Meldingen
Alles wissen

wie weet wat er mis gaat?


Berichten: 6
Topic starter
(@alambic)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We stoken moonshine en hebben inmiddels een goede smaak en alc %.
We willen nu fruitlikeur maken en hebben de 65 % van het stoken verdund tot 30%.
nu is het mengsel wit/troebel.
Met bronwater van exact dezelfde temp gebeurt het ook.
wat doe ik fout?
met vriendelijke groet wim

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Wim,

Je wilt een fruitlikeur maken. Heb je al fruit en of schillen in de drank gedaan voor het verdunnen om te macereren? in citrusschillen zitten olien, die wel oplossen in alcohol maar niet in water. Dan krijg je dus dat de boel blind slaat als er water aan wordt toegevoegd. Dit effect heb je bij het maken van Limoncello door de etherische citrus olien en heel bekend bij Ouzo, door de anijs olie.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je was mij net voor....
Dit vond ik:

Ouzo is een transparante drank met als bestanddelen water, alcohol en anijsolie. In het mengsel van alcohol en water varieert de oplosbaarheid van de olie: water erbij schenken, en de oplosbaarheid van de olie neemt af. Het gevolg: de olie gaat in de vloeistof nanodruppeltjes vormen (‘nucleëren’) die groeien tot grotere microdruppels. Die druppels verstrooien het licht: de vloeistof is niet langer transparant, maar wordt melk-achtig.

Beantwoorden
Berichten: 35
(@likeurmeneer)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk ook dat de oorzaak hierin gezocht moet worden. Dit is een heel normaal verschijnsel en ik zie het niet als "fout" Wat al geschreven is, bij Limoncello is het heel normaal. Limoncello is altijd troebel en dat komt idd doordat de etherische olien niet goed oplossen als het alcoholpercentage naar beneden wordt bijgesteld.  Voeg je voldoende pure alcohol toe dan zal je zien dat de boel weer helder wordt.

Maar omdat we nog niet terug hebben gehoord van Wim kan het zomaar iets anders zijn. We weten immers niet of hij al vruchten heeft laten macereren in de alcohol voordat hij het ging verdunnen.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@alambic)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal;
We hebben maisen tarwe tot een mash verwerkt en deze gestookt.
Er komt kraakheldere prima smakende moonshine uit.
Echter tussen 65 en 77% tot nog toe.

Wanneer ik er flessenwater van de zelfde temp bijdoe "slaat hij blind"zoals dat zo mooi gezegd is.
weet iemand wat ik dan moet doen
alvast bedankt voor jullie reacties.
groet wim

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@alambic)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog even vermelden;
we macereren de diverse fruitsoorten in deze 30 %alcohol.
We hebben een franse alambic vergunning omdat deze aan het uitsterven is krijg je die vcrij makkelijk.
Je krijgt dan 1000 % zonder de verplichte accijns(1000: 30=33liter)

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi systeem wat betreft die vergunning. Ging het hier maar zo. Het zou voor veel hobbyisten een geweldige uitkomst zijn zo'n systeem!

Over het blind slaan zonder dat er al gemacereerd is, ik vind het erg raar. Het zou niet moeten kunnen. Je hebt immers een puur alcohol watermengsel en dat is prima te mengen met normaal of flessenwater. Blindslaan is alleen mogelijk als er een stof inzit die niet oplosbaar is in water maar wel in alcohol.

Waar is je ketel van gemaakt? ik hoop koper of RVS, gebruik je een ander materiaal dan ben ik bang dat er een of andere stof is opgelost in de alcohol. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je met aluminium stookt. Als dit zo is dan is het beter om het niet te drinken.

Stook je gewoon met koper of RVS, dan heb ik eigenlijk geen enkel idee wat er gebeurd kan zijn....

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@alambic)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo meneer stookforum;

U heeft gelijk,het lag aan de ketel.
We hebben verschillende ketels,allemaal van rvs.
Echter we hebben een nieuwe installatie(uit china) van 65 l.
De alcohol uit deze was,ook al had ik verschillende keren gespoeld niet te drinken.
Er zit nu een laag "metaal"op de bodem van de kan.
Inmiddels weer enkele ketels gestookt en het blindslaan is weg.De smaak word beter,maar is er nog niet.

