Meldingen
Alles wissen

Troebel destillaat.


Bhakti
Berichten: 18
Registered
Topic starter
(@bhakti)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Vandaag de 4e ketel fruitpulp van dit jaar gestookt tot palinka. Met zeer bevredigend resultaat, maar nu wel iets bijzonders. De afgelopen dagen had ik een mooi helder product, vandaag bloedperziken-pulp gestookt, ruim 5 liter palinka van 46%, maar vanaf de eerste tot de laatste druppel (ook de voorloop dus en de naloop) was het destillaat enigszins (zeer licht) troebel. Een hele vage witte waas in de drank. De smaak is voortreffelijk, en ik kwam hier op het forum al een bericht tegen dat vertelt dat dit kan komen door te snel stoken, dit is in ieder geval niet het geval geweest, anders had de palinka-stook van de afgelopen dagen ook troebel moeten zijn, alle instellingen van verwarmer, ketel en koeler waren exact gelijk.

De smaak en geur zijn fantastisch, beslist 1 van de beste palinka's die ik de afgelopen jaren geproefd heb. Volgens een kennis van me komt de vertroebeling door de bloedperziken, dit zijn gaan handperziken omdat ze klein zijn, en een harde bijna houtachtige schil hebben. Ik ontpit de perziken altijd nog voor het vergisten en verpulpen van het fruit. 

Zoals gezegd, de smaak is formidabel, is het nodig om wat te doen aan de vertroebeling, want afgezien van het visuele aspect is er eigenlijk niets wat ik wil aanpassen aan deze palinka, sleutelen aan deze palinka met het risico dat de smaak veranderd doe ik liever niet.

Mijn grote vraag is dus, is het noodzaak om wat aan de lichte vertroebeling te doen of kan ik dit gewoon zo laten (wat mijn voorkeur eigenlijk heeft). De smaak van perziken is zo klaar en fruitig in deze palinka. Op zijn Hongaars: Baj, vagy nem baj? (Probleem, of geen probleem?)

Beantwoorden
5 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7654

@bhakti het is geen probleem op den duur bezinkt het . Het staat alleen niet mooi

Je kunt het proberen te filteren door een kAg keuken papier. 

Maar sneller is met wat vislijm te klaren 

 

Beantwoorden
Pikketanus
Berichten: 601
Registered
(@pikketanus)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik vergeet (gericht) zulke flessen soms in de kelder of schuur, zet ik ze ergens achter om ze een paar maanden of een halfjaar later tegen te komen. Vaak is het dan helder met wat 'schelletjes' onderin de fles. De fles decanteer ik dan over een laagje keukenpapier en nog eens door een koffiefilter om dan te bottelen. Ergens in mij is het vooral dat ik selectief 'lui' ben, geen zin om spulletjes af te wegen en meten, laten staan en vergeten vind ik makkelijker haha

Sommige dranken houden een wat troebeltje ondanks neerslag van het meeste. Heb het zo ook bij een rum, maar vind het niet heel erg, want hij smaakt gewoon goed. Persoonlijk kan ik me er niet aan storen, dus vind ik het niet echt noodzakelijk er iets aan te doen. Dat is natuurlijk een afweging die je zelf maakt👍

Slivovitsj hier was ook wat licht wazig, maar na een halfjaar is het ook neergeslagen en kraakhelder. Als ik een vatje vrij heb is het ff filteren en op vat steken.

Klaren is ook een optie, met grotere kans op slagen dan neerslaan door tijd.

Beantwoorden
2 Reacties
Bhakti
Registered
(@bhakti)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@pikketanus Dit lijkt me de beste manier om er mee om te gaan, palinka hoort, als je echt voor de juiste smaak gaat, een tijd te rijpen. De beste palinka's die ik tot nu toe heb geproefd zijn palinka's van een aantal jaren oud, ik heb al eens een palinka geproefd van 50+ jaar oud, dat smaakt zo zacht, glijd zo lekker naar binnen, dat wachten en laten rijpen echt aan te raden is.

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 601

@bhakti met wegzetten geeft idd als bijkomend voordeel dat je drank ook weer wat ouder wordt.

Persoonlijk ben ik niet van het forceren bij bv klaren of rijpen. Een simpele whisky durf ik wel versnelt te 'verouderen'. 3u ongeveer fles in een warm water badje op 50-55°C. Kan met hout of na het rijpen op hout. Met vruchtenbrandewijn in het geheel vind ik dat tijd het beste middel is om te verouderen. Sommige zweren ook bij veroudering door warmte, ook bij fruit.

Maar eigenlijk geldt eigenlijk voor elke gestookte drank dat het moet rijpen en ook 'huwen' met water van t verdunnen tot drinksterkte

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 109
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

2 laagjes wit wc papier tussen 3 laagjes keuken papier,en het probleem is opgelost,ik wil altijd alles helder hebben.

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?