. Het kraantje op het gistvat gebruik ik niet.
Heb je het probleem nog opgelost Twannie? Of retour afzender...?
Betweter en Nimrax bedankt voor de tips. Het hevelen deed ik al, het kraantje ga ik uitproberen met de suikerwash.
nee nog niet morgen nam het bedrijf met me contact op over hoe of wat dus ben benieuwt
Ik ben een beginnend stoker met een smartfiil II.
is het juist als ik 4 liter stookwijn in de smartfill doe en na 2 liter opgevangen te hebben te stoppen en aan te nemen dat ik dan de alcohol wel uit de stookwijn heb gehaald?
ik heb de thermostaat van de smartfill op "drie uur" gezet.
Beste Borrel, ik ben zelf eens begonnen met een Smartstill van rvs, alleen zat er toen geen temperatuurmeter op.
De inhoud is idd 4 liter. De stooktijd per keer is 4 uur. Er van uitgaande dat je een stookwijn hebt gemaakt met Turbogist, heb je dus theoretisch 0,2 liter alcohol in elke liter stookwijn. Dus 4 liter stookwijn = 4 x 0,2 liter = 0,8 liter alcohol.
Dat is dus theoretisch wat er aan alcohol inzit. Alleen krijg je er de 1ste run maar zo'n 40% alcohol uit.
Dus stook je de hele 25 liter stookwijn op in 6 x 4 liter van 4 uur = 24 uur voor de eerste run. Wat daar totaal uitkomt voeg je samen en stook je voor de 2de keer. Zo ook een derde keer.
Als je geluk hebt heb je aan het einde van de 3de run een alcoholpercentage van zo'n 80%. Meer zit er niet in.
Hoi ik heb een smartstill en wil ook stookwijn omzetten naar zo hoog mogelijke alcohol gehaalte maar ik zat te twijvelen of Schuimstop | Anti-Foam druppel nodig zij of is dat geen noodzaak
ik zat te twijvelen of Schuimstop | Anti-Foam druppel nodig zij of is dat geen noodzaak
Beste Jonathan, ik heb nog nooit dergelijke producten gebruikt, dat is ook totaal niet nodig. Het hoogste rendement behaal je door een goede vergisting zodat alle vergistbare suikers worden omgezet in alcohol. Daarbij zijn een aantal zaken van groot belang:
- Gebruik een goede Turbo gist
- Neem de vergistingstemperatuur die op de verpakking staat vermeld in acht.
- Bouw een klimaatkast van een oude koelkast die zowel kan koelen alsook verwarmen. Op die manier kun je de temperatuur tijdens de vergisting constant houden. Er is op dit forum een topic met goede bouwadviezen.
- Koop goede meetapparatuur om de vergisting te volgen en te kunnen controleren.
dank je voor je snelle reactie
Ik gebruik
- kraanwater
- 9 kilo suiker ( albert heijn basic suiker wit )
- 1 zakje gist Alcotec-48 uur Dual Turbo Gist
- emmer met waterslot
- zakje Alcotec Turboklar v. 25 l maar die gebruik ik als het stop met borrelen dan nog 24 uur wachten
daarna stoken met smartstill
-op de temperatuur sticker staat dat de emmer 23 graden is
wat is eigenlijk de beste temperatuur dat ik moet aanhouden voor de emmer ergens op het forum had ik gelezen 25 graden klopt het
hij staat al 3 dagen te borrelen
volgende keer ga ik wel een kast maken dan kan ik de temperatuur constant houden
voor beter qualiteit stookwijn
Beste Jonathan de beste vergistingstemperatuur verschilt per gistsoort, zoals Betweter al zei :
Neem de vergistingstemperatuur die op de verpakking staat vermeld in acht.
Een goed eindresultaat valt of staat met de vergisting.
Succes trouwens verder...
Ik bereik trouwens zeer goede resultaten met de volgende gist :
Mijn lijstje :
Vloeibare kool voor gebruik met turbogist
Kieselsol/Chitosan Turbo Klaringsmiddel
Met 9 kilo suiker moet de temperatuur van de stookwijn tussen de 18 en 24 graden blijven. Staat op de verpakking. Denk dat het nu wat te warm is. Maar een kniesoor die erop let.
Hoi lummel
ik denk dat de temperatuur wel goed zit
want op de emmer temperatuur sticker stond 23 graden
het is nou gezakt naar 21 graden
op de verpakking staat tussen 20 en 30 graden houden
Vergistingstemperatuur 20-30°C (optimaal bij een temperatuur van 25°C).
Ik gebruik Alcotec-48 uur Dual Turbo Gist
Ik bereik trouwens zeer goede resultaten met de volgende gist :
Mijn lijstje :
Vloeibare kool voor gebruik met turbogist
Kieselsol/Chitosan Turbo Klaringsmiddel
Hoi CaPo70
dank je voor je tip ik ga volgende keer proberen ik ga ze alvast bestellen
heb je trouwens dit geprobeerd
https://www.stookwinkel.nl/product/top-shelf-distilling-conditioner/
Een dopje Distilling conditioner bij je wash voor je de ketel aanzet zorgt ervoor dat de wash niet gaat schuimen en zo overkookt.
Of heb je daar geen last van
Hallo vrienden, ik heb nu het warme weer terugkeert best wel stankoverlast in huis van 2 gist tonnen. (dag 1 nog maar en blaast als een gek).
Nu blijkt een simpele tuinslang gewoon prima te passen in een standaard waterslotje.
Dit werkt echt fantastisch!