Goedemorgen allemaal,
Ik ben al een tijdje actief als beginnende amateur stoker. Na lang te hebben rond gekeken op dit forum heb ik besloten een account aan te maken. Ik ben blij met de vele tips en adviezen die hier worden gegeven!
2 weken ben ik gestart met het fermenteren van malt extract, fijne kristalsuiker en gist om zodoende whisky te gaan stoken. Ik ben nu een kleine 2 weken verder en heb besloten om de turbo-clear er in te gooien en morgen te beginnen met destilleren. Er was nog enige activiteit in het waterslot maar veel minder dan vanaf de start. Ik heb uit nieuwsgierigheid even de refractometer gebruikt en tot mijn schrik gaf deze een alcoholpercentage van 50% aan? Daarnaast ruikt het geheel behoorlijk zurig, nu heb ik gelezen dat er behoorlijk verschillende geuren af kunnen komen maar ik was toch even benieuwd. Heeft iemand een idee? Dank!
@equinox Om te bepalen of een stookwijn klaar is met gisten voorzichtig het deksel van de emmer afhalen en een brandende lucifer of aansteker vlak boven de vloeistof houden. Gaat de vlam uit, dan staat er nog een laag CO2 boven en is het nog aan het gisten. Blijft de vlam branden, dan staat er lucht boven en is de gisting klaar. Om van een stookwijn het alcoholpercentage te bepalen moet je voor en na de gisting het soortelijk gewicht meten met een hydrometer. Overal op internet zijn de formules te vinden om percentage te berekenen ahv gemeten soortelijk gewicht.
Dank voor jullie antwoord allen! Ik heb deze week een hydrometer gekocht en was daarom helaas te laat (denk ik) met de aanschaf omdat ik geen SG kon bepalen. Ik vrees inderdaad dat ik in mijn enthousiasme iets te snel gestopt ben met het vergistingsproces (volgens mij de meest voorkomende beginnersfout :)). Kan dit kwaad voor de eventuele vervolgprocedure? Ik neem aan dat dit invloed heeft op smaak en alcoholpercentage?
De lucifermethode heb ik inderdaad toegepast en al een aantal keren uitgevoerd deze week. Ik merkte wel dat ik een behoorlijk stuk dichter bij de stookwijn kon komen zonder dat deze uit ging, voor wat het waard is.
@Munckerik, helemaal gelijk. Ik vertrouw voornamelijk ook op mijn eigen zintuigen. Je kan namelijk ook heel goed zien of iets nog gist. Kunnen we al deze antwoorden niet in een robot stoppen en dat er dan een automatisch gegenereerd bericht uit komt? Och laat maar, ik ben ergens ook een typische beginner. Inhoudelijke bijdrage: liever te vroeg gestookt dan te laat. Ik merk voornamelijk het verschil van te laat vergist. Wie komt met een tegenargument?
groeten Catnip
Dank voor jullie antwoord allen! Ik heb deze week een hydrometer gekocht en was daarom helaas te laat (denk ik) met de aanschaf omdat ik geen SG kon bepalen.
hoy,
wat bedoel je met Hydrometer, met de glazen dobber kun je altijd het suikergehalte bepalen, voor de gisting en na de gisting als het uit gegist is.
met de refractometer kun je het ook zoals munckerik het aangeeft maar dan moet je n'en correctiefactor toepassen, maar ik kan daar gene weg mee, er zou mij eens iemand dat moeten tegoei uitleggen.
n'en refractometer dat werkt wel gemakkelijk je hebt daar maar een paar cc voor nodig.
Groetjes
Dumo
Nog 1 vraag. Ik volg de stappen op deze pagina: verwijderde verbinding Wat ik me afvraag; moet ik na de striprun het overblijfsel aan mash weggooien en de fles met de striprun weer in de (lege) destilleerketel doen of gooi ik de gestileerde drank weer bij de mash in? Bvb dank!