Meldingen
Alles wissen

Je eigen vat met 53 gallon whisky, minstens 10 jaar laten rijpen. Wie denkt / doet mee?


Berichten: 9
Topic starter
(@nevermind)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi,

Na een trip door Schotland ben ik samen met mijn brouw- en stookkameraad tot een besluit gekomen: we willen ons eigen vat whisky gaan produceren!

Het proces is niet per definitie heel ingewikkeld, maar iedere stap moet uitgedacht worden alvorens te kunnen beginnen. En tenslotte is het op orde brengen van de financiën ook een belangrijke stap. (En we zeggen “tenslotte”, maar eigenlijk is dat stap één. Zonder geld geen product.)

We zien de productie als volgt voor ons:

  1. Brouwen van een wort (met enkel gemout gerst)
  2. Vergisten van het wort met een whiskygist
  3. Destilleren van de wash met een koperen destilleer ketel
  4. Rijpen van het destillaat op een bourbon vat (liefst meer dan 10 jaar)
    - Eventueel het laatste half jaar narijpen op een sherry vat?
  5. Bottelen van de whisky

Omdat we hier praten over grote volumes en grote bedragen lijkt het ons leuk om dit met een groep uit te voeren (of heel eventueel om het uit te besteden aan een contract distiller). Wie heeft zin om hier samen met ons aan te werken?

En dan hebben we het over een fijnstook van 200 liter, zo tussen de 65% en 70%. Met andere woorden, om te beginnen hebben we dan 1400 liter wort nodig van 10%. We praten dus over enorme hoeveelheden en de vraag is hoe realistisch het is…

Maar toch, als er 14 medebrouwers / -stokers zijn, dan is het “maar” 100 liter wort per stoker. En bij nog meer enthousiasme neemt het aantal liters per stoker af.

Een vat van 200 liter levert na 10 jaar rijpen ongeveer 280 flessen whisky op van 46%. (Of 320 flessen van 40%.) Als er in totaal 14 stokers meedoen, dan hebben we over ruim 10 jaar allemaal dus ongeveer 20 flessen echte whisky. Niet veel, maar wel je eigen!

Wie heeft er zin om dit plan verder met ons uit te werken, inclusief alle kosten en wie heeft er zin om dit samen met ons uit te voeren? (En dus ook te delen in de kosten?)

En wie heeft er een grote installatie waar gebruik gemaakt van kan worden? Want hoe groter de brouw- en stookinstallatie, hoe sneller het proces.

We zijn benieuwd of hier animo voor is! (En of het überhaupt realistisch is.)

Groeten, Nevermind en stookkameraad

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
14 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@nevermind Aangezien een bezoek aan Schotland voor mij ook de reden is om deze op te pakken, wil ik jullie enthousiasme niet temperen maar wel wil ik een paar kanttekeningen plaatsen.

 

Ik betwijfel of je een hobbyist gaat vinden die dat soort volumes kan verwerken, buiten dat is het destilleren niet bepaald legaal in Nederland en vraag je iemand dus bewust om dingen te doen die niet mogen. Een huurdestillerderij is zeker een optie, ik weet er eentje tegenover het vliegveld bij Maastricht (Mworveld Distillery) maar die heeft geen brouwinstallatie en laat dat in Stein doen meen ik, wat hij me een tijd terug verteld heeft is dat het vat + vullen hem ergens rond de 5000 euro kost. Als je op internet zoekt kom je nog wat anderen tegen maar daar ben ik nooit geweest.

 

Een afspraak maken om over 10 jaar met een groep onbekenden hobbyisten een botteling uit te voeren is misschien niet het juiste publiek, misschien bij whisky verzamelaars / proevers etc. kun je meer geluk hebben, die zijn wat meer doordrongen van het feit dat het lang duurt.

