Meldingen
Alles wissen

Stoken met anijs


Brewery '61'
Berichten: 20
Topic starter
(@brewery61)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ten tijde dat ik als distillateur in Schiedam werkzaam was, maakten we gebruik van meerdere ketels.
Een daarvan was een mooi klein keteltje van 110 liter inhoud.
We gebruikten deze ketel hoofdzakelijk om de zgn 'Gebeide' te stoken.
Ongeveer 20 kg jeneverbessen in een jutezak, en de ketel opvullen met alcohol van 40%.
Het eindresultaat was een krachtig destillaat van 60%, dat werd gebruikt als toevoeging aan de diverse jenevers.
Als er door omstandigheden restanten drank zoals gin, vieux, whisky of jenever over waren, gingen al die restjes ook mee de ketel in om de 'Gebeide' te stoken.

In dat zelfde keteltje stookten we ook roggemout met moutwijn.

Er is mij altijd op het hart gedrukt dat deze ketel nóóit, maar dan ook nóóit voor het stoken van anijs gebruikt mocht worden, daar de smaak van anijs in het koper zou trekken en altijd z'n aroma af zou blijven geven.

Ik heb dat altijd voor waar aangenomen, maar is dat wel zo?


Beantwoorden
6 reacties
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gentiaan, anijs , gember zijn smaakstoffen die hardnekkig kunnen zijn om weg te krijgen. Zoals je weet zijn er altijd ook zuren . Deze kunnen daarbij een " etsende " werking geven waardoor inderdaad in poriën smaken kunnen achter blijven . Zeker in pakking en ook keringen. 

Dat wil niet zeggen dat het definitief is dat smaken blijven . 

Je kunt met verschillende producten absoluut ketel weer vrij krijgen van bijsmaak maar je moet drastisch reinigen. En vaak ook keringen vervangen. 

Zoutzuur , caustic soda , waterstof peroxide, ozon , zwavel  zijn bruikbaar. 


Beantwoorden
3 Reacties
Brewery '61'
(@brewery61)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@robbert Dank je wel voor de info!

De waarschuwing van destijds klopte dus wel...


Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10761

@brewery61 voor grote ketels waarbij reinigen lastig is kun je beter uitkijken met deze smaken .

Gewoon ook zorgen dat je ook overal bij kan met schoonmaken.  

Alles goed nalopen.! 

Ik maak al meer dan 40 jaar absinthe , anisette, pastis , ouzo en dergelijke dranken. Ik gebruik koperen opstellingen en ook glas. 

Na stoken altijd ketel reinigen en naspoelen. Ik gebruik Niet alleen wat water en  schoonmaak azijn.

Meestal gebruik ik vaatwasmachine reiniger en heet water . ( Niet vaatwas tablet!) Ik haal alles los en uitelkaar . Een koeler waar ik niet makkelijk bij kan druk ik een schuur spons doorheen op water druk  of met compressor. Met een kurk aan uiteinde kun je ook de koeler afvullen met een reinigings middel.

Bij wat zwaarder schoonmaak werk wat verdund zoutzuur.  Ik heb geen problemen met bijsmaak uit ketel.  

 


Beantwoorden
Brewery '61'
(@brewery61)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@robbert Ik neem je raad ter harte. Thanx.


Beantwoorden
McCorner
Berichten: 522
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik maak regelmatig ouzo in mijn kopiëren alambiek en stook daar ook rum in. Kwestie van goed schoonhouden op de door Robbert aangegeven manier.


Beantwoorden
1 Beantwoorden
Brewery '61'
(@brewery61)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@mccorner Dank je wel.


Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?