Beste Mensen, eindelijk heb ik genoeg vrije tijd om mijn lang uitgetelde wens in vervulling te laten gaan. Ik heb een Turbo500 distilleerketel gekocht en de nodige emmers om mijn fruit in te vergisten.
Vandaag heb ik vijf kisten pruimen uit mijn tuin gehaald. Ik moet dus een soort vliegende start maken. - en ja ik heb hier ook gelezen dat je niet over een nacht ijs moet gaan, maar het fruit laten rotten gaat mij aan het hart - Ik heb hier op het forum al de nodige tips gelezen, maar de onzekerheid slaat nu wel toe.
Ik ben het volgende van plan: Ik ga de pruimen eerst met heet water wassen om eventuele vuiligheden er uit te halen. Stelen zijn volgens sommigen niet goed voor de kwaliteit dus die trek ik er uit. Ik snijd ze een keer door en gooi ze dan zo in de emmer. (Vraag: shredden jullie de pruimen nog verder?) Ik heb gelezen dat de pitten zinken in de komende dagen. Ik vul de emmers met drie kwart met pruimen. (Vraag: Voeg ik nu wel of geen water toe?) en ik heb sekt gist om er bij te doen (Vraag: Is een half 5 grams zakje ook genoeg?)
Als een en ander is uitgeborreld schep ik de complete pulp zonder de pitten in de alambiek en ga ik batch voor batch stoken (vraag: of vullen jullie tijdens het stoken gewoon bij?). Maar laten we eerst de emmers maar eens vullen!
Alles alles goed is gegaan begin ik met de peren die inmiddels ook al uit de boom beginnen te vallen. Ook hier de vraag over water toevoegen ja of nee?
Zie ik nog iets over het hoofd? Pak ik iets verkeerd aan. Ik kijk uit naar jullie tips. Alvast dank daarvoor.
Groeten uit het midden van het land!
Waar is midden uit het land?
Ik zou als je ze door midden snijd direct de pitten verwijderen. Ik zou zeker niet besparen op gist. Direct genoeg beestjes aan het werk zetten.
Zou idd ook de pitten er uit halen
lijkt wel of iedereen “uit het midden van het land” komt
En ik ben nog wel benieuwd hoe je weet dat t gisten klaar is? De trick die ik hier had gelezen was dat je moest wachten tot de pitten naar de bodem waren gezakt. Maar als je die eruit haalt, gaat die vlieger niet meer op....
Dank voor alle tips! Over mijn schouder meelezend vannacht terwijl ik pruimen stond te snijden en ontpitten. De eerste emmer nu gevuld met 25 liter waarvan kleine drie liter water met 3/4kg suiker en champagnegist want meer had ik even niet in huis. Ben benieuwd wanneer het echt gaat borrelen. Zie nu zo nu en dan een belletje. Vandaag tweede vat doen op de manier als hierboven gesuggereerd. Even de kook er over en dan de pitten er uit. MIjn handen zijn al bruin genoeg nu ;-).