Uit onze eigen imkerij (Nijmegen) hebben wij een partij overjarige honing te koop:
~85 kg uit 2014
~88 kg uit 2017
De honing is grotendeels gekristalliseerd en donker van kleur. Door de leeftijd is de honing karamellig van smaak.
Van nature ontwikkelt zich bij kamertemperatuur in honing HMF (een maillardproduct). De honing is nooit verhit geweest, maar gezien de leeftijd bestaat de kans dat de HMF gehaltes giftig zijn voor bijen en andere insecten (niet voor mensen). Om deze reden kunnen wij het niet terugvoeren aan de bijen en mag het (zonder labtests om het HMF gehalte aan te tonen) niet voor rechtstreekse consumptie worden verkocht. Voor verwerking in andere producten is het nog wel geschikt, en gezien het kookpunt lijkt het mij voor destillatie geen enkel probleem.
Om eea in perspectief te zetten: HMF neemt bij normale opslag (kamer temperatuur) met 5-10mg/kg per jaar toe, en Nederlandse honing bevat bij het oogsten tussen de 1-5mg/kg . In Europa mag honing van tropische herkomst max 80mg/kg bevatten om als honing verkocht te worden, en van niet-tropische herkomst 40mg/kg . Honing die deze waardes overschrijdt wordt verhandeld als bakkershoning of industriele honing. De primaire reden hiervoor is dat het een indicatie is dat de honing verhit is geweest of oud is.
Totaal hoeveelheid ca. 170 kg
Vraagprijs: € 600
Is het een optie om eerst (bijv) 10 of 20kg af te nemen om te kijken of ie nog wel redelijk vergist?
Dat is een goede vraag.
En wat gebeurt er met de HMF bij vergisten en destilleren.
En hoe schadelijk is die HMF eigenlijk?
Gaat het hierom: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural