Meldingen
Alles wissen

Tennessee chips van Still Spirits in de microgolfoven

Pagina 1 / 2

Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als test heb ik twee glazen (confituur)potjes gevuld met elk 2 gram Tennessee chips van Still Spirits en 250 ml EtOH (40% ABV van een gewoon suikerbeslag met Alcotec vodka gist, spirits run met ‘cuts’).

Het eerste alzo gevulde potje heb ik afgesloten en weggezet voor tien dagen in het donker. Het tweede gevulde potje heb ik gedurende 1m30s in de microgolfoven geplaatst op 900Watt. Direct daarna heb ik het potje uit de microgolfoven genomen en het deksel op het potje gedraaid en het zo’n 10 seconden langzaam gemengd en het op kamertemperatuur laten komen. De gelige kleur liet zich onmiddellijk merken. Het resultaat van 1 keer verhitten in de microgolfoven is een bijzonder zachte en geslaagde whiskey. Mijn beste resultaat tot nu toe. Gewoon heerlijk mals, zacht met tinten van vanille. Ik ben benieuwd wat voor resultaten ik bekom als ik dezelfde methode ga uitproberen op mijn andere brouwsels. Of de procedure een aantal keer ga herhalen op hetzelfde potje.

Heeft iemand op het forum hier al ervaring mee?

Beantwoorden
23 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zag een keer bij moonshiners (ik weet niet of het klopt natuurlijk) dat de flessen verwarmd werden in een kist met hoge temperatuur voor 24 uur, en daarna in de vrieskist gelegd voor 24 uur, dit zou een jaar veroudering veroorzaken, dit systeem kun je dus diverse malen herhalen.

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je zegt dat je het zo'n 10 seconden langzaam gemengd hebt , maar waarmee ?, het was al 40% alcohol toch ?

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Leuk experiment Lambiek!

Zelf was ik gisteren iets soortgelijks op het spoor gekomen. Ik had op het forum gelezen dat je au bain-marie kan verouderen. Dus had ik een gevulde literfles met 40% (obv suikerbeslag) waar ik 2 dagen ervoor eiken chips in had gedaan in een broodblik aangevuld met kokend water in de oven gelegd bij 75 graden. Dat ruim een uur laten staan en de oven uitgedaan toen ik naar bed ging. Vanmorgen vroeg was de fles natuurlijk afgekoeld en zag ik dat de verkleuring van het eiken in eens veel intenser was. Ik heb nog niet geproefd, was nog een beetje te vroeg, 6 uur ’s ochtends. Maar dat doe ik vanavond wel.

Mijn voorlopige conclusie is dat verwarming de kleur (en smaak) afgifte van eiken aanzienlijk versnelt en je tegelijkertijd ook de veroudering een handje helpt. Twee vliegen in 1 klap dus.

Ik kan me voorstellen dat microgolven dit nog verder versnellen. Dat ga ik dus ook proberen.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

PS. Oven standje 75 graden leverde warm water in het broodblik op van tegen de 60 graden.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zou toch maar oppassen met alcohol in de microgolf.  Je hoeft maar één vonkje te hebben om warme alcohol(dampen) te laten ontbranden/ontploffen en de helft van je huis is naar de vaantjes ....

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Is inderdaad een dingetje.

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Met mengen bedoel ik het potje rechtop houden en zachtjes circulair om zijn as draaien, waardoor de Tennessee chips meedraaien en hun kleurstof en smaak afgeven aan de zeer warme alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het “moeilijke” van deze methode is het vermogen van de microgolfoven te koppelen aan de tijd dewelke je moet instellen om de gekende hoeveelheid alcohol (in mijn test 250 ml) net onder zijn kookpunt te brengen.  

EtOH van 70% ABV heeft zijn vlampunt bij 21C. Dat is behoorlijk laag qua temperatuur, maar van ontploffingen door sterke EtOH heb ik nog niet gehoord.  Ether daarentegen is wel een gevaarlijk goedje, maar dat heeft dan ook een vlampunt van -45C. 

Als je geen metaal plaatst in de microgolfoven, is het risico op vonkjes eerder beperkt. Nee toch?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zet een fles van 5 ltr.met eiken chips gewoon buiten in de zon ,de drank word warm en de chips geven kleur en smaak af,als de drank dan warm word in de zon draai ik even de dop er af en direct weer terug s'achts laat ik de fles buiten afkoelen en overdag word het weer warm,het zelfde doe ik in de winter,fles op of tegen de verwarming,of achter de raam in de zon.zo forceer je niets en resultaat is perfect.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chris,

hoeveel gram chips per 5 liter gebruik je? En hoe lang laat je de chips in de EtOH? 

Ik heb er ook al aan gedacht om de chips fijner te malen (in een blender) en alzo de totale oppervlakte van de chips tegenover het volume EtOH te vergroten om nog meer smaak te onttrekken.  Theoretisch zou dit kunnen, maar de praktijk moet dit uitwijzen. 

Herbruik je de chips een aantal keer alvorens ze op de BBQ te gooien? Of echt eenmalig gebruik? 

Cheers

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lambiek ik gebruik 15 gr.op 5 ltr.van 40-45% .na een week warm of in de zon, liggen de chips op de bodem,en is de smaak en de kleur meestal goed,niet goed dan gooi je nog wat bij,te sterk,dan verdun je hem,ik gooi er ook een zakje vanile suiker bij,maar de chips zijn er in verschillende varianten.am.eiken ,frans darkrost,de laatste vind ik persoonlijk wel lekker heb ik cognac van gemaakt.van die am.ook,en ook gemixt 5 gr frans en 10 gr amm.ik gebruik ze maar een keer.maar ik zou ze niet malen,heeft geen zin,gaat zo ook goed.ik heb een paar takken van de moerbei in 5 ltr gegooid maar ik wist dat die lang moet staan.gewoon geduld.chips gaat best snel.sucses.gr.??Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rob,

heb je al geproefd? De smaak is heel wat zachter geworden, niet?

ik heb het potje voor een tweede maal in de magnetron geplaatst, deze keer voor 1m20s, en de kleur is wat donkerder geworden. Vanochtend heb ik er ook wat vanille (extract) aan toegevoegd (halve ml). Deze avond zal ik het proeven.. daarna filteren en het een tijdje aan de kant laten staan en controleren of de smaak betert naargelang de bewaartijd. 

Cheers

 

Beantwoorden
Berichten: 66
Topic starter
(@lambiek)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chris,

waar haal jij de verschillende chips? Gewoon in het bos? Haal je de bast eraf en leg je het hout te drogen in de oven? Zet je er ook even de toorts op om het hout ‘charred’ te maken? Het hout wat laten aanbranden en dan in de EtOH gooien wordt mijn volgend experiment.

Cheers

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lambiek volgens mij verkoopt Jan die,ik heb ze vanBalkencrosser gekregen we doen vaker wat samen,er zijn verschillende chips,maar ik gebruik ook wel eiken dat ik van een zagerij krijg,effe in de oven of boven een vlam,maar de chips vind ik perfect,div.soorten.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?