Meldingen
Alles wissen

Temperatuur koelwater


Haak
Berichten: 83
 Haak
Registered
Topic starter
(@haak)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Wat is de ideale temperatuur voor je koelwater 

mij lijkt zo koud mogelijk 

maar is dat zo

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6971

@haak hangt er van af met wat voor type ketel je stookt en wat je koelt .de eind koeler moet koud tot 20 gr ,  koelbak op alquitara wanneer je hoog percentage wil stoken zo koud mogelijk maar des te verfijndeee smaken je wil mee laten komen is beter koele met 20 -40 graden .

Ook in kolom een hangt het af van hoogte waarin die wordt gekoel  een te koude brug op een verkeerder hoogte stagneert en werkt tegen .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 83
 Haak
Registered
Topic starter
(@haak)
Actief Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Okay

dus Kort gezegd 

pure Alcohol zo koud mogelijk 

Dus rest tussen 20 en 40 graden

Beantwoorden
johnny
Berichten: 94
Registered
(@johnny)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dit vertelde ene Žarko mij op facebook nadat ik een foto had laten zien van mijn spiraal koeler in een 200L vat met water.  

200 l koeler voor een 15 l ketel is zwaar oversized!

Elke koeler koelt genoeg af in de zin dat geen damp naar buiten komt maar wel de kondenseerde distillaat, maar mijn opmerking gaat over het feit dat, voor de kwaliteit van distillaat, van belang is ook hoe gekondenseerd wordt. Damp moet eerst vloeistof worden maar blijven heet. Daarna langzaam naar beneden gloijden en, voor dat koeler verlaat, afkoelen tot onder de 15 C, Dus, water in koeler in de bovenste deel boven de 70 C en op de bodem onder de 10 C. Om dat kunnen bereiken moet een spiraalkoeler ongeveer 2,5 keer grotere inhoud water hebben dan de ketel zelf. Voor jou keteltje van 15 l is een koeler van 50 liter ruim genoeg. Bij een van 200 liter krijg je boven nooit boven de 70 C.

het verhaal kan onzettend ingewikkeld zijn maar vereenvoudigd klink ongeveer zo: reactie geberen alleen in vloeifase, daarom moet ook kondenseren, maar moet lang genoeg warm (heet) blijven, en koper als kathalisator hebben, om reactie's te laten gebeuren (esterificatie, bv). Daarna moet toch op lage temperatuur om weer negatieve reactie te stoppen (destillaat die warm wordt ontvangen kan vaak vettig zijn!) Zo ongeveer. Dus, zeer warm condenseren, koper gebruiken, en dan langzaam afkoelen tot onder de 15 C

Het is een heel verhaal, maar wat denken jullie ervan?

Beantwoorden
3 Reacties
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 83

@johnny

nou is mijn ketel groter dan 15 liter maar dat terzijde 

maar idd ik gebruik een veiling emmer van 30 liter en het wordt wordt niet warm

 

Beantwoorden
Stefan
Registered
(@stefanjo)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 118

@johnny. Dat betekent dat bij een ketel van 15liter met een spiraal van 10mm koper (0.78l/m) dik 19m lang moet zijn. Dat word een joekel van een ding.

Of is dat voor koelen aan de lucht

Beantwoorden
johnny
Registered
(@johnny)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 94

@stefanjo

ik snap t ook niet helemaal, maar volgens mij gaat het er dus niet om hoeveel koelwater je heb en hoe lang je koelbuis is, alleen dat het product net voor het einde van de koelbuis pas ±15 graden is. dit i.v.m. het katalyserend effect van koper?? 

Beantwoorden
maasjoerts
Berichten: 60
Registered
(@maasjoerts)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

2 maanden geleden zag ik Žarko op tv met een leuk stukje, over stoken

https://www.npostart.nl/joel-lokaal/KN_1717383

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?