Hallo allen,
Heb zojuist na 4 weken laten vergisten/klaren mijn Odin's Corn FLakes whiskey recept overgeheveld in een schone emmer omdat ik hem dit weekend wilden gaan stoken. Nu heb ik er helemaal niet over nagedacht dat er maar zo'n klein aandeel aan heldere stookwijn overblijft. Uit mijn 10 liter vergistings emmer heb ik maar 4-5 liter overgehouden. Nu is dit voor veel stokers geen probleem, maar mijn zelfgemaakte ketel heeft in de binnenkant een verwarmingselement wat ongeveer tot 2/5e van de hoogte van de ketel uitsteekt. Dit wilt zeggen dat wanneer ik er 4 liter stookwijn ingooi het element droog kan koken, en dus kapot kan gaan. Is het een mogelijkheid om de stookwijn lichtjes aan te lengen met water? Of gaat dit de smaak erg verpesten? Anders zit er niks anders op dan nog een emmertje laten vergisten, wordt wel even wachten dan... Ik hoor het graag en alvast bedankt π
Prima oplossing Basvo. Gewoon kraantjeswater erbij totdat je "safe"zit. De alcohol krijg je er toch wel uit, die verdampt als eerste. Ik doe het ook zo met restjes.(No waste)! π
Wij hadden dezelfde ervaring met de Odin cornflakes stookwijn, de eerste keer. Proberen de cornflakes uit te knijpen om zo veel mogelijk stookwijn eruit te persen gaf een ongelooflijke zooi :). Veel zoeken en lezen op het forum, youtube filmpjes kijken, etc. zagen we steeds vaker dat men stookzakken gebruikte bij het vergisten van allerlei brouwsels, dus hebben wij in de Stookwinkel een aantal van die kookzakken gekocht en gebruiken deze nu, zowel in de cornflakes als ook de roggebrood variant en ik moet zeggen het scheelt een aantal liters stookwijn, omdat de cornflakes en rogge er veel makkelijker uit te halen is. En we kunnen de zak veel makkelijker uitknijpen om de laatste restjes mee te kunnen pakken.
Zorgt dit er niet voor dat er wat van de smaak verloren gaat?
Wij hadden dezelfde ervaring met de Odin cornflakes stookwijn, de eerste keer. Proberen de cornflakes uit te knijpen om zo veel mogelijk stookwijn eruit te persen gaf een ongelooflijke zooi :). Veel zoeken en lezen op het forum, youtube filmpjes kijken, etc. zagen we steeds vaker dat men stookzakken gebruikte bij het vergisten van allerlei brouwsels, dus hebben wij in de Stookwinkel een aantal van die kookzakken gekocht en gebruiken deze nu, zowel in de cornflakes als ook de roggebrood variant en ik moet zeggen het scheelt een aantal liters stookwijn, omdat de cornflakes en rogge er veel makkelijker uit te halen is. En we kunnen de zak veel makkelijker uitknijpen om de laatste restjes mee te kunnen pakken.
Laat je hem daarna nog een keer klaren? Ben bang dat er dan gistrestjes meegaan in de ketel, die dan voor nare smaakjes kunnen zorgen als ik dat niet zou doen.
Β
Ik heb nooit smaakverlies opgemerkt.
Ik heb nooit smaakverlies opgemerkt.
Top! Dan zal ik dat misschien vanavond nog proberen te stoken. Dankjewel! π
Kussensloop (niet gewassen met wasverzachter e.d.) en of een oude panty werkt ook goed. Kookzakken zijn er voor ontworpen en helemaal ideaal. Optimaal rendement bij het stoken.
Na de striprum leng ik het altijd aan met water om onder die 40 procent te komen, en ik denk bijna iedereen hier wel. Zolang je niet te hard stookt moet dit prima kunnen.
@Basvo, yep, ik hevel al mijn stookwijnen minimaal twee keer over, soms zelfs 3 of meer keer, afhankelijk van hoe de bodem van de gist-ton eruit ziet. Mijn huidige TPW is inmiddels 3 keer overgeheveld en gaat misschien nog een keer voordat ik hem uiteindelijk door de T500 haal, aangezien er nog steeds een klein beetje bezinksel op de bodem van de ton ligt.