Meldingen
Alles wissen

Van start met pruimen eau de vie, even checken


Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Beste Mensen, eindelijk heb ik genoeg vrije tijd om mijn lang uitgetelde wens in vervulling te laten gaan. Ik heb een Turbo500 distilleerketel gekocht en de nodige emmers om mijn fruit in te vergisten. 

Vandaag heb ik vijf kisten pruimen uit mijn tuin gehaald. Ik moet dus een soort vliegende start maken. - en ja ik heb hier ook gelezen dat je niet over een nacht ijs moet gaan, maar het fruit laten rotten gaat mij aan het hart - Ik heb hier op het forum al de nodige tips gelezen, maar de onzekerheid slaat nu wel toe. 

Ik ben het volgende van plan: Ik ga de pruimen eerst met heet water wassen om eventuele vuiligheden er uit te halen. Stelen zijn volgens sommigen niet goed voor de kwaliteit dus die trek ik er uit. Ik snijd ze een keer door en gooi ze dan zo in de emmer. (Vraag: shredden jullie de pruimen nog verder?) Ik heb gelezen dat de pitten zinken in de komende dagen. Ik vul de emmers met drie kwart met pruimen. (Vraag: Voeg ik nu wel of geen water toe?) en ik heb sekt gist om er bij te doen (Vraag: Is een half 5 grams zakje ook genoeg?)

Als een en ander is uitgeborreld schep ik de complete pulp zonder de pitten in de alambiek en ga ik batch voor batch stoken (vraag: of vullen jullie tijdens het stoken gewoon bij?). Maar laten we eerst de emmers maar eens vullen! 

Alles alles goed is gegaan begin ik met de peren die inmiddels ook al uit de boom beginnen te vallen. Ook hier de vraag over water toevoegen ja of nee?

Zie ik nog iets over het hoofd? Pak ik iets verkeerd aan. Ik kijk uit naar jullie tips. Alvast dank daarvoor. 

Groeten uit het midden van het land!

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
20 reacties
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Waar is midden uit het land?

Ik zou als je ze door midden snijd direct de pitten verwijderen. Ik zou zeker niet besparen op gist. Direct genoeg beestjes aan het werk zetten.

Beantwoorden
Haak
Berichten: 599
 Haak
(@haak)
Honorable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zou idd ook de pitten er uit halen 

lijkt wel of iedereen “uit het midden van het land” komt

Beantwoorden
16 Reacties
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@haak haha dat dacht ik ook.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 

Op zich zou het handig als je weet wie er in buurt zit

voor advies/borreltje drinken en zo

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@haak ja daarom! Of spullen aan elkaar lenen gwn leuk.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@murmillo 

nou idd ook dat 

dat is zeker handig .

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@haak @murmillo je komt maar proeven hoor als je in de buurt van Vianen/Culemborg bent.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@moonshineaandelek thnx! Helaas daar nooit im de buurt maar je weet nooit.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@haak @Murmilo Dank! Fruitige streek hier he. Als je langs de Lek rijdt zie je niet anders dan volle hoogstam. Ik zag mensen die fruit kunnen gebruiken, hier kun je willekeurig bij wie aanbellen en plukken of rapen. Die pitten is wel een dingetje. Die zitten soms muurvast. Maar gieten jullie er water bij? Het klonk mij wel logisch dat de pitten zinken. Ik zal ook een emmer zonder pitten gaan proberen. Zal ze wel platslaan dan of zo.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshineaandelek 

nee gewoon snijden 

maar als ze vast zitten zijn ze misschien nog niet echt rijp

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@haak stevigere soort en iets frisser maar zeker rijp. Mijn andere boom met zoetere en lossere pruimen was nagenoeg al helemaal weg. Krijg er nu wel handigheid in om ze rondom de pit te snijden. Man wat gaat er veel in zo'n emmer 🤨

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshineaandelek 

Ik plukt gewoon een paar dagen

elk dag rijpe en dan midden door snijden tot de pit ..dan was het niet zo klap in 1 keer 

 

hoe meer er in de emmer gaat hoe beter 😁

ik heb denk twee liter water bijgevoegd met daarin opgelost/gekookt 1.5 kg riet suiker en SN9 Gist van MJ erbij

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@haak verrassend dat je er suiker bij doet. Was ik eigenlijk niet van plan. Maar zal er nu toch wat bij doen.

 

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@moonshineaandelek 

Na dat de ton vol zat ,dag of 3 plukken/ontpitten gist er bij en suiker om de gist goed op te starten

Beantwoorden
(@nieuwersluis-stookt)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@haak je vroeg me al in een berichtje om een keer af te spreken! woon idd inNieuwersluis bij de A2. Leuk. Ik kan alleen geen bericht terugsturen (not autorised..) dus anders ff een mailtje naar [email protected]. dan reageer ik ff.

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@moonshineaandelek schredden kort koken pitten afscheppen.

Beantwoorden
(@moonshineaandelek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@murmillo das ook een goede manier. Ik zal ze morgen even kort koken. Heb een 25 liter pan dus dat gaat goed komen. Dan wacht ik even met de gist. Had nog niet gehoord of jullie water toevoegen en hoeveel... ?

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@moonshineaandelek ik doe ongeveer 2 cm water.

Beantwoorden
Berichten: 14
(@nieuwersluis-stookt)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En ik ben nog wel benieuwd hoe je weet dat t gisten klaar is? De trick die ik hier had gelezen was dat je moest wachten tot de pitten naar de bodem waren gezakt. Maar als je die eruit haalt, gaat die vlieger niet meer op....

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@moonshineaandelek)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank voor alle tips! Over mijn schouder meelezend vannacht terwijl ik pruimen stond te snijden en ontpitten. De eerste emmer nu gevuld met 25 liter waarvan kleine drie liter water met 3/4kg suiker en champagnegist want meer had ik even niet in huis. Ben benieuwd wanneer het echt gaat borrelen. Zie nu zo nu en dan een belletje. Vandaag tweede vat doen op de manier als hierboven gesuggereerd. Even de kook er over en dan de pitten er uit. MIjn handen zijn al bruin genoeg nu ;-). 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?