Meldingen
Alles wissen

Te lage opbrengst mout/wiskey


Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hallo,  

 

inmiddels 4 keer wiskey gemaakt voor in mijn tonnetje. Maar iets die ik niet goed. Mijn opbrengst is heel laag… 1/2 liter 60 % alcohol uit 4 kg mout. 

ik doe het volgende:

- chateau  wiskeymout schroten

- 12 liter water op temperatuur brengen. 
- maischen op

30 minuten op 53°

45 minuten op 62° en dan nog

30 minuten op 73

- (ook nog een keer door naar 90 graden met toevoeging van alfa-Amylase)

-jodiumtest gedaan. In eerste instantie kleurt het heel donker maar als je even roert dan wordt het helder… dusballe zetmeel omgezet ?

- ik meet een SG van 1.074

- gistvoeding 

-Safspirit m1

- 10 dagen borrelen. 

- twee keer stoken. 

- met tegenvallend resultaat dus. 

wat doe ik fout of kan ik nog meer doen ?

 

ik heb een ph-meter, citroenzuur en bicarbonaat in huis. Wanneer te doen? Temperatuur van de wort ? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
18 reacties
2 Reacties
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@flip een begin SG van 1074 is flink, dus prima gemaisched. Bij mijn laatste experimenten haalde ik met moeite 1050. Bij de zetmeeltest moet je de wort echt wel laten afkoelen, anders krijg je valse resultaten. Hoeveel liter wort had je uiteindelijk in je vergistingsemmer?

Belangrijk is echter het eind SG, het is niet omdat het waterslot niet meer borrelt dat de vergisting voorbij is. Een volledige vergisting kan makkelijk 2 tot 3 weken duren. Ik heb het ook nog gehad dat na 4 weken het SG nog op 1010 zat en niet meer veranderde.

Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@odevie dat zou kunnen idd. Er gebeurde niks meer dacht ik. Maar niet goed gecontroleerd.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2747
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

@flip Hoe heb je het destilleren gedaan? Ondanks het feit dat de vergisting misschien aan de korte kant was, zal het gros sowieso zijn omgezet.

 

Bij de eerste overhaal doorgegaan tot 0% of wanneer het troebel werd? Ik lees soms mensen die bij de eerste overhaal al stoppen op 20 a 35% maar dat neemt een hoop weg van je beginhoeveelheid alcohol.

Beantwoorden
2 Reacties
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@alchemist tot 6% doorgegaan.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Famed Member
Berichten: 2747

@flip eind S.G. waarde? En de hoeveelheid wort.

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Eind SG heb ik wel gemeten maar is me ontschoten. Ik was ook nog met een suiker gisting bezig voor in de T500. Die was wel bijzonder succesvol. 

ik was met 12 liter begonnen. Ongeveer 10 liter in de Alambiek. Maar ook niet precies gemeten, dus dit is maar een schatting. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

met eerste kwaliteit mout is theoretisch 800 - 830 gr suikers in praktijk gaat men uit van 70 - 75 % ( brouwzaal rendement) van de 800 gr suikers dus 560 a 600 gr . Dus zou 474 mil alcohol zijn . 

Dit is puur theorie !

Maar Voor 1 liter whiskey of jenever is gem 3,6 kg mout / granen nodig 

(1 kg suiker= 510 gr alcohol of 620 mililiter.)

Maar de vraag is wat was het  voor mout  " whiskey mout " kan van alles zijn  ? Hoe was de mout behandeld . Hoe oud was de mout ? 

Niet alle suikers zijn omzetbaar en vergistbaar ! 

Een groen mout zou ook meer suikers kunnen omzetten dan een geeest mout  . 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
6 Reacties
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert Puur theorie inderdaad. De Chateau whiskymout is een goed basisproduct maar er komt idd meer bij kijken. Heb zelf ook wisselende resultaten. Dus op 4 kg mout zou dat 1,9 l alcohol moeten geven.

Voor granen, gerst of tarwe, heb ik nog geen cijfers teruggevonden wat omzetting betreft maar ik vermoed dat het nog een pak lager zal liggen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@odevie ik ken de chateau mout zelf niet. Ik maak mijn mout zelf .daarmee krijg ik exact het profiel in smaak wat ik beoog en altijd een goed rendement. 

 De hoeveelheid zetmeel en mogelijk omzetbare ketens verschild bij granen maar ook o.a.i  de 2 row of 6 row.

Dan is ook het diastatisch vermogen van het mout een punt en de enzym verhouding .

Een diastatisch mout heeft naast de alfa en beta amylase ook diverse co enzymen.

( Daarom kun je beter mout gebruiken dan zakjes ,potjes amylase of synthetische enzym )

De vorm van maischen maakt ook verschil in hoe je de enzymen kunt gebruiken en optimaal rendement kunt verwachten.

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 131

@robbert 

Heb jij of iemand al eens geprobeerd om de wort na het spoelen ook nog uit te persen middels een fruitpers voor een hogere opbrengst?

Beantwoorden
Odevie
(@odevie)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@robbert wat ik me intussen nog afvroeg of je tijdens het maischen af en toe moet roeren of net niet...

Beantwoorden
Flip
 Flip
(@flip)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@odevie ja.  Ik roer haast voortdurend

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@odevie ja het is beter om nu en dan te roeren  . Ik zelf doe het de oude manier.  Roeren in begin en bij tussen tijds opwarmen . Maar ook tussen door . 

Beantwoorden
Flip
Berichten: 25
 Flip
Topic starter
(@flip)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Ik heb de wort wel nagespoeld met 1 1/2 liter heet water. Sinds dit weekend heb ik een FruitPers dus de volgende keer zal ik er alles uitpersen. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 131

@flip 

Het is eigenlijk een probeersel omdat mij opvalt dat er veel vocht achterblijft in de wort. Vandaar de vraag aan goeroe Robbert 😂… Misschien heeft het ook nadelen, zoveel ervaring heb ik ook nog niet.

Groet, Lambik

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9054
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Je kunt hoog rendement krijgen door ook op de masch met " korrel  " dus ongefilterd te stoken maar je kunt inplaats van persen een centrifuge gebruiken.  Een sap of groente centrifuge werkt prima  .

Werkt beter dan persen  .  De vaste stoffen zijn dan als droog als rogge brood . ( Deze resten kun je nog gebruiken om op te roken  )

Beantwoorden
2 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Reputable Member
Berichten: 230

@robbert op te roken ? In de pijp of onder de makreel ?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 9054

@theresa Je kunt je mout erop eesten / roken.  Geeft een wat indringendere mout / bierachtige achtergrond . Mengen met eiken .

Maar ook spek of droge worstjes  roken kun je het bij gebruiken. .

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?