• Heikos reageerde in het onderwerp Vragen en antwoorden betreffende pH in het forum Gist vragen 3 jaren, 5 maanden geleden

    Stookvrienden, ook ik heb mij bezondigd aan het “roggebrood recept” (Ik ben voorzichtig, want als ik Robbert zijn commentaar lees loop ik het risico dat ik verbannen wordt uit de “Stookwereld”) Mijn eerste resultaat (uit 25 liter mash) is iets meer dan 2 liter best smakelijke alcohol van 62%. Deze wil ik opleggen in een 3 li eikenhoutenvaatje gekocht bij Tas Waddinxveen. Ik ga nog wat meer stoken zodat het vaatje in zijn geheel gevuld kan worden. Daarvoor heb ik bij de achter gebleven prut in mijn vergistingsvat 7 liter van de warme afgestookte mash met 4,5 kilo suiker er door weer toegevoegd. Uiteraard afgekoeld tot 25C ! Het vat weer opgevuld tot 25 liter met water. Na een paar uur stond het weer vrolijk te prutten. Nu schreef een stookvriend op Facebook dat je de Ph waarde in de gaten moest houden…..maar hij schreef niet “hoe en wat” Hoe? Met een digitale Ph meter begrijp ik uit bovenstaande, maar welke waarde moet ik dan aanhouden ? Robbert beschrijft in ieder geval hoe je het kan compenseren, naar boven of naar beneden. Voor de goede orde; ik heb niet al te veel (drink) vrienden. Een enkeling waagt zich wel eens aan een eigen stook jenever en vindt die heerlijk. De meeste vragen om een glaasje wijn en daar heb ik altijd genoeg van, 3 voor een tientje bij de Vomar….
    Next station whiskey van mout en andere granen maken, maar eerst de “ roggebrood” klus afmaken. Wie geeft mij antwoord op de vragen in deze bijdrage?

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?