suikeroplossing
Ga binnenkort de suikeroplossing stoken voor de eerste stook nu is mij aangeraden om die 2 keer te stoken maar tot hoeveel procent alcohol moet ik m met de eerste stook eindigen .






@prins je stookt tot het troebel wordt of muf. Percentage is niet het beste uitgangspunt. Hangt altijd af van kwaliteit van beslag.
@robbert dank .heb nu al meerdere stooks gedaan en ben steeds gestopt zo rond de 30% en dat was nog steeds helder maar ben nog niet zover gegaan dat het troebel wordt ik weet niet het geeft mij toch een raar gevoel doorgaan tot het troebel wordt.






@prins bij de een zal het pas bij 20 % troebel worden bij een ander rond 50 % .
Nu gebruik ik weinig suiker alcohol maar ik stop zelf altijd zodra percentage instort. Percentage is bij een overhaal altijd continu tot 85 % van de totale hoeveelheid is over gekomen. Dan strort percentage in en stop ik.
Dat laatste deel is mij het wachten niet waard.
@robbert maar bij mij stort het niet in ik heb een langzaam verloop naar minder alcohol. Soms blijft het ook nog lang hangen op 70 % met een goede geur ja en dan stop je toch nog niet .maar nu kun je natuurlijk geen vergelijking maken of je een suiker gaat verstoken of een melasse daar zal toch zeker een verschil in zitten. Voor mij is alles nieuw hoe .wat. Waarom.en er is natuurlijk geen stook gelijk .hoe heb ik mijn prutje bereid de ene keer misschien net iets meer suiker of mout ja zeg het maar .maar voor mij blijft het een boeiende hobby en iedere keer is het weer anders ..






@prins als je inderdaad langzaam zakt reken hoeveel alcohol je hebt opgevangen. Vergelijk met wat je te verwachten hoeveelheid is . Als je dan al ruim over 4/5 van te verwachten hoeveelheid zit en jou percentage zakt onder de 50 -45 % dan is wat er nog over komt vrij weinig alcohol en kun je beter stoppen . Vaak wordt het dan al troebel of muf.
- Kilo suiker leverd 703 ml van 92 % theoretisch. In praktijk 690 ml aanvaardbaar.
- (646 ml puur uit suiker maar dat is niet haalbaar)
- Zo kun je terug rekenen als je b.v.b 5 kilo suiker hebt gebruikt en je vangt 70 % hoeveel er ongeveer te verwachten is..
@robbert meestal stop ik met 45 % en dan draai ik nog ff door tot 30 % voor de naloopen dan stop ik meestal maar elke stook is anders het is niet zo van nu is het 45 en dan stop ik het ligt er ook een beetje aan hoe is de alcohol.






@prins je zal in toekomst strakker gaan scheiden. Beginners proeven het moment. Later merk je ook dat je vooruit gaat denken " hoe gaat het zich vormen." Je weet dan welke kant het opgaat in smaak omdat get nog sterk gaat veranderen door o.a. oxideren, binden , scheiden van stoffen.
Een smaak verandert. Daar moet je rekening mee houden .
@robbert ik ken het al een klein beetje de eerste 100 ml gaat weg ik proef of ruik er niet eens aan dan heb ik 8 potjes staan het tweede potje 50 ml schuif ik al iets naar achteren dan het derde potje begin ik pas te proeven ruiken dan begint het pas voor mij zet dan steeds 100 ml appart .wat ik wel vreemd vind dat ik na de 45 % nog steeds wel een goede smaak vind en het nog niet troebel is .je hoort wel eens dat ze soms met 50 % al aan de naloop beginnen maar met 50 % heb ik nog niet het gevoel van er is bij mij al naloop is of mijn reuk en smaak op op mijn leeftijd al volledig op de loop zijn .maar dat geloof ik nu ook weer niet .het tweede potje ruikt scherp en proeft scherp en de derde pot ruikt al anders en het wordt zacht van smaak .dat kan ik goed scheiden maar de naloop kan ik nog niet exact weergegeven van hier gaat het niet goed dus voor de zekerheid zeg ik dan met 40 % hier stop ik .






