Hey Nimrax,
als ik je goed begrijp, laat je de ruwstook lopen tot er ongeveer 10% ABV uit de smartstill komt. Maar wat is jouw procedure om de fijnstook te verwerken? Maak je "cuts"? Voor welk % ABV stop je met overhalen in de fijnstook?
Plan je nog een NimraxRemix van jouw nieuwe werkwijze?
Cheers,
Lambiek
Er zijn er meer hier op het forum die op gevoel werken.
Ik meet zelden nog iets behalve naloop.
Klaren met wijnsteenzuur ben ik ook mee gestopt. Onnodig voor mijn productie.
Het verwarmingselement is inderdaad onderop de rvs ketel geseald. En ik heb het vaker gelezen, sommige ketels klappen kapot. Zelf nog nooit gehad behalve de kemo fijnregelaars die ik via conrad.nl kon vervangen.
Valt het kapot klappen onder garantie? Lijkt mij wel toch?
Ik neem ruim wat voorloop dat gaat in de handzeep of in de ruitenwisservloeistof. Er zal wel een deel heads bijzitten, maarja..
Wat is de hoeveelheid in ml voorloop die je afneemt ? en hoeveel hou je netto over van bruikbare alcohol na 1 vulling ?
Mvg Scoozy
wat is jouw procedure om de fijnstook te verwerken? Maak je “cuts”? Voor welk % ABV stop je met overhalen in de fijnstook?
Nimrax jij als doorwinterde smartstill stoker; deze quote interesseert mij ook wel 🙂
Mvg Scoozy
Had nog een restje over , verdund tot 35% toen wat gedroogde ananas erin gedaan en laten staan.
Nog iets te weinig smaak dus een verse ananas gehaald en nog 2 ringen erin gedaan.
Kost nu moeite om er van af te blijven .
Uit 4 liter haal ik ongeveer 1,5 liter 35-40% alc.
Voorloop gooi ik niet weg ivm suikervergisting
Naloop vanaf 10% ketel uit. Klaar.
Lambiek, ik doe geen cuts, het is ding aan en gaan. 10% bereikt:klaar.
Ik zou een update filmpje kunnen maken, is veel werk maar ik ga het overwegen want ik krijg via youtube ook deze verzoeken, zelfs van ver buiten onze landsgrenzen.
Dragon, als je ketel kapot klapt binnen 3 jaar heb je garantierecht. Stel de leverancier aansprakelijk en laat hun het maar oplossen.(NL burgerlijk wetboek) Gewoon bellen!
En
Scoozy, leuk dat je interesse hebt! Begin er nou niet aan het is veel te leuk en lekker.
Cheers 😉
Hahahaha gewoon stiekum effe checken, doen meester stokers ook hoor. Zwaar beroep. Respect voor. Klinkt heerlijk trouwens..ananas.. tja.. goed idee. Cheers!
Ananas... Daar heb ik zelf nog niet eens over nagedacht. Klinkt wel erg goed!
Is het niet verstandiger om de ananas te laten trekken op een hoger percentage? Of is een lager percentage (zoals 35%) ook voldoende? Ik lees overal dat hoe hoger het percentage hoe beter. Maar als het percentage zo hoog is, dan moet je dat achteraf verdunnen. Dan verdun je de smaak ook neem ik aan.. Als je al de desgewenste percentage hebt, dan verander je ook verder niks meer aan de smaak achteraf. Of heb ik het fout?
Hoe ik fruit verwerk in moonshine:
Eerst suiker bakken in een pannetje met suiker in water.(Karameliseren).
Dan een lege pot van Hak ofzo. Daar gaa een centimeter karamelsiroop in. Dan hele pot vullen met vruchtjes. Hierna hele pot volgieten met moonshine 35-40%
Deksel op het potje en langzaam paar keer roteren om alles te mixen.
Na 3 dagen al superieur...
Krijg je dan geen kleine hoeveelheden? Zo'n pot gaat natuurlijk niet zo heel veel in. Lijkt me dat dan ook de opbrengst niet zo veel is? Max een glas of zo ?
Ligt eraan hoe groot de glazen pot is die je beschikbaar hebt. Zie het als "boeren jongens". De alcohol trekt in de vruchtjes maar de siroop die overblijft is dan toch nog zo'n 15-20% vol Alc. Ik had vorig jaar blauwe bessen van een lokale bessenboer geruild voor een potje moonshine vruchtjes voor zijn vrouw. Ik die bessen als bovengenoemd verwerkt en aan mijn ouders gegeven. Binnen 30 minuten was het hele zootje teut.
Of is een lager percentage (zoals 35%) ook voldoende? Ik lees overal dat hoe hoger het percentage hoe beter. Maar als het percentage zo hoog is, dan moet je dat achteraf verdunnen.
Het is variable soms is +90% beter soms is 40% beter, bv walnoten kan je beter op 40% macereren
Stook wel, maar ben natuurlijk ook een leek.
Maar wat is het verschil tussen de verschillende gisten ,
Whisky .Rum ,Водkа.
Nu gebruik ik voor alle smaken gewoon de Turbo Yeast.
In jouw filmpje ,zag ik dat jouw carbonfilter groter is dan wat ik gebruik.
Die van mij al ongeveer 2x5 cm zijn en moet je dubbelvouwen .
Maakt filtering met minder of meer nog wat uit in smaak