Gompie,
Ik hoop het. Ik ga het gewoon proberen en mocht het mislukken probeer ik het gewoon nog een keer π
Β
Alles zal wel vergisten alleen heeft gist meer tijd nodig en wat meer moeite moet het doen wat voor extra verontreiniging kan zorgen .
Je heb dus meer voor en naloop te verweideren .
Hoi Joep,
Tja, ik ken het. Je bent zenuwachtig, te snel, ongeduldig en je wilt zo snel mogelijk stoken en resultaat zien. Ik als ervaren beginneling van 5 maanden (lol) weet precies wat je voelt. Maar ik denk zeker dat het goed gaat komen met je stookwijn, ik neem aan dat je Turbo Gist hebt gebruikt. Volg de richtlijnen die op de verpakking staan en als gompie gelijk heeft (en dat zal best) kan je na een weekje stoken. Die 'smurrie' die bovenop drijft komt door het vergisten, ze zijn dus aan het werk en de gistcellen bouwen nu een feestje, wat zeg ik feestje, het is meer een orgie want ze vermeerderen zich in rap tempo. Laat ze maar lekker feesten en hou de deksel dicht. (geen pottekijkers haha)
Inmiddels heb ik al een aantal stookwijnen van suiker met diverse soorten gist gemaakt en met 'schade' en 'schande' Γ¨n de wijsheden van de medestokers in deze topic zijn er altijd nog goede resultaten geweest. En achteraf kan ik nu zeggen:"Het is toch zo eenvoudig"
Stookwijn maken van suiker is nou niet echt mijn ding, ik heb het eigenlijk gebruikt om te oefenen en ervaring op te doen. Straks wanneer de boeren weer gaan oogsten zijn er voldoende grondstoffen om lekkere drankjes van te stoken/brouwen. Het meest natuurlijke proces om alcohol te stoken incl. zelf gist kweken lijkt mij een ultieme hobby. Maar of dat uiteindelijk gaat lukken???
Leuk om dit topic te lezen Whico! Erg leuk dat je al je handelingen en gedachtes zo uitgebreid beschrijft, ik herken er veel in π Nu net mijn eerste suikervergisting en stook achter de rug, dus ik behoor zeker tot de doelgroep van je topic π Ben gestart met een simpele vergisting met bakkersgist, maar achteraf waarschijnlijk toch iets te weinig gebruikt (2x42gr verse gist op 4,5kg suiker in totaal 20ltr wash). Gisteren wat turbo-, wijn-, en fruitgisten binnen gekregen om weer eens wat te expirimenteren.
Ik zie trouwens dat je citroensap hebt gebruikt (had ik ook), maar lees ook vaak citroenzuur. Toevallig ervaring of dit zo heel verschillend is? En heb je nog aparte gistvoedingen gebruikt (als je bakkersgist had)?
Hoi Martini, dank voor je compliment op deze topic.Β
Ik weet niet echt het verschil tussen citroensap en citroenzuur, volgens mij is dat hetzelfde. Ik heb ook geen aparte of andere gietvoeding gebruikt.
Veel succes met experimenteren, je zal merken dat het steeds makkelijker gaat en je jezelf laat uitdagen om meer soorten drankjes te maken.
Nou het enige verschil dat ik kende was dat het ene vloeibaar in een geel plastic flesje zit, en het ander witte korrels of poeder in een potje/zakje betreft. (stookwinkel)
Maar in dit topic lees ik wat nu het verschil is;Β Citroenzuur vs. Citroensap.
Kort samengevat is citroenzuur geconcentreerder dan citroensap. Het citroensap bevat zo'n 10% citroenzuur.
zijn er recepten om minder stookwijn dan 25 liter in 1x te maken? Ik zoek eigenlijk een recept voor 10 liter stookwijn.
Elk recept draait om verhoudingen. Als het recept voor 25 liter is, deel alle hoeveelheden door 2,5 om er een 10 liter recept van te maken en het zal vrijwel zeker werken en waarschijnlijk bijna hetzelfde resultaat opleveren.
Alleen een deel van een zakje turbo gist gebruiken wat bedoelt is voor 25 liter is niet aan te bevelen. In een zakje turbo gist zitten naast gist ook een hoop andere stoffen, en de kans dat die verhoudingen niet meerΒ kloppen is dan groot.