@prins ik begrijp dat niet met 100 mil hier en 50 mil daar weggooien.
In enkele milliliters kan het verschil al intreden. Als je dan met zulke stappen werkt kan je te veel of trouwens ook te weinig weggooien. Een theelepel of een paar druppels op vingers is waarmee ik zoek naar moment van scheiden. Met potjes zijn ook steeds grote stappen.
Proeven ,ruiken , helderheid dat zijn de punten . ( Je kunt ook met een elektronische snuffelaar werken maar die zijn erg duur en het instellen is per product en gaat op grote productie)
Wat betreft na loop is meestal zo dat stel je stookt een Brandy. En zou jou hooft loop / ziel op bijv 86% over komen. Dit loopt dus vanaf scheiding voorloop tot rond 90% van de totaal te verwachte opvangst is overgekomen / opgevangen Dan zie je heel snel percentage instorten in enkele minuten zakt percentage al richting percentage van 52 % ( tussen de hoofdloop van v.b 86 % naar 52% kan ook wezen dat het slecht om enkele tot een tiental mililiters is ) dan moet je dus ook opletten op keren van smaak.
Ga niet zoeken naar wat lekker is of naar smaak van bijvoorbeeld de brandy dat is zinloos want die komt pas op bij rijping. En als op hout komt is het zowiezo anders.
Het keren van smaak is wat je zoekt. Kan zijn van droog naar wrang, zacht naar scherp , prikkend tot smooth. Er kan zuur in komen . Dat keer moment is punt van stoppen . En ook moment van troebel worden.
Let wel hier in op dat bepaalde dranken zoals bijvoorbeeld absint , pernot , ouzo worden vaak rond die 52 - 48 % tijdens stook al wazig deze hebben veel olie en zolang de smaak niet keert mag deze enige troebelheid hebben.
Dus zoek niet naar het lekkere maar naar de fout die je niet in jou latere drank wil terug vinden .
( Bij alcohol stook voor " neutraal ' zal de hoofdloop net als anders ook snel instorten. Dus zeg gem. 92 -94 % hoofdloop zal ook na rond 90% van Totale te verwachten opvangst instorten en in enkele min of ml . Richting de 50% gaan .
Dan is er in dat laatste stukje ook nog maar slechts enkele milliliters resterende wat nog over zou komen. Immers 100 mil van 40 % is 60% vervuild vocht. Dus wacht daar ook nooit te lang.
@robbert dank volgens jou ben ik ...te nauwkeurig..of niet nauwkeurig genoeg ...ja over smaak valt niet te twisten .vooreerst hou ik mij nog maar bij alleen alcohol stoken dus de potjes van 100 ml deze stappen zijn te groot. Dan maar overgaan naar kleinere misschien 50 ml . Ik weet niet of ik dat kleine verschil ook ga ruiken en proeven dat van 100 ml daar kon ik het verschil wel waarnemen maar nog kleinere ik weet niet of ik dat kan .






@prins gewoon proberen wat robbert zegt, de eerste keren zijn idd lastig maar het gaat steeds beter en zal je drank ten goede komen. ik werk ook met potjes tot ik de overgang vind naar wat ik wil hebben en zet er dan een grote onder, maar blijf constant ruiken en proeven en ben nu zover dat ik het verschil snel ruik en proef wat meer smaak geeft aan je drank en de voor en naloop zijn wel de helft minder geworden
@rinus55 de naloop zit ik nog het meeste mee bij 45 % had ik laatst nog best wel veel smaak en de reuk was zeer neutraal ja en wat moet je dan .






@prins gewoon opvangen met kleine beetjes en later op je gemak proeven ruiken en bij het goede doen als het bevalt, gaat om je smaak en wensen, 45% is geen vaste grens hoor, wat robbert zegt ruiken en proeven tot jij het niks meer vind, ik ga wel eens tot 30% zolang ik het goed vind en het helder blijft, maar blijf wel constant ruiken en proeven
@rinus55 bedankt. Misschien lees ik hier wel teveel soms heb ik het gevoel dat ik de boel wel eens door elkaar haal .vandaag weer nieuwe aanmaken van suiker .vanochtend eerst maar even een temperatuur regelaar in elkaar gezet voor een verwarmingsband voor om de emmer om het prutje op temperatuur te houden. Had het voorheen in de kamer staan wel een constante temperatuur maar ook veel stank in de kamer dat wil ik niet meer dus nu de schuur in en dan een deken eromheen met een constante temp van 20 graden.






