Meldingen
Alles wissen

Wat beste te doen na fijnstook


Berichten: 98
Topic starter
(@martin74)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste stokers

Ik heb een paar vragen over wat te doen na de fijnstook van de barrel 674.

Hoelang moet ik de drank laten rusten/ ademen na de fijnstook?

Wat kan ik het beste doen na het rusten , als ik het ga verouderen, 

Moet ik eerst water en houtsnippers toevoegen en dan een x aantal dagen verwarmen op 30 graden, of moet het water pas toegevoegd worden na het verouderen?

Of is het beste water en houtsnippers toevoegen, laten rusten en dan verouderen en dan weer laten rusten?

Hoelang moet ik het laten rusten na het verouderen?

Alvast hartelijk bedankt voor de reactie 

Beantwoorden
11 reacties
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@martin74 Je noemt meteen een aantal mogelijkheden maar de vraag is eerder wat je ermee wilt bereiken qua smaak. In de regel geldt dan bij dat bij lagere percentages (45 a 50%) de zachtere smaken zoals vanille uit het hout getrokken worden en bij de hogere (65 a 70%) de bittere smaken zoals looizuur wat het hout flink op de voorgrond trekt.

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@alchemist dit is de eerste keer dat ik een whiskey recept maak, dus dat wordt proberen, doe ik een gedeelte op 45 tot 50% en een gedeelte 65 tot 70% , en dan proeven wat het lekkerste is.

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@martin74 dat is ook een optie, je kunt de snippers direct toevoegen na het destilleren, zet het in een fles met een prop keukenrol in de hals zodat het kan ademen.

 

Proef om de zoveel tijd tot het hout een invloed krijgt die je goed genoeg vindt, mag een tikkeltje meer zijn. Dan kun je het hout eruit halen en t in de fles verder laten rijpen, het kan tussen de tien en honderd dagen zijn.

 

Optie is nog om het 2,5 uur op 55 graden te houden en daarna 10 dagen donker weg te zetten. Maar tijd is t beste ingrediënt voor whisky. Geduld is bitter maar de vrucht ervan smaakt zoet.

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@alchemist bedankt voor de info, ik heb ergens op het forum gelezen dat 24uur op 30 graden ongeveer 1 jaar ouder maakt , als ik dat 10 dagen doe en dan weg zet is dat ook een optie voor dit recept, of is 10 dagen te lang

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@martin74 ik heb de 30 graden optie nooit geprobeerd, maar vaak is overdaad geen goed ding, je kunt ook niet verwachten dat het tien keer zo lang trekken betekent dat het een 10 jaar oude whisky wordt, er zijn honderden chemische processen die zich voltrekken in een vat, oxidatie, estervorming, wegdampen vluchtige componenten, vorming van andere smaken. Als 10 dagen op 30 graden een equivalent van een 10 jaar oude whisky opleverde hadden we wel een vieux variant van whisky 😉 

 

Sneller verouderen op temperatuur, ultraviolet licht, zuurstof erdoor pompen, ultrasoon bad, chemisch etc. blijft merkbaar voor een goede proever.

 

Het is ergens leuker om het gewoon de tijd te geven en om de zoveel tijd te proeven en smaaknotities op te schrijven, dan krijg je ook een beter gevoel van wat de smaak doet gedurende de tijd. Snel willen doen is concessies accepteren.

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@alchemist daar moet ik je gelijk geven , overdaad is nooit goed.

Ik ben gelukkig weer wat wijzer geworden met deze mooie hobby 

Beantwoorden
Berichten: 26
(@wim58)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

@martin74 en @alchemist

als je op de fles met houtsnippers eea een drie of vier maanden laat rusten met wekelijks schudden en wat zuurstof er in laat. Mijn vraag is dan; kan ik in die drie maandelijkse periode de smaak nog beïnvloeden door er iets anders (wat?) aan toe te voegen? Ik houd namelijk van rokerig (juiste mout gebruikt) en zacht, daar zit nu net de kneep, kan ik nog iets toevoegen wat de smaak zachter maakt?

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 De meeste rokerige whisky's die ik ken zou ik niet als zacht omschrijven 😉 .

 

Je kunt van alles gaan toevoegen maar geeft het de tijd eerst, uiteindelijk na drinksterkte verdunnen en op fles, dan doet de smaak ook nog wat in de fles zelf.

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@alchemist dankjewel, ik ben een liefhebber van betaalbare bowmore en talisker en drambuie. Maar ik wacht even rustig af, thx.

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@wim58 Drambuie is geen whisky, het is een likeur van whisky met een hoop suiker en wat kruiden, daar weet ik niet van of er hier een recept ergens staat.

 

Whisky maken heeft tijd nodig, je kunt niet verwachten een 10 jaar oude Bowmore in twee weken te hebben 😉, ik probeer m'n whisky's pas na 4 a 6 maanden tegenwoordig, eergisteren nog eentje met 55 PPM geturfd mout, niet zacht maar wel lekker. 

Beantwoorden
(@wim58)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@alchemist , nee dat begrijp ik 😂😂 zou ook te mooi om te waar te zijn. Maar ik dacht als ik iets moet / kan doen is het nu de tijd er voor. Ik heb een paar maanden geleden een whisky gemaakt die nu drinkbaar is en smaakt. Dus was gewoon benieuwd. Maar geduld is een schone zaak inderdaad…

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?