Meldingen
Alles wissen

suikeroplossing


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ga binnenkort de suikeroplossing stoken voor de eerste stook nu is mij aangeraden om die 2 keer te stoken maar tot hoeveel procent alcohol moet ik m met de eerste stook eindigen .

Beantwoorden
28 reacties
17 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@prins je stookt tot het troebel wordt of muf.  Percentage is niet het beste uitgangspunt.  Hangt altijd af van kwaliteit van beslag.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank .heb nu al meerdere stooks gedaan en ben steeds gestopt zo rond de 30% en dat was nog steeds helder maar ben nog niet zover gegaan dat het troebel wordt ik weet niet het geeft mij toch een raar gevoel doorgaan tot het troebel wordt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@prins bij de een zal het pas  bij 20 % troebel worden bij een ander rond 50 %  .

Nu gebruik ik weinig suiker alcohol maar ik stop zelf altijd zodra percentage instort.   Percentage is bij een overhaal altijd continu tot 85 % van de totale hoeveelheid is over gekomen. Dan strort percentage in en stop ik. 

Dat laatste deel is mij het wachten niet waard.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert maar bij mij stort het niet in ik heb een langzaam verloop naar minder alcohol. Soms blijft het ook nog lang hangen op 70 % met een goede geur ja en dan stop je toch nog niet .maar nu kun je natuurlijk geen vergelijking maken of je een suiker gaat verstoken of een melasse daar zal toch zeker een verschil in zitten. Voor mij is alles nieuw hoe .wat. Waarom.en er is natuurlijk geen stook gelijk .hoe heb ik mijn prutje bereid de ene keer misschien net iets meer suiker of mout ja zeg het maar .maar voor mij blijft het een boeiende hobby en iedere keer is het weer anders ..

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@prins als je inderdaad langzaam zakt  reken hoeveel alcohol je hebt opgevangen. Vergelijk met wat je te verwachten hoeveelheid is . Als je dan al ruim over 4/5 van te verwachten hoeveelheid zit en jou percentage zakt onder de 50 -45 % dan is wat er nog over komt vrij weinig alcohol en kun je beter stoppen  . Vaak wordt het dan al troebel of muf. 

  •  
  • Kilo suiker leverd 703 ml van 92 % theoretisch.  In praktijk 690 ml aanvaardbaar.  
  • (646 ml puur uit suiker maar dat is niet haalbaar) 
  • Zo kun je terug rekenen als je b.v.b 5 kilo suiker hebt gebruikt en je vangt 70 % hoeveel er ongeveer te verwachten is..
Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert dank voor de uitleg

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert meestal stop ik met 45 % en dan draai ik nog ff door tot 30 % voor de naloopen dan stop ik meestal  maar elke stook is anders het is niet zo van nu is het 45 en dan stop ik het ligt er ook een beetje aan hoe is de alcohol.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@prins je zal in toekomst strakker gaan scheiden.  Beginners proeven het moment. Later merk je ook dat je vooruit gaat  denken " hoe gaat het  zich vormen."  Je weet dan welke kant het opgaat in smaak omdat get nog sterk gaat veranderen door o.a. oxideren, binden , scheiden van stoffen. 

Een smaak verandert.  Daar moet je rekening mee houden .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert ik ken het al een klein beetje de eerste 100 ml gaat weg ik proef of ruik er niet eens aan dan heb ik 8 potjes staan het tweede potje 50 ml schuif ik al iets naar achteren dan het derde potje begin ik pas te proeven ruiken dan begint het pas voor mij zet dan steeds 100 ml appart  .wat ik wel vreemd vind dat ik na de 45 % nog steeds wel een goede smaak vind en het nog niet troebel is .je hoort wel eens dat ze soms met 50 % al aan de naloop beginnen maar met 50 % heb ik nog niet  het gevoel van er is bij mij al naloop is of mijn reuk en smaak op op mijn leeftijd al volledig op de loop zijn .maar dat geloof ik nu ook weer niet .het tweede potje ruikt scherp en proeft scherp en de derde pot ruikt al anders en het wordt zacht van smaak .dat kan ik goed scheiden maar de naloop kan ik nog niet exact weergegeven van hier gaat het niet goed dus voor de zekerheid zeg ik dan met 40 % hier stop ik .

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476