Meldingen
Alles wissen

Fris zoetzure appel-perencider met bubbel zonder toegevoegde suiker op fles


Berichten: 26
Topic starter
(@hoentie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb thuis 25 liter appel-perensap in de fermenter gegooid met de Mangrove Jack M02 Cider gist. 

Ik wil dit graag op de fles laten doorgisten voor de bubbels, dus zonder extra suikers. 

Ik heb al op het forum gelezen dat 1.006 SG een goeie bottel-SG is zodat ie doorgist. 

Waar komt die 1.006 vandaan? Gaan mijn flessen knallen bij 1.012?

Mijn start SG was 1.050 en ik wil t liefst een lichte cider maken, met veel behoud van appel-peer. Als ik pas bottel op 1.006 dan wordt de cider 5,8% en dat vind ik veel te hoog. 

't Liefst zou ik bottelen op 4,2 oid maar dan houd ik veel meer suikers over. Gaan mijn flessen knallen?

Iemand tips? 

Beantwoorden
14 reacties
Berichten: 26
Topic starter
(@hoentie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bijkomende vraag: maakt de temperatuur voor de fermentatie uit voor het smaakprofiel? 

In mijn hoofd zit de nogal simplistische stelregel: warmer - meer funk; koeler - frisser, crispier, 'bitterzuur' (Engels: tart). 

Lijkt me te simplistisch?  

Beantwoorden
Berichten: 26
Topic starter
(@hoentie)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Niemand? Want misschien is het allemaal heel gemakkelijk maar zo 123 vind ik er niets over terug op internet of het forum alhier.

Beantwoorden
12 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@hoentie ik weet er niet veel van alleen wat mij is vertelt, als er te veel suiker in zit kan idd je fles ploffen, ik heb het helemaal uit laten gisten en toen met bottelen 4 gram suiker per fles toe gevoegd en dat werkte prima

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@hoentie wanneer je warmer gaat vergisten verloopt het sneller en is er minder estervorming dan wanneer je trager / kouder vergist. 

Maar te koud is vragen om problemen en te warm evenzo. 

Het is dus ook afhankelijk van product en zeker ook de gist soort . 

Hou je daarom ook aan de optimale voorgeschreven temperatuur.

Zorg daarbij ook dat de ketel zowel onderin als bovenin dezelfde temperatuur heeft dus ook nooit een gistton op koude vloer zetten .

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert warmer minder estervorming; check. Thanks. 

 

Enig idee wat een veilige suikerhoeveelheid is (in SG) om (langzaam) het koolzuur op een flesje te laten ontstaan zonder dat ie ploft? 

Ik wil graag een laag-alcoholische cider. Kan ik op (biologische) wijze op een bepaald moment de (natuurlijke) vergisting stoppen of moet ik er dan chemische zooi aan toe gaan voegen?  

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hoentie je zou ook de flessen kunnen verwarmen en zo het gisten kunnen stoppen. In het grootte cider topic zal wel een verwijzing staan anders zelf even op You Poep zoeken. Ik heb het zelf nooit gedaan om dat ik het te moeilijk en te gevaarlijk vind.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@hoentie  als SG van 1006 is bereikt of met suiker aangevuld dan kun je het in flessen zetten en afsluiten.

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert ja dat had ik inderdaad gelezen, maar waar komt die 1.006 vandaan? als ik het bij 1.012 doe, ploppen mijn flessen dan? want ik wil graag een cider die wat lager in alcohol is (4,5% ipv 6%)

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hoentie de meeste hier op het forum maken cider op de simpele manier en deze is dan vaak iets wat zuurder. Je kan dan appelsap nemen en gist er bij doen en kijken wat het wordt of je meet eerst de begin SG. Als je de begin SG weet kan je in een SG tabel kijken wat het alcohol percentage wordt als je eind SG 1000 zou worden(einde gisting). Je kan de begin SG omhoog brengen met suiker of omlaag brengen met water(ook weer simpel gezegd) Als het gisten is gestopt is de suiker op of niet te vergisten het SG is dan rond de 1000. Nu kan je de cider veilig bottelen met 8 a 12 gram suiker per liter voor de bubbels. Let wel dit is de simpelste manier om cider te maken en leuk om mee te beginnen maar zegt dus niets over de smaak, maar daar kan je heel veel over lezen op het forum bijv. :

https://stookforum.nl/forums/bier-wijn-en-overige-dranken/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@rumo Thanks, zo ver was ik. Mijn begin SG was 1050 en ik wil geen suiker toevoegen voor de vergisting op de fles. Dat wil ik dus doen met de restsuikers (ongefermenteerd). Op dit forum werd 1006 genoemd, maar dan vind ik de cider erg sterk worden. Ik wil liever eerder bottelen, maar ik ben bang dat de boel dan ploft. 

Het razendsnelle cider topic heb al een beetje doorgespit, maar daar staat vrijwel alleen informatie over bottelen met pitching sugar en liever wil ik dat niet. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@hoentie als je start sg hebt van 1050 zou je uiteindelijk bij volledige vergisting uitkomen op ongeveer 6,5 % .   Dan moet he wel bottelen bij SG van1006 Zou je uitgisten en dan suiker bijvoegen om weer op 1006 te komen dan komt je ongeveer op 7,3 %

Beantwoorden
(@hoentie)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 26

@robbert Ja, dat snap ik. Maar ik wil dus een cider van 2% minder. Dan had ik dus voor het fermenteren al water moeten toevoegen om de sg wat naar beneden te halen. Maar wordt het dan niet ook een wateriger cider? Want dat betekent dat de appel en perensmaak ook verdund wordt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@hoentie verdunnen met water of een  sap van ander minder suiker houdende fruit of appelsoort.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@hoentie een klein beetje suiker toevoegen  alleen voor de bubbels doe echt geen afbreuk aan de smaak. Ik weet niet hoe ver jij ben met je cider ervaring, maar als jij met de juist start SG zou beginnen en dan op het juist moment de vergisting kunt stoppen zo dat je de cider kunt bottelt met voldoende suiker en levende gist om een zoete bruisende cider met de door jou gewenste alcoholpercentage kunt krijgen dan kunnen wij nog veel van jouw leren. Maar als je net als de meeste van ons nog niet zo ver bent en dat is niet erg zou je het op de in het topic beschreven manier kunnen proberen.

Als je nog niet zoveel ervaring heb staar je dan niet blind op cijfertjes maar probeer eerst het hele proces te door lopen en als dat gelukt is ga je de cider smaak naar jou smaak aanpassen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?