Meldingen
Alles wissen

vraagt mbt stook + limoncello


Drankorgel-2.0
Berichten: 7
Registered
Topic starter
(@drankorgel-2-0)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Wij gebruiken de T500. Wij hanteren deze stappen

8 liter kokend water met 8 kg suiker daarna aanvullen tot 25 liter.

Dit laten we afkoelen tot onder de 30 graden. Dan voegen wij de turbo gist toe en de koolstof. 

Na 8 dagen voegen we de turbo clear toe.  ( eerst A en ruim uur later B ) en na 24 uur gaat dit in de T500 bij een temperatuur tussen de 50 en 65 graden. We krijgen zo als resultaat 92/93%

Voor de limoncello gebruiken wij Amalfi citroenen volgens het recept 15 citroenen ( alleen schil ) in 1 liter alcohol. 3 weken laten staan. Daarna 1.5 liter water met 600 gram suiker toevoegen aan de gezeefde alcohol.

Probleem dat wij ondervinden is dat de eerste smaak van de limoncello erg naar alcohol smaakt, of in ieder geval een zeer aanwezig smaak die er niet hoort.

Heeft iemand tips hoe we dit kunnen oplossen? We dachten eerst dat het alcohol % te hoog was maar bv een Villa Massa heeft ook 30% en deze smaak niet

alvast bedankt

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
9 reacties
McCorner
Berichten: 283
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Om 1 liter met een ABV van 92% te verdunnen naar 30% heb je 2,07 liter water nodig. Op internet zijn diverse calculators te vinden voor dit soort berekeningen, o.a. op HomeDistillers.
8 kilo suiker op 25 liter is ook voor een turbogist veel. Ik weet dat overal staat dat het kan, maar je strest de gist tot het uiterste. Met 6 kilo suiker zal je neutraler qua smaak uitkomen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@mccorner 

Bedankt voor je reactie. Wij gaan het eens proberen met 6kg. 

De berekening die je aangeeft toont in ieder geval aan dat wij een veel hoger % hebben. 

Zojuist deze gekocht om het beter te meten Refractometer Alcohol Alcoholometer meter 0~80%V/V ATC concentratiemeter / HaverCo

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7653
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zoals mcCorner al zegt 8 kilo suiker is gewoon te veel . Ook al kan het gist het aan .

de gist zit krap in zijn milieu en neem eigen afvalstoffen op en produceert nog meer afvalstoffen .

Daarnaast ik vermoed dat je maar 1 x hebt overgehaald . 

Ook al heb je een hoog percentage er zit in kleine restdeel nog veel bijsmaak en vuil stoffen .

Voor een goede smaakarme alcohol moet je altijd tenminste 2x overhalen .

Ook met een T500!  Het is geen wonder apparaat . 

Beantwoorden
5 Reacties
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@robbert 

Bedankt voor de tip, we gaan 6kg eens proberen.  Maar met de turbogist kun je dus ook smakeloze alcohol maken, hoeven dus niet te wisselen van gist?

Wij hebben inderdaad maar 1x overgehaald, wellicht over het hoofd gezien maar nergens gezien dat dit 2x moest bij de T500 ook omdat het % gelijk goed was.

Hoe ziet een tweede overhaling er dan uit? moet je dan weer water toevoegen aan de opbrengst , zo ja weer tot 25 liter?

alvast bedankt

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@drankorgel-2-0 je kunt een turbo gist gebruiken maar de meeste blijven toch een bijsmaakje achterlaten .

Voor Een tweede overhaal verdun je de alcohol tot onder 48 % met wat water en stook je het opnieuw . Je hoeft dus niet er weer 25 liter van te maken .

Beantwoorden
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@robbert 

Duidelijk verhaal. Wat ik via calculator kan vinden moet er dus minimaal 4.2 Liter water bij de 4.5 Liter alcohol 92%

Wat gebeurt er met het proces als je minder water toevoegd?

Bij meer water zal het destilleren alleen langer duren?

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7653

@drankorgel-2-0  je verdunt de alcohol gewoon tot onder 48 % ierts meer of minder maakt niet uit is ook van belang zodat je  niet droogkookt op geven ogenblik en bijkomstig onder 48 % is minder brandbaar voor als je wat morst inngeval je vuur of kookplaat in de buurt hebt

Beantwoorden
mauser
Registered
(@mauser)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 238

@drankorgel-2-0 als je 4.5 liter alcohol van 92% hebt moet je daar 9.3 liter water aan toevoegen om op 30% te komen.

https://homedistiller.org/wiki/htm/calcs/calcs_dilute.htm

let wel op als je ook suiker gaat toevoegen.

zelf neem ik altijd 2 liter van 92% en laat dat 3 weken met de citroen schillen in een glazen wekpot staan.

daarna ga ik het filteren en ga ik ervan uit dat het nog maar 90% is.

dan 600gr suiker in 500ml water oplossen en laten afkoelen. het zal dan ong. 750ml zijn.

wil ik op 35% uitkomen zou ik volgens de caculator 3.257 liter water moeten toevoegen.

dat is dus incl de 750ml van je suikerwater. dus 2.507 water plus je 750ml suiker water is 3.257 liter.

je zult dan ook het ouzo effect te zien krijgen waardoor het goedgele sapje een lekker fris/geel troebel sapje wordt.

 

slaagt hier altijd.

succes.

Beantwoorden
Harryd1969
Berichten: 143
Registered
(@harryd1969)
Actief Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Wat ik inmiddels doe is 6kg suiker op 25 liter. Als gist gebruik ik de c70 fermentis.

 

Zodra uitgegist stook ik dat in de eerste run door de t500

 

dat laat ik paar dagen ‘open’ staan in fles met doekje erover maar dat het wel kan ademende 

 

daarna verdun in dat tot weer rond de 40 a 45%

 

dat gaat 2 x door een Carbon filter 

 

daarna stook ik het opnieuw 

 

Voorloop weggooien 

 

en doorstoken 

 

Nu heb je goede neutrale alcohol met eigenlijk geen bijsmaak of rare geurtjes

 

harry

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?