Beste,
Ik ben sinds kort aan het proberen om een destillaat te maken. Ik heb mijn eerste Sugar wash momenteel in actie gezet en de bubbels draaien lekker. Ik zou nu graag als dit klaar is een Gin willen maken. Ik zie dat er verschillende methodes zijn zoals een infusie of smaken toevoegen via een kolom. Het nadeel dat ik zie met een infusie is dat de gin dan kleurt en ik zou graag een mooie heldere hebben. Mijn vraag is nu de volgende: Kan ik mijn sugar wash infuseren en dan afstoken om naar een alcohol percentage van 40° te komen. Of hoe kan ik een mooie heldere Gin bekomen?
Als er idiote dingen in mijn vraag staan mag je me dat altijd laten weten, maar hou er rekening mee dat ik nog geen ervaring heb en pas net aan het leren ben.
Alvast bedankt,
Peter
Wanneer je de kruiden gekneusd in een mand on hals van ketel of kruidenbox doet en de alcohol hier over stookt krijg je een heldere drank .
Robbert bedankt voor je antwoord. Mogen deze dan niet gewoon in de alcohol liggen?
Moeten deze dan gewoon in de lucht hangen of moet ik ze echt in de uitgang "proppen"?
Door warmte van de alcohol komen de smaakstoffen vrij en wordt het meteen meegenomen .
Gewoon macereren of warm macereren gaat onder een lagere temperatuur waardoor bepaalde smaak stoffen minder vrijkomen .
Wanneer je de kruiden in het stooknat in de ketel hebt is de temperatuur hoger dan in de damp en is er meer kans op verbranden en mindergoed vrijkomen van aroma of juist door hogere temperaturen negatieve smaken als looizuur meekomen
Concreet: Je moet het dus boven je stookwijn in je ketel hangen.(kruidenmandje/zak).
Of via een kruiden box / secondair vaatje
Een thumper? Ik zit te kijken om dit te maken van een weckpot.
Een kruidenbox is niet hetzelfde als een thumper .
Duellbuell, misschien is het zinvol om te vermelden met wat voor soort ketel je stookt.
Bedankt allemaal. Ga het zo proberen.
Beste,
Deze heb ik gekregen van iemand die het gekocht heeft een half jaar geleden maar er niks mee gedaan heeft. Weet niet of het gaat werken. Mijn Sugar wash staat nog te bubbelen in de keuken.
https://www.wish.com/product/5e8b1adada98f8f9087b60c0?share=web
Peter
Even off topic maar mag ik vragen wat voor gist je heb gebruikt voor de sugarwash?
als je toch voor gin kiest voor een alcohol uit suiker gebruik dan een beslag waar bij je zo weinig mogelijk producten hoeft te gebruiken .
Water , geïnverteerd suiker , citroenzuur en een gistvoeding meer is niet nodig .
Neutrale gisten zijn er voldoende gemakkelijkste
en betrouwbaree gisten zijn o.a. bakkersgist , fermentis c70 , mangrovejack west coast , DADY red star distillers yeast .