Meldingen
Alles wissen

Stookwijn van Suiker en Turbo Gist voor beginners

Pagina 3 / 3

Berichten: 7
(@joepkoning2001)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Gompie,

Ik hoop het. Ik ga het gewoon proberen en mocht het mislukken probeer ik het gewoon nog een keer πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alles zal wel vergisten alleen heeft gist meer tijd nodig en wat meer moeite moet het doen wat voor extra verontreiniging kan zorgen .
Je heb dus meer voor en naloop te verweideren .

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Joep,

Tja, ik ken het. Je bent zenuwachtig, te snel, ongeduldig en je wilt zo snel mogelijk stoken en resultaat zien. Ik als ervaren beginneling van 5 maanden (lol) weet precies wat je voelt. Maar ik denk zeker dat het goed gaat komen met je stookwijn, ik neem aan dat je Turbo Gist hebt gebruikt. Volg de richtlijnen die op de verpakking staan en als gompie gelijk heeft (en dat zal best) kan je na een weekje stoken. Die 'smurrie' die bovenop drijft komt door het vergisten, ze zijn dus aan het werk en de gistcellen bouwen nu een feestje, wat zeg ik feestje, het is meer een orgie want ze vermeerderen zich in rap tempo. Laat ze maar lekker feesten en hou de deksel dicht. (geen pottekijkers haha)

Inmiddels heb ik al een aantal stookwijnen van suiker met diverse soorten gist gemaakt en met 'schade' en 'schande' Γ¨n de wijsheden van de medestokers in deze topic zijn er altijd nog goede resultaten geweest. En achteraf kan ik nu zeggen:"Het is toch zo eenvoudig"

Stookwijn maken van suiker is nou niet echt mijn ding, ik heb het eigenlijk gebruikt om te oefenen en ervaring op te doen. Straks wanneer de boeren weer gaan oogsten zijn er voldoende grondstoffen om lekkere drankjes van te stoken/brouwen. Het meest natuurlijke proces om alcohol te stoken incl. zelf gist kweken lijkt mij een ultieme hobby. Maar of dat uiteindelijk gaat lukken???

Beantwoorden
Berichten: 21
(@martini)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Leuk om dit topic te lezen Whico! Erg leuk dat je al je handelingen en gedachtes zo uitgebreid beschrijft, ik herken er veel in πŸ˜› Nu net mijn eerste suikervergisting en stook achter de rug, dus ik behoor zeker tot de doelgroep van je topic πŸ˜‰ Ben gestart met een simpele vergisting met bakkersgist, maar achteraf waarschijnlijk toch iets te weinig gebruikt (2x42gr verse gist op 4,5kg suiker in totaal 20ltr wash). Gisteren wat turbo-, wijn-, en fruitgisten binnen gekregen om weer eens wat te expirimenteren.

Beantwoorden
Berichten: 21
(@martini)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik zie trouwens dat je citroensap hebt gebruikt (had ik ook), maar lees ook vaak citroenzuur. Toevallig ervaring of dit zo heel verschillend is? En heb je nog aparte gistvoedingen gebruikt (als je bakkersgist had)?

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@whico)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi Martini, dank voor je compliment op deze topic.Β 
Ik weet niet echt het verschil tussen citroensap en citroenzuur, volgens mij is dat hetzelfde. Ik heb ook geen aparte of andere gietvoeding gebruikt.

Veel succes met experimenteren, je zal merken dat het steeds makkelijker gaat en je jezelf laat uitdagen om meer soorten drankjes te maken.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@whico leuk om dit te zien en te lezen!

Bovenstaande foto zijn soort likeuren geworden?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 21
(@martini)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nou het enige verschil dat ik kende was dat het ene vloeibaar in een geel plastic flesje zit, en het ander witte korrels of poeder in een potje/zakje betreft. (stookwinkel)

Maar in dit topic lees ik wat nu het verschil is;Β Citroenzuur vs. Citroensap.

