Meldingen
Alles wissen

Even voorstellen en wat aanbieden.


Berichten: 35
Topic starter
(@joery)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Even voorstellen, 

 
Ik ben afkomstig uit Midden Nederland en ben al heel lang geïnteresseerd in het zelf stoken van alcohol. Na lang zeuren kreeg ik ook mijn vriendin eindelijk enthousiast en heb ik in november bij de Stookwinkel een t500 reflux boiler en wat accessories aangeschaft. 
 
Inmiddels diverse stoken verder en de kast begint uit te puilen met zelf gemaakte alcohol :). Nu ben ik begonnen zoals de meeste zullen beginnen denk ik, via de meest toegankelijke weg en met de meeste opbrengst, met Turbogist en eccences. Ondertussen ben ik erachter dat kwantiteit helemaal niet zo belangrijk is, maar kwaliteit des te meer. Inmiddels veel meer alcohol gestookt dan ik op drink, gewoon omdat het een leuke hobby is. Ik ben blij dat ik het afgelopen jaar zonnepanelen heb laten installeren, want mijn elektriciteit verbuik is door de hobby behoorlijk verhoogd.... 
 
Ik drink graag vodka/jenever/gin achtige dranken en die zijn niet lekker te krijgen met Turbogist ik heb het geprobeerd met 8 kilo suiker, met 6 kilo suiker, met turbo pure, met invert suiker. Meerdere keren stoken, Baking soda, neerslagkalk grotere voorloop weggooien, naloop weggooien, met het Ez filter systeem en met Ozone. Maar de smaak blijft niet helemaal zoals ik die wil. Met suikerhoudende, kruidige drankjes is het wel prima te doen overigens, omdat de smaak van de alcohol dan gemaskeerd wordt. Maar dat is niet helemaal waar ik van hou. 
 
Nu heb ik "Ted sad's fast fermenting vodka recept" gemaakt, waar gebruikt wordt gemaakt van slechts 4kg suiker, 250gr tarwezemelen, DAP, bitterzout, een multi vitamine tablet en 50gr bakkersgist en de smaak is veel zachter met een lichte tarwe smaak. De opbrengst is wel veel lager omdat de stookwijn ongeveer 10% alcohol bevat, maar de smaak veel beter zelfs zonder een eccence. Nafiltering over de actieve kool vind ik niet nodig. Mijn volgende recept zal birdwatchers zijn en denk dat ik het bij die twee even ga houden. 
 
Uiteindelijk wil ik graag uitbreiding op de boiler om zo pot still te kunnen werken en echt gin danwel jenever te maken. Of misschien wel een keteltje naast de t500 om dit te kunnen doen, maar ik heb inmiddels zoveel uitgegeven aan de hobby dat ik dat idee nog even langs de commissie moet zien te loodsen 🙂 
 
Ik heb doordat ik geen turbogisten meer wil gebruiken ter overname:
 
7 X classic 8 turbo yeast 
6 X turbo clear
6 X turbo carbon 
2 X Ez filter t.b.v. Ez filter systeem 
1 X Ez filter systeem 
1 X Zakje washers met 8 ongebruikte washers t.b.v. het Ez filter systeem 
 
Alles is houdbaar tot half 2022.
 
Voor alles zou ik graag 100,- krijgen zonder de eventuele verzendkosten. 
 
Groet, 
 
Joery 
Beantwoorden
13 reacties
11 Reacties
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@joery succes met de verkoop,

 

ik ben benieuwd naar je recept :

Nu heb ik "Ted sad's fast fermenting vodka recept" gemaakt, waar gebruikt wordt gemaakt van slechts 4kg suiker, 250gr tarwezemelen, DAP, bitterzout, een multi vitamine tablet en 50gr bakkersgist en de smaak is veel zachter met een lichte tarwe smaak. De opbrengst is wel veel lager omdat de stookwijn ongeveer 10% alcohol bevat, maar de smaak veel beter zelfs zonder een eccence. Nafiltering over de actieve kool vind ik niet nodig. Mijn volgende recept zal birdwatchers zijn en denk dat ik het bij die twee even ga houden. 

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

Dag @kapisjon

 

Het recept is als volgend. Ik ben er echt blij door verrast na de turbo gisten. 