We gebruiken turbo gist en dat werkt.Via onze stookwinkel hebben we "killergist"gekocht.
vraag a; kan de smaak en alcohol% zo ver verschillen(killergist zou net erg agressief zijn,maar de gestookte ketels komen niet boven 14%.)
vraag b;kunnen we deze turbogist zelf in een lauw water oplossen met voedingsbodem en zo vermeerderen.
Elke mash ton van 100l moet nu 4 zakjes turbogist hebben volgens de stookwinkel.
We stoken nu veel omdat de hefst en winter hier koud is en ik de benodigde 25 graden voor de gist niet haal.
bedakt voor uw reactie.(facebook DE NOTENHOF zijn onze producten zichtbaar.)
We hebben moonshine en eau de vie,maar de verkoop wil niet echt lukken.Weet u mischien een afzet?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Een paar vragen kan ik beantwoorden.

De smaak van de alcohol kan zeker enorm verschillen bij gebruik van verschillende soorten gist. Welke het beste is moet je zelf proberen. Eerlijk gezegd ken ik de killergist niet. Wij verkopen verschillende merken die stuk voor stuk erg door de klanten gewaardeerd worden.
De Blacklabel verkopen we zelfs als kilo verpakking. Maar meestal is 1 zakje volgens de gebruikershandleiding bedoeld voor 25 liter mash. Maar dit kun je ruim zien hoor. Gist vermenigvuldigt zich razendsnel, ik heb het niet zelf getest maar je zou in feite met 1 zakje ook wel 100 liter aan het gisten krijgen. Maak een bak aan met 25 liter waarin 6 tot 8 kilo suiker is opgelost, als dat eenmaal staat te gisten dan gooi je het bij de overige 75 liter sugarwash.

Een alcoholpercentage van 14% is erg laag voor een turbogist, dat haal ik zelfs nog met bakkersgist. Een goede turbogist haalt met gemak 20%

Wat betreft een afzetmarkt, ik zou het graag voor je doen. Maar aangezien jullie in frankrijk zitten moet ik de drank invoeren en accijns terugvragen en vervolgens hier weer afdragen, dat maat het erg complex.... Ik zie trouwens op vakantie op de markten wel boeren die de eigen Eau de Vie verkopen en ze vragen stevige prijzen en verkopen goed aan toeristen. Is dat geen idee voor jullie?

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog even een vraag, zoals ik al aangaf ken ik de killergist niet. Is dat deze? 
http://www.dewijnmakerwebshop.nl/brouwmeister-gisten/724-maxiferma-killergist-12-gram.html

Als je schone alcohol wilt maken kies dan gewoon voor een water en suiker mengsel. Onze 8KG gist is binnen een weekje klaar om gestookt te worden. Verzenden naar frankrijk doen wij trouwens gratis vanaf 12,50 order waarde.

Ik zie op jullie facebook pagina dat jullie vooral fruit verwerken. Daar zou ik geen turbogist voor sugarwash voor gebruiken maar de fruit/Schnaps gist. Deze kan alsnog een percentage van 18% aan.

Ik zou graag eens wat van jullie proeven als jullie zover zijn! 

Groetjes,

Jan

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@alambic)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Jan;
We hebben een export regeling met de douane.
we hebben vrijstelling in land van productie en betalen alleen in ned of bel.
We maken in principe wodka en macereren deze met fruit.
daarnaast maken we moonshine met fruit smaak(de blue moon is heerlijk,blauwe bes )

Binnenkrt zijn we in ned en..
waar zit u ,onze huidige wijnstookwinkel is erg spaarzaam met info.

We hebben gisteren wash aangezet met 8kg suiker en deze geconverteerd met citroenzuur(3 gr/10lwash)
Het gaat als een gek te keer.terwijl de ene ton met killergist nagenoeg niets doet.
We hebben de killergist in de stookwinkel in wijnandsrade (limb)gekocht,16 euro/500gr.
erg goedkoop,maar het beloofde wauw effect is er niet.

Wat het proeven betrefd,voorheen lieten we dan een fles of een paar flessen van div smaken achter en....idd je hoort er nooit meer wat van.Als ik dan bel ohja die was erg lekker,maar het gdoe bij de douane......

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?