 

Je komt te kort met je hoeveelheid wort, 1400 van 10% is 140 liter pure alcohol, dat is wat je ook verwacht met je 200 liter opbrengst van 70%, daar moet ik je teleurstellen en je kunt de begin hoeveelheid eerder richting de 2000 liter wort bijstellen. Tijdens het scheiden bij de laatste overhaal ga je niet alle alcohol meenemen, de Schotten gebruiken wel een retourstroom van de feints en tails maar daar moet je installatie ook quasi op zijn ingericht en nog belangrijker, je moet weten wat je doet want niet alles kun je zomaar hergebruiken. 

 

Meedenken wil ik gerust doen, die oefening lijkt me zeker leuk. Ik ben alleen van de hoopvolle opbrengst nog niet overtuigd (angel's share etc. is afhankelijk van de condities waarin het vat wordt opgeslagen bijvoorbeeld).

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

Die 5000 klinkt veel maar hou rekening met het volgende:

 

  • Vat zal je rond de 500 a 700 euro kosten, met name zonder contacten en een afname van 1
  • Voor de 2000 liter wordt heb je ongeveer een 650 kg mout nodig, laat je die voor 70 cent de kilo krijgen is dat een 450 euro.
  • Laten we de gist op een 8 kg stellen, dan zit je op een 450 euro (reken ik even de 500 gram voor 28,95 voor Fermentis Safspirit M1 winkelprijs).
  • De accijns, als je t vat uit de zone haalt die is vrijgesteld van accijns krijg je een 200 x 0,65 x 14 = 1820 euro aan accijns en die doet pijn.

 

Zonder kosten voor t brouwen en destilleren (plus eventuele toeslag voor niet gebruikte alcohol) staat de teller al op een 3400 euro ...... 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@alchemist de berekening is wel vrij realistisch . 

Alleen 200 liter is niet voor eigen gebruik en zal toch eerst aanvraag voor vergunningen moeten worden gedaan .

Daarnaast brouwen op diverse locaties betekent dat je overal exact zelfde conditie s mprt hebben , zelfde basis product en zelfde werkwijze .

Maar om het hele verhaal zie ik alleen staan dat er idee is om een whiskey uit gerste mout te maken . 

Nu is whiskey vrij simpel maar zelf met 1 basis product kun je al diverse smaak paletten creëeren en nergens staat wat voor smaak richting er achter jet idee zit .

Mout , gist en vat maken inderdaad een smaak maar zonder verdere achtergrond of ervaring kun je ook met die ingrediënten bagger maken.

Het enthousiasme is leuk maar het is een ondoordacht wild idee .

En daarnaast de investering is hoog en komt het ooit terug  over 10 jaar ????

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 307

@nevermind ik bruuk zelf een 35 gallon still daarmee bourbon en whisky gemaakt. Ook met hulp van iemand die ervaring heeft met hele grote ketels van als ik goed zeg zelf 800 gallon of liter. 
misschien moet u hem vragen . Ik verwacht niet dat Robbert nog zelf reageerd op sulks. ik weet niet of hij nog whisky wil maken . Ik meen dat hij stopt is daarmee.

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Persoonlijk zou ik daar nooit mee instappen. Het leuke aan hobbybrouwen en -stoken is net om zelf te experimenteren, het hele proces van A tot Z doorlopen, persoonlijke toetsen en accenten leggen in een lekker eindproduct. Dan zou ik liever elk jaar 50 of 100 liter whisky gaan maken in verschillende kleinere batches en die dan in kleinere vaten laten rijpen, kan je ook stelselmatig proeven en opdrinken.

Kostprijs speelt in dit opzicht weinig rol, het gaat om de fun van de hobby en de persoonlijke smaak van het eindprodukt.

Da's mijn opinie...

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 195
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het idee is best aardig, maar zoals de rest van de reageerders ook al aangeven, er zijn veel te veel aspecten die meespelen. 

Ik hou het liever wat kleinschaliger, en wil er geen massaproductie van maken, zodat ik kan bijspijkeren daar waar ik graag verbetering zie. 

