Meldingen
Alles wissen

[Opgelost] (whisky) Hoog percentage alcohol na fermentatie


equinox
Berichten: 7
Topic starter
(@equinox)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goedemorgen allemaal,

Ik ben al een tijdje actief als beginnende amateur stoker. Na lang te hebben rond gekeken op dit forum heb ik besloten een account aan te maken. Ik ben blij met de vele tips en adviezen die hier worden gegeven!

2 weken ben ik gestart met het fermenteren van malt extract, fijne kristalsuiker en gist om zodoende whisky te gaan stoken. Ik ben nu een kleine 2 weken verder en heb besloten om de turbo-clear er in te gooien en morgen te beginnen met destilleren. Er was nog enige activiteit in het waterslot maar veel minder dan vanaf de start. Ik heb uit nieuwsgierigheid even de refractometer gebruikt en tot mijn schrik gaf deze een alcoholpercentage van 50% aan? Daarnaast ruikt het geheel behoorlijk zurig, nu heb ik gelezen dat er behoorlijk verschillende geuren af kunnen komen maar ik was toch even benieuwd. Heeft iemand een idee? Dank!

 

Beantwoorden
13 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@equinox,  Welkom equinox, met een refractometer kan je alleen in helder drank dus zonder (rest) suiker meten. Hier heb je dus niets aan om te bepalen of je stookwijn klaar is met gisten. Ik begrijp dat je wat ongeduldig bent, maar als het waterslot nog bubbelt moet je nog wat langer wachten. Dat het zuur ruikt is helemaal niet gek, maar als je proeft zal het nu waarschijnlijk nog iets zoet smaken. Turbo clear kun je gebruiken maar ik zou het voor deze drank niet doen. Ik zou nog 2 weken wachten en dan je emmer overhevelen zo dat de dikke drap op de bodem blijf liggen en dan stoken.

Ik ga er natuurlijk wel van uit dat je voor het maken van whisky met malt extract geen turbo gist gebruik.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 474
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@equinox Om te bepalen of een stookwijn klaar is met gisten voorzichtig het deksel van de emmer afhalen en een brandende lucifer of aansteker vlak boven de vloeistof houden. Gaat de vlam uit, dan staat er nog een laag CO2 boven en is het nog aan het gisten. Blijft de vlam branden, dan staat er lucht boven en is de gisting klaar. Om van een stookwijn het alcoholpercentage te bepalen moet je voor en na de gisting het soortelijk gewicht meten met een hydrometer. Overal op internet zijn de formules te vinden om percentage te berekenen ahv gemeten soortelijk gewicht.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@mccorner  hydrometer of SG-refractometer, met toepassing van correctiefactor, is beter dan de lucifermethode. CO2 is zwaarder dan lucht dus er kan heel lang CO2 als deken op de mash/wort/wash liggen terwijl de vergisting  al gestopt is, zeker wanneer het vat goed afsluit 😉

Beantwoorden
equinox
Berichten: 7
Topic starter
(@equinox)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank voor jullie antwoord allen! Ik heb deze week een hydrometer gekocht en was daarom helaas te laat (denk ik) met de aanschaf omdat ik geen SG kon bepalen. Ik vrees inderdaad dat ik in mijn enthousiasme iets te snel gestopt ben met het vergistingsproces (volgens mij de meest voorkomende beginnersfout :)). Kan dit kwaad voor de eventuele vervolgprocedure? Ik neem aan dat dit invloed heeft op smaak en alcoholpercentage?

De lucifermethode heb ik inderdaad toegepast en al een aantal keren uitgevoerd deze week. Ik merkte wel dat ik een behoorlijk stuk dichter bij de stookwijn kon komen zonder dat deze uit ging, voor wat het waard is.

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@equinox voor Whiskey kun je beter geen gebruik maken van toevoegen van suiker en turbo clear .

Dit gaat ten koste van smaak en karakter van de whisky .

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@equinox. Met de hydrometer(dobber) kan je de begin en eind SG meten en daarna het alcohol promillage berekenen op dat moment in je stookwijn. Als  je alleen op het eind meet en de SG  is rond de 1000 dan heeft er of geen suiker in gezeten of de gisting is klaar. Als je dan gaat stoken weet je alleen niet hoe veel alcohol je eindresultaat gaat worden. Als het SG 3 dagen het zelfde blijft heeft het ook niet veel zin om nog langer te wachten(de gisting zal dan wel gestopt zijn). De SG meter die je heb gekocht kan nu dus ook gebruikt worden, alleen geduld is niet te koop.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Munckerik, helemaal gelijk. Ik vertrouw voornamelijk ook op mijn eigen zintuigen. Je kan namelijk ook heel goed zien of iets nog gist. Kunnen we al deze antwoorden niet in een robot stoppen en dat er dan een automatisch gegenereerd bericht uit komt? Och laat maar, ik ben ergens ook een typische beginner. Inhoudelijke bijdrage: liever te vroeg gestookt dan te laat. Ik merk voornamelijk het verschil van te laat vergist. Wie komt met een tegenargument?

groeten Catnip

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@catnip,  om hier achter te komen moet je het een aantal keren verkeerd doen. Je kan dan bepalen welke verkeerde manier het slechts is. Dit is niet een experiment wat ik wil doen, ik doe het liever goed 😉 .

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@rumo dat is ook mijn insteek. Te vroeg stoken levert bij graan een teveel aan diacetyl op. Te lang laten staan kan ervoor zorgen dat aanwezige enzymen bepaalde esters (ethylacetaat) ontstaan, doordat ethyl weer wordt gemetaboliseerd. Hoe het met fruit zit weet ik niet eigenlijk. Wel eens appels te vroeg gestookt. Ik kon geen verschil merken.  Calvados wordt ook van een jaar oude cider gestookt, niet pas uitgegiste. Dus, zeg het maar.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Gepost door: @equinox

Dank voor jullie antwoord allen! Ik heb deze week een hydrometer gekocht en was daarom helaas te laat (denk ik) met de aanschaf omdat ik geen SG kon bepalen.

hoy,

wat bedoel je met Hydrometer, met de glazen dobber kun je altijd het suikergehalte bepalen, voor de gisting en na de gisting als het uit gegist is.

met de refractometer kun je het ook zoals munckerik het aangeeft maar dan moet je n'en correctiefactor toepassen, maar ik kan daar gene weg mee, er zou mij eens iemand dat moeten tegoei uitleggen. 

n'en refractometer dat werkt wel gemakkelijk je hebt daar maar een paar cc voor nodig.

Groetjes

Dumo

 

Beantwoorden
equinox
Berichten: 7
Topic starter
(@equinox)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nog 1 vraag. Ik volg de stappen op deze pagina: verwijderde verbinding Wat ik me afvraag; moet ik na de striprun het overblijfsel aan mash weggooien en de fles met de striprun weer in de (lege) destilleerketel doen of gooi ik de gestileerde drank weer bij de mash in? Bvb dank!

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1828

@equinox, als je de opbrengst van de striprun weer terug gooi in je ketel en daar zit de oude stookwijn nog in dan ben je niets opgeschoten. Als je dit leuk vindt kun je dit eindeloos herhalen 😆 Het is dus beter om eerst je oude stookwijn uit je ketel te gooien en de boel schoon te maken. Daarna gooi je de striprun(of meerdere stripruns) in je ketel en doe je een spiritrun.

Beantwoorden
equinox
(@equinox)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 7

@rumo Dank, ik ging er al vanuit dat dat letterlijk water bij de (stook)wijn doen is :). Bedankt voor de bevestiging!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?