Meldingen
Alles wissen

Partij overjarige honing te koop


Berichten: 3
Topic starter
(@imker)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Uit onze eigen imkerij (Nijmegen) hebben wij een partij overjarige honing te koop:
~85 kg uit 2014
~88 kg uit 2017

De honing is grotendeels gekristalliseerd en donker van kleur. Door de leeftijd is de honing karamellig van smaak.

Van nature ontwikkelt zich bij kamertemperatuur in honing HMF (een maillardproduct). De honing is nooit verhit geweest, maar gezien de leeftijd bestaat de kans dat de HMF gehaltes giftig zijn voor bijen en andere insecten (niet voor mensen). Om deze reden kunnen wij het niet terugvoeren aan de bijen en mag het (zonder labtests om het HMF gehalte aan te tonen) niet voor rechtstreekse consumptie worden verkocht. Voor verwerking in andere producten is het nog wel geschikt, en gezien het kookpunt lijkt het mij voor destillatie geen enkel probleem.

Om eea in perspectief te zetten: HMF neemt bij normale opslag (kamer temperatuur) met 5-10mg/kg per jaar toe, en Nederlandse honing bevat bij het oogsten tussen de 1-5mg/kg . In Europa mag honing van tropische herkomst max 80mg/kg bevatten om als honing verkocht te worden, en van niet-tropische herkomst 40mg/kg . Honing die deze waardes overschrijdt wordt verhandeld als bakkershoning of industriele honing. De primaire reden hiervoor is dat het een indicatie is dat de honing verhit is geweest of oud is.

Totaal hoeveelheid ca. 170 kg
Vraagprijs: € 600

Beantwoorden
8 reacties
Riesjaar
Berichten: 38
(@riesjaar)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Is het een optie om eerst (bijv) 10 of 20kg af te nemen om te kijken of ie nog wel redelijk vergist?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10256

@riesjaar   oplossen met water en warmte.  Natrium bicarbonaat toevoegen en langere tijd verwarmen ( enkele uren ) 

Afkoelen en vergisten . 

Dit kan een prima product geven.

Beantwoorden
Riesjaar
(@riesjaar)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@robbert Oh ja, ik heb al vaker mede en ook 'honeyshine' gemaakt (er staat nu een batch mede te rijpen ook), dus ik ben echt wel geïnteresseerd, maar zou bij voorkeur wel eerst een testje draaien om te kijken of de smaak en opbrengst het waard zijn.

Beantwoorden
(@imker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@riesjaar Geen probleem, stuur maar een PB dan spreken we wat af!

Beantwoorden
Riesjaar
(@riesjaar)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 38

@imker gestuurd!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1282
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is een goede vraag.

En wat gebeurt er met de HMF bij vergisten en destilleren.

En hoe schadelijk is die HMF eigenlijk?

Gaat het hierom: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural

 

Beantwoorden
2 Reacties
(@imker)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

Geplaatst door: @kees22

En wat gebeurt er met de HMF bij vergisten en destilleren.

Wat er bij vergisten met de HMF gebeurt durf ik niet te zeggen, maar het kookpunt van HMF is 114–116 °C (bij 1,3 hPa) volgens wikipedia, dus het lijkt mij voor het destilleren niet uit te maken? Dat kunnen anderen hier beter inschatten dan ik zelf 🙂

 

En hoe schadelijk is die HMF eigenlijk?

Gaat het hierom: Verwijderde link

 

Het is inderdaad Hydroxymethylfurfural. Het is voor bijen schadelijk, maar voor mensen niet. de reden dat het niet als honing verkocht mag worden is omdat het een indicatie is dat de honing mogelijk verhit is geweest. En honing moet volgens de warenwet rauw zijn (dus nooit warmer dan 40 graden), anders mag het geen honing heten ("bakkershoning" of "industriële honing" mag wel). HMF ontstaat ook bij kamertemperatuur maar veel langzamer. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de HMF ontstaat. Overigens is dat ook gelijk de verklaring waarom tropische honing een hoger HMF gehalte mag hebben dan niet tropische honing, omdat het ten gevolge van de hogere temperaturen daar sowieso sneller ontstaat.

 

De reden dat ik het hier noem is niet vanwege schadelijkheid, maar om aan te geven dat het niet voor het voeren van bijen gebruikt mag worden en volgens de warenwet ook geen honing mag heten - niets meer en niets minder.

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1282

@imker OK, duidelijk!

De wet is hard, maar het is de wet.

Vandaag zag ik bourbon afgeprijsd omdat het over de datum was!! Whisky over de datum ?????? Tja, dat was nou eenmaal zo! 25 % korting.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?