-
Mick antwoordde op het onderwerp "Stilvallende vergisting" – 2 jaren, 2 maanden geleden
Ik zal het een vragen voor de zekerheid:
Meet je de SG met refractometer of hydrometer?
De waardes suggereren dat het om niet gecorrigeerde refractormetingen kan gaan. -
Mick antwoordde op het onderwerp "nieuw, in zuid holland!" – 2 jaren, 2 maanden geleden
Ook ongeveer regio Gouda en sta op het punt aan rum te beginnen.
-
Mick antwoordde op het onderwerp "sugerwash" – 2 jaren, 3 maanden geleden
Als je temperatuur onder de 20 °C ligt en je wil neutrale sugarwash vergisten zou ik champagnegist gebruiken. Die doet het dan prima en vergist neutraal.
-
Mick antwoordde op het onderwerp "Ik ben geen robot" – 2 jaren, 11 maanden geleden
Veel andere fora geven je pas volledige toegang als je nadat je een account aangemaakt een voorstel bericht hebt geplaatst. Pas daarna geeft een moderator je volledige toegang (of getrapt, pas nax berichten schrijven lezen etc).
Net wat prettiger! -
Mick antwoordde op het onderwerp "Eerste suiker wash met Champagne gist" – 2 jaren, 11 maanden geleden
Deze tip kreeg ik ooit en helpt goed: Het is altijd beter de gist te hydrateren voor gebruik: meng een koffielepel suiker in 1 glas water (max. 25cl, tussen ong.25°C), strooi de korrelgist hierover. Normaal start de gist in +/-… Read more»
-
Mick antwoordde op het onderwerp "Eerste suiker wash met Champagne gist" – 2 jaren, 11 maanden geleden
@strauss
Gemalen oesterschelpen kun je weglaten is om de pH niet teveel te laten zakken. Corrigeren met baking soda kan ook. Het DAP (Di-Ammonium fosfaat) niet DAB.
Havermout geeft wat meer smaakjes dan bv zemelen maar werkt ook. -
Mick antwoordde op het onderwerp "Eerste suiker wash met Champagne gist" – 2 jaren, 11 maanden geleden
Niet hoger mikken dan 10% alcohol en gist 1 g/l.
Dit is een voorbeeld, vervand de bakkersgist gewoon met champagnegist (en iets koeler vergisten). -
Mick antwoordde op het onderwerp "Broodmix" – 2 jaren, 11 maanden geleden
Geplaatst door: @macjaap Normaliter moet bij een brood 300 ml water op 500 gram meel, zou betekenen dat op 5 kg 3 liter water moet worden toegevoegt. Als ik daar nou eens 10 liter van maak en de temperatuur reeks… Read more»
-
Mick antwoordde op het onderwerp "Welk gist gaat net iets verder…" – 2 jaren, 11 maanden geleden
Ik zou niet verder gaan dan 8% of hooguit 10% in je wash. Meerdere ruwstoken combineren voor een fijnstook. Echt neutraal ga je het niet krijgen met een potstill, daar is een kolom echt beter voor. Met drie keer stoken… Read more»
-
Mick replied to the topic "Air still en t500" – 3 jaren, 1 maand geleden
De T500 reflux zou ik niet nog eens kopen. Hij is wat te kort voor het mooi en stabiliseren aan het begin van de run (volledige reflux) kan eigenlijk ook niet. De boiler is wel handig. Koop daar een adapter… Read more»
-
Mick replied to the topic "Hoi!" – 3 jaren, 1 maand geleden
Welkom! Met een quickstill zal het wel lastig worden om goede alcohol voor limoncello te maken.
Wat wil je gaan stoken? -
Mick replied to the topic "Hulp met ruwe stook T500" – 3 jaren, 1 maand geleden
Posted by: @dutchgold Ik ben benieuwd naar je resultaten maar 96% zul je puur door distillatie nooit gaan bereiken. Dit komt omdat het azeotropic point van alcohol en water 95.6% is. Wat je hier laat zien is de azeotroop in… Read more»
-
Mick antwoordde op het onderwerp "Limoncello" – 3 jaren, 1 maand geleden
Laat je even wat het resultaat is?
-
Mick antwoordde op het onderwerp "Wat is 1ste, 2de en 3de generatie gebruiken?" – 3 jaren, 1 maand geleden
Tweede generatie: – oude gistbed (+eventuele roggebrood-,cornflakes- of andere prut hergebruiken – Je neiuwe wash bestaat voor 10-30 uit backset van de vorige generatie. Sommigen doen maar een van de twee. Van je gistbed kun je wat eruit scheppen als… Read more»
-
Mick replied to the topic "Limoncello" – 3 jaren, 1 maand geleden
Dat kan maar de citroen olie zal meekomen. Of dat goed of slecht is kun je achteraf bepalen, daar heb ik geen ervaring (alleen met een schilletje erin voor de gin, niet in die hoeveelheden). Als je er al suiker… Read more»
-
Mick replied to the topic "Limoncello" – 3 jaren, 1 maand geleden
Aanvulling op alchemist:
Op lagere percentages worden ook meer bittere stoffen uit de schil gehaald.
Als je macereert op 34 % (of is dit na verdunning?) dan is de kans root dat je heel bittere limoncello hebt. -
Mick liked forum post "T500 : koelwatertemp. Niet stabiel" – 3 jaren, 1 maand geleden
-
Mick replied to the topic "Schuim tijdens vergisten" – 3 jaren, 1 maand geleden
Infectie misschien?
Met suikervergistingen heb ik nooit veel schuim gehad. Als je veel zemelen o.i.d. gebruikt kun je een koek krijgen daarvan maar dit is vreemd. -
Mick replied to the topic "Meedenkers gezocht" – 3 jaren, 1 maand geleden
Met een 3″ boka kolom (voor neutraal natuurlijk) ga ik nu van 120 cm naar 150cm tot aan afname punt om iets sneller/stabieler af te kunnen nemen. Hoe groter de diameter van de kolom hoe hoger hij moet zijn. Ik… Read more»
-
Mick replied to the topic "Beerenburger kruidenbitter recept" – 3 jaren, 2 maanden geleden
Posted by: @jandemann Ik heb gister een test litertje gemaakt volgens recept. Dus met 20% suikersiroop en water naar 40% gebracht. Het zag er niet helder uit maar dat is voor mij niet het belangrijkste. Gaat mij om de smaak… Read more»
- Meer laden