Meldingen
Alles wissen

Wanneer is stookwijn uitgegist?

Pagina 2 / 5

Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb t al in de gaten, deze hobby valt niet geheel te plannen maar dat is prima zo. Dank voor je reactie ook!

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

In een zekere zin kan je heus wel plannen. Reken gewoon op 2 weken a 3 weken voor natuurlijk te klaren. Je zou ook een giststopper kunnen kopen maar dat is verlies in je % van je stookwijn

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan langer, als je wenst, dan die 2 a 3 weken. Hou gewoon je emmer dicht, geen zuurstof πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb eens 50 liter vergeten vond die na 3 mnd.wou het weggooien,maar heb daar een lekker drankje van gestookt,gebeurd mij vaker heb zelfs laten bevriezen ,als het als het uitgegist maar niet warm staat want dan vervliegt de alcohol.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mijn eerste brouwsel verloren??? 25 liter/8 kg suiker/8KG Turbo Alcoholgist Prestige. Gisting geraakt niet op gang en heb toen een warmtetunnel aangelegd, maar toen bleek dat de maximumtemperatuur 's anderendaags was opgelopen tot een 36 graden. Mijn idee was dat de gist dood was (boven de 30 graden. Toch de emmer bijgehouden. Een drietal keren de emmer geopend (blijkbaar ook fout), maar zag toch de eerste keer dat er miniem bleine belletjes naar boven kwamen. Bij de tweede opening het sg gemeten en tot mijn grote verwondering was het sg. gedaald tot 1,06 - gestart op 1,129. Er was dus wel degelijk alcoholvorming, of heb ik het mis. Bij de volgende meting 1,04 en vandaag op 1,02... Wat doe ik ermeeI Oefen ik nog enkele dagen geduld, heb de emmer terug warmer gezet. moet wel zeggen dat er intussen veertien dagen zijn verlopen. Wat als de gisting verloopt en het sg. daalt tot 0,9xx gaat de wijn dan vanzelf klaren of moet ik een klaringsmiddel gebruiken. Wat is het gevolg (negatief) van het openen van de emmer???

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wacht tot je SG twee dagen een zelfde waarde heeft.

Dan kun je een klaringsmiddel gebruiken of je wacht tot alles uit zichzelf naar de bodem is gezakt.

Het openen kan een infectie veroorzaken maar hoeft niet. Wanneer je, nadat het uitgegist is, een klaringsmiddel gebruikt, is de kans dat eea geΓ―nfecteerd is en dat alsnog schadelijke gevolgen heeft kleiner zijn.Β 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, 0.9xx dan stoken die handel. Ik raad 'natuurlijk klaren' aan. Het negatief gevolg van de emmer veel te openen is dat je cross contaminatie kan hebben, maar daar hoort een deel pech bij te zitten. Maw dit is niet veel voorkomend, maar kan je makkelijk voorkomen

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

John Doe, als het toch niet zakt tot 0,9xx gaat ook dan het klaren "natuurlijk" gebeuren? en Munckerik, als je een klaringsmiddel gebruikt is dan de kans op infectie groter?

En algemeen, kan je op één of andere manier vaststellen of er infectie is of niet?

Alleszins alle twee al bedankt voor jullie vorige reactie.

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waneer je SG niet verder zakt tot 0.9xx dan is het uitgegist en zal eea vanzelf gaan klaren.

Een klaringsmiddel vergroot zeker de kans op infectie niet.

Wanneer je je vergistingsvat vaak tussentijds opent wel. Heb je dat te vaak gedaan dan kun je overwegen een klaringsmiddel te gebruiken om het wat sneller te laten klaren en zo de kans op infectie te verkleinen. Maar de kans op infectie is klein.

Β 

Wanneer je een schimmelachtige substantie ziet drijven is het geΓ―nfecteerd. Β Β 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja hoor gist zakt na verloop naar de bodem πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eerstee brouwsel is volledig uitgegeist. Wat betreft de klaring. Dient de product zo helder te zijn als water?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 44
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En over hoeveel tijd hebben we het dan?

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik geen meters, behalve dan een dobber in mij gestookte alcohol. Ik wacht tot de boel uitgeprutteld is. De tijd verschilt van 7 dagen tot een dag of 11. (25 liter, 8 kg). Dan wacht ik een paar dagen en dan is het helder genoeg om over te hevelen. meestal stook ik dus twee weken na opstarten van het vat.Β 

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als ik het goed begrijp kun je allerlei meters gaan aanschaffen en berekenen wanneer je suikerwater is uitgegist, maar kun je ook gewoon een hele tijd geduld hebben en heb je al deze meterij niet nodig.

Kleven er nog nadelen aan als je je gistingvat te lang in de klinaatkast laat staan?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zolang je het gistingsvat gesloten hebt gehouden is er binnen een maand niets aan de hand.

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?