Ik heb 0,7L bruine rum en 0,3 L vodka in het vat gedaan en bijna alles is verdwenen?
Het lijkt er op dat het hout alles heeft opgezogen.
Hoelang heb je het erin laten zitten? En waarschijnlijk is dat eenmalig denk ik. De volgende keer dat je hem vult zal het minder zijn. Ook helpt het als je hem helemaal voldoet zodat het minder luchtcontact heeft. Ook dit zal aanzienlijk schelen denk ik.
Vraag je partner eens?of het bezoek dat slingerend weg reed.??
Totaal1 liter..... daar zijn de engeltjes mee aan de haal gegaan. Hoe kleiner het vat hoe meer er verdampt. Hoe hoger de omgevingstemperatuur hoe meer er verdampt. Ook een volgende keer zal er zoveel verdampen.
Vaatje is in ieder geval goed voorbereid op de volgende lading 😉
Hahaha ja dat wel maar ik vrees dat er toch weer (heel) veel gaat verdampen. In het vochtigere Schotland verdampt er gemiddeld zo'n 2% per jaar uit een 200 liter vat. Dezelfde vaten gebruiken ze in Mechelen bij distilleerderij de Molenberg (Carolus Whisky) en daar verdampt er al zo'n 10%. In India verdampt er bij de distilleerderijen 33% per jaar. Ik ben gestopt met mijn whisky op vat te doen.
Als het vat gewoon in een woonkamer staat kun je er op wachten dat alles verdampt is voor je er erg in hebt
Een vat moet staan in een ruimte met luchtvochtigheid van 70 tot 75% en een temperatuur van 11 a 12 graden .
Angels share, noemen ze dat. Maar of dat eerlijk delen is, ze zullen wel strontzat zijn daarboven. Waarschijnlijk was de luchtvochtigheid te laag (70%) en de temperatuur (15°C) te hoog , en dan gaat het snel. Op fles met hout erbij stoppen, is onze enige optie. Niet bijgelovig zijn is ook een ding. Bij het stoken gooi ik de voorloop over de grind als Angels share, en de eerste slok uit de fles, (voor verdunnen) is ook voor de Engelen. Baat het niet, schaden doet het me ook niet. Gelukkig lusten mijn eigen "Engeltjes" geen sterke drank.
Ik heb geen vaatjes gewoon snippers .is perfect.
Ook al gebruik je snippers in flessen of kruiken je moet kans geven op ademen dus een fles met snippers sluit je af met een prop katoen of hennep .
En pas na enige dagen tot enige weken a l na gelang smaakvorming sluit je met dop of kurk .
door ademen gaat de drank en de snaken oxideren wat juist ook nodig is voor rijping en smaakvorming .Een kruik met snippers zet je ook op lage temperatuur
En wat als je hetvaatje me fie zou omwikkelen? Zou er dan niet minder verdampen?
Folie*
Ik gooi eiken snippers of oud eiken er bij en zet het buiten in de zon.ik draai s’morgens en s’avonds de dop los.overdag word de drank warm en s’nachts koelt het af.
Niet met folie ! Dan krijg je schimmels in het hout !
Katoen dat kan wel en dat maak je nu en dan vochtig .