Meldingen
Alles wissen

Bordeaux mais poffen


@ndré
Berichten: 1164
Topic starter
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo medestokers,

Ik heb Bordeaux mais wat best wel (te)hard is om te malen.

kan ik deze mais ook eerst in een popcorn machine laten poffen?

Alvast bedankt voor het meedenken?
Groet, @ndré 😎🥃

Beantwoorden
8 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@ndre je kunt het mais poffen maar gebruik dan niet olie of iets dergelijks. . 

Poffen komt door het verhitten van vocht en dat expandeert waardoor de korrel ploft  

Het is beter om de mais te laten kiemen en daarna drogen en schroten .

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1164

Hoi @robbert,

mijn zoon heeft een popcornmachine en volgens mij gebruik je daagr geen olie bij.

ik heb ook al een keer de kook erover gehad maar de mais blijft hard.

vandaar het poffen.

Groet, @ndré😎🥃

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@ndre je kunt het poffen er veranderd weinig aan het zetmeel en suikers maar met weken in helder water zal het mais ook kiemen. .

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1164

@robbert 

Ik ga het gewoon een keer proberen om te kijken wat het resultaat is, lukt het niet gaat het in het kippenhok.

Groeten, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@ndre ik zie net als Robbert niet zo veel nut in het poffen (als het doel is zetmelen te onttrekken aan mais).

Tijdens mijn laatste thuisbrouwmeeting kwam een nieuw lid met mais chicha aangezet. Hij heeft mais laten weken in water, daarna laten drogen tot het ontkiemt was, dat geschroot en gebruikt om te maischen. 

Het eindresultaat was interessant. Er zat een beetje een zuurtje aan, een beetje limoen/cider-achtig. Verder vrij neutraal van smaak. Vergist met bakkersgist. 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1164

@tedestillaat 

hoe lang laat je de mais weken, voordat het gedroogd moet worden?
Het kan toch wel drogen in de zon?

groeten, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@tedestillaat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@ndre voor zover ik me kan herinneren heeft deze persoon de mais ongeveer twee dagen laten weken in water. Ik weet dat er bronnen zijn over het zelf mouten van granen - en dat temperatuur een invloed heeft.

Daarna heeft hij de mais op een ovenplaat in de oven (die uitstond) gelegd en een paar keer de mais omgeschept. Ik denk dat de zon ook prima is, zorg voor voldoende ruimte en keer de mais af en toe zodat het goed kan drogen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@ndre volgens mij heb ik in topic mountain dew ook het. Mouten / kiemen van mais beschreven. 

Het is zowiezo in de bourbon wereld een vrij algemeen iets .

Moutem van mais wordt gedaan om te zorgen dat mais ook makkelijker zijn suikers vrijgeeft .omdat mais zelf niet veel / sterk enzym heeft gebruikt men vaak een ander mout ernaast .

Je zet de mais 4-6 uren in de week en dan giet je het af .en last het vochtig staan . Eventueel afdekken met vochtige doeken .

Na 8 uren even spoelen en weer in de week zetten.  Hierna weer vochtig weg zetten . En herhalen .

Er zullen dan ook kleine kiempjes verschijnen. 

Dan kun je het drogen .

Spoel het wel steeds na weken en ook na het vochtig rusten en als het wat slijmerig word anders krijg je een te hoge verzuring .

(De hardere mais week je eat langer in begin ) 

 

Zie ook oud topic mountain dew. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?