Hallo,
inmiddels 4 keer wiskey gemaakt voor in mijn tonnetje. Maar iets die ik niet goed. Mijn opbrengst is heel laag… 1/2 liter 60 % alcohol uit 4 kg mout.
ik doe het volgende:
- chateau wiskeymout schroten
- 12 liter water op temperatuur brengen.
- maischen op
30 minuten op 53°
45 minuten op 62° en dan nog
30 minuten op 73
- (ook nog een keer door naar 90 graden met toevoeging van alfa-Amylase)
-jodiumtest gedaan. In eerste instantie kleurt het heel donker maar als je even roert dan wordt het helder… dusballe zetmeel omgezet ?
- ik meet een SG van 1.074
- gistvoeding
-Safspirit m1
- 10 dagen borrelen.
- twee keer stoken.
- met tegenvallend resultaat dus.
wat doe ik fout of kan ik nog meer doen ?
ik heb een ph-meter, citroenzuur en bicarbonaat in huis. Wanneer te doen? Temperatuur van de wort ?
@flip Hoe heb je het destilleren gedaan? Ondanks het feit dat de vergisting misschien aan de korte kant was, zal het gros sowieso zijn omgezet.
Bij de eerste overhaal doorgegaan tot 0% of wanneer het troebel werd? Ik lees soms mensen die bij de eerste overhaal al stoppen op 20 a 35% maar dat neemt een hoop weg van je beginhoeveelheid alcohol.
Eind SG heb ik wel gemeten maar is me ontschoten. Ik was ook nog met een suiker gisting bezig voor in de T500. Die was wel bijzonder succesvol.
ik was met 12 liter begonnen. Ongeveer 10 liter in de Alambiek. Maar ook niet precies gemeten, dus dit is maar een schatting.
met eerste kwaliteit mout is theoretisch 800 - 830 gr suikers in praktijk gaat men uit van 70 - 75 % ( brouwzaal rendement) van de 800 gr suikers dus 560 a 600 gr . Dus zou 474 mil alcohol zijn .
Dit is puur theorie !
Maar Voor 1 liter whiskey of jenever is gem 3,6 kg mout / granen nodig
(1 kg suiker= 510 gr alcohol of 620 mililiter.)
Maar de vraag is wat was het voor mout " whiskey mout " kan van alles zijn ? Hoe was de mout behandeld . Hoe oud was de mout ?
Niet alle suikers zijn omzetbaar en vergistbaar !
Een groen mout zou ook meer suikers kunnen omzetten dan een geeest mout .
Ik heb de wort wel nagespoeld met 1 1/2 liter heet water. Sinds dit weekend heb ik een FruitPers dus de volgende keer zal ik er alles uitpersen.
Je kunt hoog rendement krijgen door ook op de masch met " korrel " dus ongefilterd te stoken maar je kunt inplaats van persen een centrifuge gebruiken. Een sap of groente centrifuge werkt prima .
Werkt beter dan persen . De vaste stoffen zijn dan als droog als rogge brood . ( Deze resten kun je nog gebruiken om op te roken )