@prins gewoon wat meer je eigen gevoel volgen en van alles wat je hier leest dat geen gebruiken waar je wat mee kan, iedereen doet het iets anders maar het doel is het zelfde. veel proberen en oefenen en geduld, suiker alco veel luchten scheelt ook al, voor de likeur laat ik het zomaar een maand luchten
Wil opnieuw een suikeroplossing maken om te stoken wat is raadzaam ik wil eens proberen 2.5 kg kristalsuiker 2.5 kg rietsuiker. Of moet ik 1 soort suiker aanhouden .



@prins Het is geen wet van Meden en Perzen, je kunt deze suiker soorten onderling uitwisselen. Nu gaat rietsuiker t.o.v. gewone suiker niet echt veel meer smaak geven, vooral als je het in een likeur wilt gebruiken (die mogelijkerwijs nog een hoop smaakstoffen krijgt).
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
@alchemist dank voor de tip wat zou ik eventueel nog iets toe kunnen voegen om iets meer smaak en aroma mee te krijgen tijdens het stoken. Iets meer aroma aan de likeur kan toch geen kwaad .ik heb wel gelezen dat dat alcohol van kristalsuiker wat scherp van smaak is en dat rietsuiker wat zachter van smaak zou zijn vandaar mijn vraag de helft kristalsuiker en de helft rietsuiker dacht dan haal ik de scherpe smaak een beetje weg .



@prins Het is een redelijk simpele vraag met een nogal meerlaags antwoord.
- Scherp is een relatief begrip en het hangt eigenlijk ook samen met de likeur die ermee gemaakt wordt, met delicate smaken zul je de alcohol meer opmerken en eventuele scherpte ook, wordt er bijvoorbeeld een droplikeur mee gemaakt dan is de kans redelijk aanwezig dat je het niet opmerkt. Het is misschien raadzaam om eens te proberen met suiker en de daaruit volgende likeur of je het eventueel opmerkt aan de smaak.
- De manier van maken van de stookwijn is ook van invloed, hoeveelheid suiker, soort gist, gistvoeding, temperatuur van vergisten.
- Het destilleren en laten ademen van de drank is evengoed van invloed, eenmaal of tweemaal destilleren, waar je start en stopt met opvangen. Na het destilleren mag de alcohol best een week of twee (of langer) in de fles staan met een prop keukenrol in de hals om wat onaangename geuren en smaken kwijt te raken.
Andere grondstoffen is eigenlijk afhankelijk van de likeur, je kunt mout (en graan), druiven, appels etc. gebruiken.
Wat ik eigenlijk wil zeggen is probeer het eerst met suiker om de kwaliteit te verbeteren want dezelfde stappen werken voor alcohol uit andere grondstoffen ook.
Elk brood is het tragische verhaal van graan dat geen Whisky mocht worden.
Ik gebruik brugman 80 gram droge gist en een grote beker mout en 10 gram citroenzuur op 6 kg suiker. Dacht dat deze verhouding aardig goed is .






@prins probeer eens op 20 liter stookwijn een liter appelsap laten mee vergisten, appelsap uit de flevopolder die ah verkoopt, geeft een hele andere smaak aan je alco






@prins flevosap heet het geloof ik, moet puur natuur zijn anders gaat je gist dood en puur natuur gebruiken ze als voeding
@alchemist of je het verschil tussen kristalsuiker en rietsuiker proef door middel van distillatie in het eind resultaat denk ik niet. De eindsmaak van je drankje is door veel meer factoren afhankelijk. Om je likeur aan te zoete zou ik wel rietsuiker gebruiken, maar om een suiker alcohol te maken zou ik dan weer dextrose(wordt ook wel voor varkensvoer gebruikt) gebruiken. Zelf gebruik ik suiker(kristal) alcohol om een likeurtje te proberen en stap dan over naar een andere alcohol(graan, fruit) voor meer smaak en karakter(en meer werk 😉 ).
Laatste bericht: Kleine batch Ons nieuwste lid: Woodpecker Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten