Goedenavond.
Ik ben sinds deze week trots eigenaar van een 10 liter whisky alambiek. Met bier brouwen ben ik al volledig bekend, maar hier waren we een beetje op uit gekeken.
Oftewel een overstap naar het stoken.
Ik heb een paar vragen over whisky stoken volgens dit recept: https://www.stookwinkel.nl/zelf-whisky-stoken/
Uiteraard ga ik dit gewoon met mout doen. Tot hier zijn er dan ook nog geen vragen. Het gaat me met name om het stoken:
- Hoe lang stook je de striprun? Er staat tot alle alcohol er uit is, dus is dit een kwestie van meten tot je bij een bepaalde percentage komt? Zoja wat is dit percentage dan?
- Het laten rijpen met snippers, maakt het nog uit waar je dit in doet? Kan dit gewoon in een gistings vat? Of is in glas beter?
Voor zover eerst de vragen. Ik heb in ieder geval zin om te beginnen met stoken:)
Groetjes Pepo.
Stoken tot de alcohol die je opvangt rond de 20% is (dus niet je totale opvang meten maar wat er op het eind uit komt).
Glas is beter om te laten rijpen met snippers.
Succes Pepo
Oké top dankje, en ik heb nog vraag waar ik vrij weinig over kan vinden. Is er een ideale temperatuur om te rijpen?
Kamertemperatuur is prima.
Maar wellicht zijn er anderen die zweren bij een andere temperatuur.
Ik had begrepen dat het sterk wisselen in temperatuur de drank ten goede komt.
Dat bedoel ik Mark, iedereen heeft zo weer een andere methode. Het ligt er ook een beetje aan hoe snel je eea wil verouderen. Er zijn er die zelfs ultrasoon reinigers inzetten. Ik weet niet of Pepo eea snel wil laten rijpen of juist heel langzaam.
Ik denk ze eerste keer zsm. Je wil uiteraard de eerste keer zsm van je eerste gestookte borrel genieten. In ieder geval bedankt voor de antwoorden.
Bij mij ligt het in vaten in de kruipruimte. Twee redenen, daar was nog genoeg ruimte en dan blijf ik er teminste echt af?
Ik laat het een paar weken op eiken in emmers staan die geschikt zijn voor voeding,die staan gewoon buiten in de zon,na een paar weken is mijn drank heellijk zacht van smaak ik gooi hem in de emmer met 50% regelmatig trek ik de deksel open en laat de druk er uit,dan vervliegd ook wat alc.overdag word hij warm s’achts koelt hij weer af.werkt prima.gr.Chris
Hoeveel houtsnippers voeg je ongeveer toe?
per liter bv. 50 gram? Of meer "een handvol op 5 liter"
Wil een deel op vat leggen (lang wachten) en een deel op een 5 liter fles met toevoeging van houtsnippers.
Groet
Oscar
10 tot 30 gram op 10 liter. Een paar snippers doen al wonderen op een liter.
Ik laat mijn whisky kunstmatig verouderen. Vroeger stond ik er ook sceptisch tegenover maar nu zweer ik erbij. 12u in diepvries, 12u op kamertemperatuur en 12u in warm badje van 50°. Eén dergelijke cyclus zou het equivalent hebben van 1 jaar rijping op vat. Soms gebruik ik snippers, soms zelf gebrande eiken stokjes.
Dat ga ik ook proberen met kirsch. Doe je dat wanneer deze op drinksterkte is of direct uit de ketel. Ik heb nu kirsch staan op 58% want k moet nog extra sap uitkoken om de kirsch te verdunnen. Wat zal ik doen? Gewoon op 58% of toch eerst verdunnen?
Lummel,
Ik verdun altijd tot 45° vooraleer te laten rijpen. Ik heb hier geen uitleg voor, het is meer een gevoelsmatig iets. Ik ga ervan uit dat als je water vóór rijping toevoegt, dit meerijpt met de rest van de whisky. Ik ben altijd bang dat als je eerst laat rijpen en nadien water bijkapt, de smaak zal verflensen. Tijdens het rijpen vervliegt bij mij altijd wat alcohol, ik kom altijd uit op een eindresultaat van 40 à 43° abv.
Hallo
Ik ga binnenkort beginnen met stoken met een ketel van 40 liter. Ik denk er aan om 2 te doen en die low wines samen te voegen in de spirit run. Hoeveel whisky krijg ik dan ongeveer?
Dus hoeveel low wines en whisky geeft ca. 80 l. mash?