Jazeker en wat de eikenhouten chips betreft ben ik ook een stap verder. Hieronder mijn ervaring. Die drank smaakte zelfs heel goed!.
Veel mensen op dit forum maken gebruik van gekochte chips. Wat je zelf kan maken hoef je niet te kopen. Daarbij komt dat zelf maken leuker, authentieker en vaak lekkerder is (als je het trucje eenmaal door hebt).
Voor mijn huis staan Amerikaanse eiken. Dus daar even een armdikke tak uit gezaagd (die zal de gemeente niet missen, haha). Hier een recht stuk uit genomen (de rest in de houtkachel), dit met een schaaf ontdaan van schors en er vervolgens met de motorzaag tegen aan: zaagsel maken. Met de handschaaf krullen maken kan ook. Maar die zijn nog best lastig door een flessenhals te krijgen. Erin wil nog wel, maar eruit… Zaagsel is eigenlijk handiger en heeft een nog groter oppervlak en dus sneller resultaat.
Daarvan heb ik een gram of 10 in een literfles gedaan en daar (ruim) 40% alcohol aan toegevoegd. Met een week heb je al een heel mooi kleurtje. Gefilterd over een koffie filter. Geen probleem, alle zaagsel verwijderd en een mooi heldere vloeistof. Alleen de smaak beviel me niet. Mijn doel was het namaken van Glen Morange whisky (mijn favoriete merk). Het leek er niet op. Ik had dermate veel bijsmaak dat ik me afvroeg of dat allemaal wel gezond was (zie ook ander lijntje van mij).
Toen las ik van eiken chips branden. Dus een laagje in een koekenpan gedaan en dat op het fornuis onder hoog vuur ‘geroerbakt’. Op een gegeven moment komen er dan dampen vanaf. Ruikt lekker. De chips krijgen een wat bruin-grijzige tint, maar nog steeds overwegend geel. Ik wilde ze niet verbranden, dus heb ze niet al te lang gebakken. Hiervan wederom een bodempje in de fles gedaan (10 gram is te veel, het gebakken spul bevat geen vocht meer, het gaat echt om een klein beetje) en dat laten staan. De verkleuring ging nu nog sneller. Na een dag of 3 geproefd. Dit leek er al veel meer op, maar nog net niet helemaal. Dit drankje durf ik anderen echter wel voor te zetten en de reacties zijn onverdeeld positief. Smaken verschillen.
Toen las ik dat je eiken chips ook in de oven kan branden. Dus een schaaltje bij 200 graden een 30-45 minuten weggezet. Die kreeg de mooie diep donkerbruine kleur van gekochte chips. Dit wederom bij 40% alcohol gedaan en… Bingo! Dit is hem wat mij betreft helemaal. Ik hoef niet anders meer en ga ook mijn andere stooksel aan dit soort chips blootstellen. Het is deze fles die ik op dag 2 au bain-marie in de oven heb gehad wat de verkleuring aanzienlijk versneld heeft.
Hoi Lambiek, zie mijn antwoord op jouw eerdere vraag hierboven. Eiken kan je uit het bos halen...
Rob dat klopt maar met een zakje van die chips maak je veel cognac +-30 gr.op10 ltr.en ik gebruik franse dark rost vind ik erg lekker en zo zijn er div.soorten.ik heb in de buurt een zagerij dus daar haal ik ook eiken of zaagsel voor te roken,ik heb het geluk dat ik veel adresjes heb ook voor fruit,krijg of heel goedkoop of geef een flesje voor te proeven.ik heb van een zakje chips 25 ltr.cognac.gr.??Chris.V
Je hebt gelijk Chris. Gemak dient de mens. Maar het gaat mij niet louter om de drank. Ook om de uitdaging. Daar leer je vaak ook weer een hoop van. Als ik het zagen zat ben, koop ik vast wel een keer zo'n zakje.
Rob laat een beetje bos staan haha,ik vind het ook leuk om van allles te proberen en daar heb je gelijk in daar leer je ook van.gr.??Chris.V
Ik heb 1 tak afgezaagd van ca 5-6 cm. Daar kan ik zoveel zaagsel uit halen dat ik jaren vooruit kan...Ik zou willen dat mijn houtkachel ook zo zuinig was... Een cuubje of 6 gaat er per winter wel doorheen.
Een dag zonder hout is een dag niet geleefd. Die uitspraak is van mijn buurman.
Heeft er al iemand met hout van een hazelnoten boom geëxperimenteerd?
groet, Harry