Groetjes Lambik 

Beantwoorden
Berichten: 308
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik denk dat dit ook niet echt haalbaar is. 

waarom niet gewoon zelf stoken en zelf experimenteren? Ik heb zelf een 100 liter en stook diverse batches met verschillende ingrediënten voor whisky. Heb ook verschillende 20 en 40 liter vaatjes in de kelder liggen. Het zelf doen is juist wat het zo leuk maakt. Harry

Beantwoorden
4 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@harryd1969 dat was ook mijn punt. Stel dat het lukt en na 10 jaar trek je een fles open om het resultaat te proeven en denkt nou, dit is niet te zuipen...

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@odevie ja beetje zonde dan ook van alle tijd en geld. Bovendien grootste deel van de fun is toch juist het zelf doen! Anders kun je vast bij een distilleerderij ook wel een vat kopen, spijker je daar je naam op en klaar … niet mijn ding. Harry

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@harryd1969 precies, dat bedoel ik dus. Ik ga ook liever elk jaar x aantal liter maken, kan je lekker varieren met ingredienten, gisten, het hele proces en systematisch het resultaat proeven, beoordelen en eventueel bijspijkeren. Dacht toch dat dit de essentie van onze hobby is.

Niet dat ik het concept wil afbreken maar ik denk dat, zoals reeds hoger aangehaald, er meer kandidaten te vinden zullen zijn in whiskyclubs of degustatiegroepen o.i.d.

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 308

@odevie nou dat. Het experimenteren is juist het leuke. Ik heb weer een mooie voorraad ingrediënten liggen en een aantal houten vaten dus ik ga weer wat batches klaar maken, Harry

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@nevermind)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Allen,

 

Bedankt voor de uitgebreide reacties en ik herken me in de meeste opmerkingen hoor. Naast dit (wilde) idee blijf ik gewoon stoken en zelf experimenteren, daar is onze hobby ook voor bedoeld. Dit was meer een idee naast het zelf stoken. Gewoon omdat je rijpen op een 53 gallon bourboun vat niet kunt vergelijken met rijpen op een 10 liter (nieuw) eikenhouten vat en omdat het nu eenmaal tot de verbeelding spreekt als je in een warehouse rondloopt en daar hele oude vaten ziet liggen. Dan loopt het water me al in de mond.

Ik ben ondertussen naar aanleiding van jullie ideeen in overleg gegaan met whiskyfanaten (dus niet per se zelfstokers) en daar zit wel enthousiasme tussen. Dat was een gouden tip, bedankt daarvoor!

Of het over 10 jaar al dan niet te drinken is, dat is een risico dat er bij hoort en daarom is het ook goed om de kosten te verdelen. Want een afschrijving van €800,- in 10 jaar is te overzien.

Ik sluit dit topic en ga verder puzzelen op dit idee. Misschien krijgt het meer vorm, misschien blijft het bij een idee. De dagdroom is al leuk. 😉 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@nevermind fijn om te horen dat je constructieve suggesties hebt opgedaan. Ik kan me inderdaad wel voorstellen wat het met een mens doet als je in zo'n warehouse rondloopt, dat heb ik met wijn- of champagnekelders in Frankrijk, Spanje of Portugal.

Ik hoop van harte dat je genoeg whiskyfanaten meekrijgt om het project te realiseren, je mag ons zeker verder over het verloop op de hoogte houden.

Succes

Beantwoorden
Bazz
Berichten: 138
 Bazz
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Super leuk idee maar ook ik zou hier niet aan mee doen, ik ben nog veel teveel aan het experimenteren, mijn smaken worden steeds beter naar mijn idee, om dan af te wijken om een gelijksoortig product te verkrijgen, daarnaast ben ik ook met diversen soorten rum bezig welke ook steeds beter worden honing rum nu mijn favoriet.

Maar succes ideeën altijd leuk. 👍 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?