Hoi,
Na een trip door Schotland ben ik samen met mijn brouw- en stookkameraad tot een besluit gekomen: we willen ons eigen vat whisky gaan produceren!
Het proces is niet per definitie heel ingewikkeld, maar iedere stap moet uitgedacht worden alvorens te kunnen beginnen. En tenslotte is het op orde brengen van de financiën ook een belangrijke stap. (En we zeggen “tenslotte”, maar eigenlijk is dat stap één. Zonder geld geen product.)
We zien de productie als volgt voor ons:
- Brouwen van een wort (met enkel gemout gerst)
- Vergisten van het wort met een whiskygist
- Destilleren van de wash met een koperen destilleer ketel
- Rijpen van het destillaat op een bourbon vat (liefst meer dan 10 jaar)
- Eventueel het laatste half jaar narijpen op een sherry vat? - Bottelen van de whisky
Omdat we hier praten over grote volumes en grote bedragen lijkt het ons leuk om dit met een groep uit te voeren (of heel eventueel om het uit te besteden aan een contract distiller). Wie heeft zin om hier samen met ons aan te werken?
En dan hebben we het over een fijnstook van 200 liter, zo tussen de 65% en 70%. Met andere woorden, om te beginnen hebben we dan 1400 liter wort nodig van 10%. We praten dus over enorme hoeveelheden en de vraag is hoe realistisch het is…
Maar toch, als er 14 medebrouwers / -stokers zijn, dan is het “maar” 100 liter wort per stoker. En bij nog meer enthousiasme neemt het aantal liters per stoker af.
Een vat van 200 liter levert na 10 jaar rijpen ongeveer 280 flessen whisky op van 46%. (Of 320 flessen van 40%.) Als er in totaal 14 stokers meedoen, dan hebben we over ruim 10 jaar allemaal dus ongeveer 20 flessen echte whisky. Niet veel, maar wel je eigen!
Wie heeft er zin om dit plan verder met ons uit te werken, inclusief alle kosten en wie heeft er zin om dit samen met ons uit te voeren? (En dus ook te delen in de kosten?)
En wie heeft er een grote installatie waar gebruik gemaakt van kan worden? Want hoe groter de brouw- en stookinstallatie, hoe sneller het proces.
We zijn benieuwd of hier animo voor is! (En of het überhaupt realistisch is.)
Groeten, Nevermind en stookkameraad
Persoonlijk zou ik daar nooit mee instappen. Het leuke aan hobbybrouwen en -stoken is net om zelf te experimenteren, het hele proces van A tot Z doorlopen, persoonlijke toetsen en accenten leggen in een lekker eindproduct. Dan zou ik liever elk jaar 50 of 100 liter whisky gaan maken in verschillende kleinere batches en die dan in kleinere vaten laten rijpen, kan je ook stelselmatig proeven en opdrinken.
Kostprijs speelt in dit opzicht weinig rol, het gaat om de fun van de hobby en de persoonlijke smaak van het eindprodukt.
Da's mijn opinie...
Het idee is best aardig, maar zoals de rest van de reageerders ook al aangeven, er zijn veel te veel aspecten die meespelen.
Ik hou het liever wat kleinschaliger, en wil er geen massaproductie van maken, zodat ik kan bijspijkeren daar waar ik graag verbetering zie.
Groetjes Lambik
Ik denk dat dit ook niet echt haalbaar is.
waarom niet gewoon zelf stoken en zelf experimenteren? Ik heb zelf een 100 liter en stook diverse batches met verschillende ingrediënten voor whisky. Heb ook verschillende 20 en 40 liter vaatjes in de kelder liggen. Het zelf doen is juist wat het zo leuk maakt. Harry
Allen,
Bedankt voor de uitgebreide reacties en ik herken me in de meeste opmerkingen hoor. Naast dit (wilde) idee blijf ik gewoon stoken en zelf experimenteren, daar is onze hobby ook voor bedoeld. Dit was meer een idee naast het zelf stoken. Gewoon omdat je rijpen op een 53 gallon bourboun vat niet kunt vergelijken met rijpen op een 10 liter (nieuw) eikenhouten vat en omdat het nu eenmaal tot de verbeelding spreekt als je in een warehouse rondloopt en daar hele oude vaten ziet liggen. Dan loopt het water me al in de mond.
Ik ben ondertussen naar aanleiding van jullie ideeen in overleg gegaan met whiskyfanaten (dus niet per se zelfstokers) en daar zit wel enthousiasme tussen. Dat was een gouden tip, bedankt daarvoor!
Of het over 10 jaar al dan niet te drinken is, dat is een risico dat er bij hoort en daarom is het ook goed om de kosten te verdelen. Want een afschrijving van €800,- in 10 jaar is te overzien.
Ik sluit dit topic en ga verder puzzelen op dit idee. Misschien krijgt het meer vorm, misschien blijft het bij een idee. De dagdroom is al leuk. 😉
Super leuk idee maar ook ik zou hier niet aan mee doen, ik ben nog veel teveel aan het experimenteren, mijn smaken worden steeds beter naar mijn idee, om dan af te wijken om een gelijksoortig product te verkrijgen, daarnaast ben ik ook met diversen soorten rum bezig welke ook steeds beter worden honing rum nu mijn favoriet.
Maar succes ideeën altijd leuk. 👍