Kort samengevat is citroenzuur geconcentreerder dan citroensap. Het citroensap bevat zo'n 10% citroenzuur.

Beantwoorden
Berichten: 5
(@a_lambiek)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

zijn er recepten om minder stookwijn dan 25 liter in 1x te maken? Ik zoek eigenlijk een recept voor 10 liter stookwijn.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@a_lambiek voor 10 liter stookwijn gebruik je 2,5 kg suiker, gistvoeding volgens de aanwijzing op de verpakking (3 - 5 g / 10 liter bvb) en 40 - 50 gram droge bakkersgist.

Laat dit rsutig uitgisten bij 20 tot 25 graden, overhevelen, klaren en stoken

Beantwoorden
Berichten: 24
 DonQ
(@donq)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Elk recept draait om verhoudingen. Als het recept voor 25 liter is, deel alle hoeveelheden door 2,5 om er een 10 liter recept van te maken en het zal vrijwel zeker werken en waarschijnlijk bijna hetzelfde resultaat opleveren.

Beantwoorden
Berichten: 1828
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alleen een deel van een zakje turbo gist gebruiken wat bedoelt is voor 25 liter is niet aan te bevelen. In een zakje turbo gist zitten naast gist ook een hoop andere stoffen, en de kans dat die verhoudingen niet meerΒ  kloppen is dan groot.

Beantwoorden
Rudyvanr
Berichten: 59
(@rudyvanr)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Beste mede leden 😁

Ik zit met een prangende vraagje waar ik geen antwoord op kan vinden in het forum en ook niet met de zoekfunctie!

Suikerwash gisteren aangemaakt alleen het vat iets te vol gedaan waardoor deze nu een beetje spuugt. Is daar iets aan te doen? / toe te voegen?

Bedankt alvast!

Β 

1704361179-IMG-20240103-WA0019.jpg
Beantwoorden
7 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@rudyvanr om te beginnen dweilen en schoonmaken. Zet de emmer ergens neer waar het geen kwaad kan het liefst waar het iets koeler is, dan wordt het gisten ook wat minder. Een emmer open maken tijdens de gisting daar ben ik niet zo'n voorstander van. Een turbogist is zo klaar dus even door bijten.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rumo haha bedankt rumo voor je scherpe blik 😜 viel gelukkig alles mee en de intensiteit is al afgenomen. Deur ook op een kier gezet zodat het wat koelt. Bedankt 👍🏻

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@rumo zou ik na de vergisting de stookwijn gewoon via het kraantje kunnen aftappen? Of beter afhevelen?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@rudyvanr 😀 ja het ga meestal alleen in het begin wat te keer. Bij de rum laat ik het deksel meestal de eerst 2 dagen er los op liggen. Als het uit gebubbeld is kan je de SG nog meten en als die rond de 1000 is kan je stoken. Het kraantje is wel makkelijk en als er te veel drap op de bodem ligt kan je altijd nog de emmer een dag van te voren wat naar achter zetten.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

Bedankt @rumo dat zal ik doen! Als deze stookwijn van rietsuiker en appelstroop is verstookt. kan ik de melasse die overblijft uit me grote ketel halen en bewaren om mee te stoken op de fijn stook in me kleine ketel?

Β 

Gr Rudy.

(as zondag eerste stook 😁)Β 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@rudyvanr ik gebruik steeds de kraantjes om de stookwijn over te gieten.

Ik heb trouwens een rek gebouwd van 2 verdiepingen. Op de bovenste plank staan de vergisintgsvaten. Daaronder de bezinkingsemmers, de stookwijn loopt door de kraan in de bezinkingsemmer. Op de vloer zet ik dan een gewone emmer om de heldere stookwijn op te vangen en in de de ketel te gieten. Gewoon de zwaartekracht het werk laten doen, werkt prima.

Beantwoorden
Rudyvanr
(@rudyvanr)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@odevie bedankt voor het mee denken! Helaas heb ik die ruimte niet daarvoor 😉

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?