4 kg suiker 

250gr tarwezemelen 

1 theelepel DAP 

1/4 theelepel bitterzout 

1 vitaminetablet 

50gr Bakkersgist 

1/2 theelepel citroenzuur 

 

Los 4 kg op in warm water en gooi dit in een vat van minstens 30 liter. Vul deze emmer vervolgens aan tot 19 liter met gewoon water. Maak ondertussen 2 liter water aan de kook en voeg daaraan de tarwezemelen toe en laat dit 30 minuten sudderen met af en toe doorroeren. Vermaal de multivitamine en doe dit samen met de DAP en het bitterzout in de emmer roer goed door. Maak ongeveer 250ml water van 25 graden en gooi hier de bakkersgist in en laat dit even staan. Als de tarwezemelen klaar zijn gooi die in de emmer erbij en roer even goed. Controleer vervolgens of het PH rond de 5 zit. Dit is goed te doen met lakmoespapier wat je voor een paar euro kan bestellen online. Als PH hoger is eventueel het citroenzuur toevoegen. Sg zou nu ongeveer 1060 moeten zijn. Controleer de temperatuur en vul de emmer aan tot 23 liter. Zorg dat de temperatuur onder, maar vlakbij de 30graden zit. Voeg de gist toe en roer even flink door. Deksel met waterslot erop en op een warme plek zetten na ongeveer vier dagen zou sg rond 990 moeten zijn en is de stookwijn klaar. Zet hem daarna even een paar dagen koel om te laten klaren en stoken maar! 

Beantwoorden
(@kapisjon)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 570

@joery

 

ik ben benieuwd, en dit geeft een veel minder scherpe smaak na 1x stoken in de reflux t500?

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kapisjon Ja maar niet neutraal. De tarwezemelen brengen wat smaak over. Persoonlijk vind ik dat een prettige toevoeging/smaak. Zeker voor een "vodka" achtig drank. 

 

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kapisjon Ja maar niet neutraal. De tarwezemelen brengen wat smaak over. Persoonlijk vind ik dat een prettige toevoeging/smaak. Zeker voor een "vodka" achtig drank.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@joery Als ik een aanvulling mag geven: ik kook de suiker in de helft water (dus 2 kg suiker in 1 liter water) met wat citroensap of citroenzuur. Dan wordt de suiker geïnverteerd en is ze makkelijker te verteren door de gist.

Verder doe ik wat eierschalen bij de te koken zemelen: die compenseren een eventuele overmaat aan zuur.

Oh ja: en het water vernevel ik het vat in, zodat er veel lucht in zit. Met een douchekop of een vernevelspuit uit de tuin, afhankelijk van het seizoen.

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22 Invertsuiker heb ik wel aan gedacht, maar omdat het de eerste keer was dat ik dit recept gemaakt heb wilde ik hem tot de letter volgen. Zo heb ik meteen een referentiekader bij eventuele aanpassingen. De eierschalen vind ik een super tip en ga ik zeker proberen. 

 

Ik begrijp dat jij het recept ook vaker hebt gemaakt? Wat vind jij er van en proef je verschil bij origineel en de aanpassingen door jou gedaan? 

 
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@joery Het nadeel van de birdwatchers vond ik de besmetting door tomatenrood overal in. En ik verdacht het van een vieze smaak (die bij nader inzien een andere oorzaak kon hebben).

Ik vond bij een vergelijking dit recept wel handig. Dus gewoon een praktisch argument. Minder smerig dan birdwatchers met die tomatenpuree en eenvoudiger dan de versie met de doodgekookte gist. Voordeel van de zemelen is, dat ze de bezonken gist afdekken.

Wat smaak betreft: ik kan helaas niet zo goed proeven. Ik had graag de versie met of zonder geïnverteerde suiker geprobeerd (en dan met of zonder afschuimen van het kokende suikerwater), maar dat kan ik dus niet. Geldt ook voor de versie met of zonder kalkbuffer.

Dat is jammer: ik mag graag vergelijken, mede om sprookjes te ontzenuwen.

Dus ik ben benieuwd wat jij hiervan gaat maken. Zet hem op!

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22 de kleurafscheiding van de tomatenpuree was iets waar ik ook over nagedacht heb zeker omdat mijn vergistingsemmer van kunstof is. Het was samen met de belofte van toch iets smaakoverdracht bij Ted sad's ffv de reden dat ik eerst die wilde proberen. Desalniettemin blijf ik wel zeer nieuwsgierig en zal ik birdwatchers zeker gaan proberen. 

Ik ga het ffv recept de volgende keer zeker proberen met Invertsuiker en misschien ook wel gewoon met dextrose. Gewoon om te kijken of er tussen die twee dan ook weer verschil zit en om te beoordelen of de extra moeite van Invertsuiker, of de extra kosten van dextrose opwegen tegen het resultaat ten opzichte van het originele resultaat. Dat geldt ook voor de eierschalen. 

Zo blijft het leuk experimenteren. Bedankt! 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@joery Laat je dat dan weten, of er verschillen zijn?

Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@kees22 Zal ik doen.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hey Joery,

Welkom hier!

Succes met de verkoop!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@joery)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 35

@stookforum Dankjewel!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?