-
Uridium antwoordde op het onderwerp "vergeten oude wijn stoken" – 1 maand, 2 weken geleden
Heb de laatste jaren heel veel ‘restwijn’ gestookt. Mijn ervaring: ‘garbage in = garbage out’. Het lijkt een leuk idee om matige oude wijn uit bijv. een bag-in-box te stokken, maar die bevatten heel vaak stevige bestrijdingsmiddelen die gewoon mee… Meer lezen»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Brandy" – 1 jaar, 3 maanden geleden
@robbert Ah, kijk…. dan begrijp ik het beter. Loop ik dan ook meer kans op methanol in de voorloop. Moet ik die langer maken. Is nu 15 ml. Het is voor consumptie geschikte wijn, dus veel methanol zal er initieel… Meer lezen»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Brandy" – 1 jaar, 3 maanden geleden
Ik maak m’n cuts altijd op dezelfde manier, dus daar zit m.i. niet de verklaring, waarom een zeer lage starttemperatuur andere ABV’s oplevert in die cuts.
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Brandy" – 1 jaar, 3 maanden geleden
Ik ben even een tijdje niet actief geweest; sorry daarvoor. Ik was te druk met het stoken van 8 liter destillaat uit 133 flessen wijn 😉 Maar nu ontdek ik echt iets heel vreemds tijdens het stoken van de batch… Meer lezen»
-
Uridium posted a new topic "Garbage in…" – 2 jaren, 1 maand geleden
Even een update van de resultaten van afgelopen maanden brandy maken: Begonnen met een nieuw 3 liter vaatje en 6,5 liter blanke brandy gestookt uit goedkope oude wijn, met name de bag-in-boxen van de Plus en de Lidl. Eerste batch… Meer lezen»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Sinaasappel-koffielikeur 'Quarante-quatre'" – 2 jaren, 1 maand geleden
Inmiddels toch ook pot 2 geoogst: die is zoeter en sterker van smaak, maar niet per sé lekkerder. Denk dat we de volgende batch weer rond 2 weken/15-18 dagen gaan oogsten, met behoud van recept, want dat is uitstekend 🙂
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Sinaasappel-koffielikeur 'Quarante-quatre'" – 2 jaren, 1 maand geleden
Naar aanleiding van het advies van @Stookforum hebben we na twee weken al geproefd… WOW!!! Omdat wij geen wodka gebruiken maar onze eigen gestookte brandy (houtgerijpt), heeft ‘ie na twee weken al een waanzinnig lekkere smaak en pas de helft… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Sinaasappel-koffielikeur 'Quarante-quatre'" – 2 jaren, 1 maand geleden
@stookforum Met genoegen 😉
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Sinaasappel-koffielikeur 'Quarante-quatre'" – 2 jaren, 1 maand geleden
Zo, ook hier net twee potten in productie genomen. Met m’n zelfgestookte en houtgerijpte brandewijn @ 43% ABV
Cuarente_y_cuatro.jpg -
Uridium antwoordde op het onderwerp "Lageren op Hout" – 2 jaren, 4 maanden geleden
Ook even een paar ervaringen en ook wat standaard gewoontes uit de whisky-wereld en ook Genever-wereld. Eerst: ik rijp brandy/armagnac op Frans eiken. Vaatjes van 3 en 5 liter. Eerste ronde van elk vat is te sterk qua smaak (na… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Website met Amerikaanse recepten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Ik heb 1 grapefruit gebruikt en bij pot 1 (beste resultaat) twee zakjes kokos á 100 gram, van de Jumbo. Dat gaf het beste resultaat. Bij pot 2 weer 1 grapefruit en twee pakjes verse kokosblokjes á 90 gram van… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Website met Amerikaanse recepten" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Dit is ‘em: https://moonshinerecipe.org/coconut-grapefruit-gin/ Ik heb een een keer gemaakt met verse kokos en een keer met kokos-schroot uit een zakje. Maakt eigenlijk niets uit; sterker: meer kokosmelk met het zakje 😉 Wel de schil van de grapefruit halen (ik… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Eerste testrun met goedkope lidlwijn" – 2 jaren, 5 maanden geleden
Ik heb mijn eerste projectje er bijna op zitten; in het totaal 7 liter gestookt voor lagering in houten vat. De eerste drie liter gerijpte spirit geoogst na 2 maanden horen vat. Nu zit de volgende batch in het vat…. Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Vergisting van GIN vroegtijdig gestopt" – 2 jaren, 6 maanden geleden
En kokend water toevoegen is sowieso niet zo’n goed idee voor de gist op de plek waar je het water toevoegt; dat gaat direct dood door de hoge temperatuur. Nu zou er genoeg levend gist over moeten zijn, maar veel… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "calvados probeersel" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@ndre Die van de Stookwinkel heb ik ook; die werken prima, maar zijn ook vrij sterk qua smaakafgifte. Na een week was het al lekker ‘oaky’ 😉
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "calvados probeersel" – 2 jaren, 6 maanden geleden
@chriske Als je maar niet die houten cubes gebruikt die je kunt kopen voor de barbecue (om een rooksmaakje mee te geven aan je vlees etc.), want die zijn extra zwart gemaakt aan één zijde en dat leidt tot een… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "calvados probeersel" – 2 jaren, 6 maanden geleden
En dan een nieuw eikenhouten vaatje van een paar liter (1, 2 of 3 liter, afhankelijk van de opbrengst van de fijnstook), even een uurtje of 4 tot 5 voorweken met water. Water eruit, destillaat erin en dan een mandje… Read more»
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Website met Amerikaanse recepten" – 2 jaren, 7 maanden geleden
De grapefruit-kokos-gin is geoogst. Smaakt lekker naar grapefruit, maar de kokos is wat zwak. We hadden geen verse kokos voorradig, dus hebben en zakje schaafsel gebruikt. Volgende keer nemen we wel verse kokos; recept is voor herhaling vatbaar!
-
Uridium antwoordde op het onderwerp "Wanneer heet iets brandy, eu de vie, cognac, etc etc" – 2 jaren, 7 maanden geleden
@robbert Hee, wat grappig! Had ik nog nooit eerder van gehoord bij cognac en armagnac. Ik ken het wel bij wijn die ‘en vrac’ werd verkocht en dan hier verder doorrijpte (o.a. bij Robbers & Vd Hoogen in Arnhem), maar… Read more»
- Meer laden