Hallo allemaal. Wat is nou de beste temperatuur voor het stoken. De een zegt 65 C de ander 79 C. Ben een beginner dus weet het nog niet allemaal. Alvast dank
Waar meet je jou temperatuur ?
De damp temperatuur van ethyl is 78,3 graden dit zal de damp temperatuur op de brug moeten zijn .
Wil je op smaken Stoken zijn er diverse te prefereren temperatuur grenzen. .
65 graden is damp temperatuur van methyl die komt eerder dan de ethyl waar je het om doet .
Methyl vind je voornamelijk in vergistingen van hard schillig fruit Bin suiker en granen is dit verwaarloosbaar .
Om te beginnen: door sommige ervaren stokers wordt afgeraden om op temperatuur te stoken. Gisteren zag ik voor het eerst een T500 en daar zat niet eens een thermometer bij, recht uit de verpakking. Ja, voor de uitgangstemperatuur van het koelwater. Je kunt ook niet stoken op temperatuur.
Dan: het kookpunt van ethylalcohol is 78 graden, dat van water is 100 graden. Een mengsel van beide stoffen heeft een kookpunt daartussenin. Die lijn is echter niet recht, maar krom. 10 % kookt bij 93 graden, 20 % bij 88,5, 30 % bij 86, 40 % bij 84, 50 % bij 82,5, 60 % bij 81,5, 70 % bij 80,5, 80 % bij 79,5 en 90 % bij 78,5. Als je dat even tekent op ruitjespapier, links horizontaal de temperatuur en onder van links naar rechts de oplopende percentages, dan zul je de kromming zien.
Niks bijzonders, kookpunten van mengsels van andere stoffen laten ook een verandering zien van 100 % van het ene naar 100 % van het andere.
Nu komt de truc van het destilleren: de damp die van een kokend mengsel alcohol-water afkomt is rijker aan alcohol dan aan water. Dat betekent dat de kokende vloeistof langzaam armer wordt aan alcohol: het alcoholgehalte verschuift van rechts naar links op de onderste as van je grafiek. En daardoor stijgt ook het bijbehorende kookpunt van onder naar boven langs de zojuist getekende kromme. Daar kun je niks aan doen! (Ja, de luchtdruk veranderen of de zwaartekracht veranderen, maar dat is wel erg onpraktisch voor een amateur.)
Daarom kun je niet spreken van een ideale temperatuur. Je begint bij de temperatuur die past bij het gehalte van de ketelinhoud en je eindigt bij 100 graden of iets eerder. Wel kan het handig zijn om een tijdje te blijven hangen op pakweg 65 of 70 graden, om de viezige stofjes als acetaldehyde en zo uit te laten dampen. (Het op die manier kwijtraken van methanol is een broodje aap.)
Stoken op temperatuur wordt o.a. afgeraden omdat dat je dwingt te letten op geur en smaak van je product, en daar gaat het toch om.
Wanneer er bruin uit de ketel komt kan zijn dat je suikers hebt die ergens in ketel aanbranden maar ook dat je op te hoge temperatuur stookt .
Spugen van een ketel komt meestal door te veel co2 nog aanwezig of eiwitten in het beslag .
Bij een rustig opvoeren van temperatuur en niet overvullen zou een ketel nooit over koken of spugen .
Bepaalde stookwijnen kunnen gaan schuimen dat kun je tegengaan door wat plantaardige olie toe te voegen .
Als een beetje schuim meekomt zou je ook verkleuring kunnen hebben .
Temperatuur boven 95 graden altijd vermijden .
Ik heb eens mijn notities van een aantal runs van mijn T500 alembiek met vermogensregelaar als een overlay grafiek op de destillatie-curve gelegd (temperatuur komt van de digi termometer boven in de bocht) en de ABV meet ik in het destillaat iedere 200 ml en de metingen vallen best redelijk op de gas c.q. damp curve.
Ik zet de vermogensregelaar meestal zo op 25 % en dan volgt de destillatie dus gewoon de curve. Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal hoe je nu op temperatuur moet stoken. Het proces volgt toch (volgens de natuurlijk wetten) gewoon de curve of moet ik met het vermogen zelfs nog lager gaan ie in mijn geval nog lager dan 25 % om 'te stoken op temperatuur' ?? Weet iemand hoe dit zit?