Hallo mede stokers,
Zoals misschien een aantal van jullie weten ben ik student levensmiddelentechnologie. Daardoor heb ik een uitgebreid micro en chemie lab tot mijn beschikking. In de tussen uurtjes die ik over heb op school besteed ik graag aan m'n hobby.
Afgelopen week heb ik daarom van 2 batches het alcohol gehalte gemeten. Dan heb ik het niet over een onnauwkeurige vinometer 😉
Door middel van een glazen distilleer opzet met een spijkerkolom heb ik exact 200 ml whiskey beslag zeer langzaam afgestook. De 200 ml beslag heb ik afgewogen in een van een pyknometer van 500 ml per keer.
Al de alcohol die ik heb opgevangen heb ik tot 100 ml aangelengd. Hierdoor krijg je uiteindelijk 100 ml alcohol waar 2 keer zoveel alcohol in zit dan in je huidige beslag. In deze 100 ml heb ik mijn aerometer gestopt en één druppeltje gebruikt voor mijn alcohol refractometer. Van de uitslagen heb ik een gemiddelde genomen en gedeeld door 2 waardoor je op het alcohol percentage van je beslag komt. Dit bleek van allebei de vergistingsvaten 10% alcohol te zijn.
Ook heb ik de gist van allebei de vaten uitgeplaat op malt agar en ben ik deze daarna gaan reinkweken voor mijn gisten verzameling. De voedingsbodem die ik heb gebruikt voor de reageerbuizen is OGGA (oxytetracycline glucose yeast extract agar) Dit is een selectief medium voor schimmels en gisten.
Als jullie vragen hebben over alcoholgehalte bepaling en gist reinkweken dan hoor ik dat graag! 🙂
Erg interessant, Bruinekarper! De meesten onder de mede stokers zijn niet zo van de exacte wetenschap en experimenteren zonder veel instrumentarium. Wel leuk dat ze je op school dit zo laten doen. Schoolshine! cool hahaha
Het komt eigenlijk op hetzelfde neer met wat wij doen.
Ik zie bovenin de aerometer/alcoholmeter zitten, hoe kan hij daar meten?
Werk jij met baume/gr./cm3?
Ik zie op de foto een warmteplaat met erlenmeyer en 2 aftakkingen voor de koeling.
Hoe is de route?
Hoe lang kweek jij in die petri-schaaltjes je gist
Bovenop de glazen kolom zit een temperatuurmeter. Op de foto lijkt het net een aerometer ;-).
En ja ik heb hier gewerkt met graden Baume.
Daarnaast zit de erlenmeyer vast aan de spijker kolom, de spijkerkolom zit vast aan de hals met daarin de thermometer. Van daaruit gaat hij naar de bolkoeler waar vanaf onder koud water instroomt. Onder de bolkoeler hangt een slangetje die in de opvang erlenmeyer zit met daarin een klein laagje demiwater zodat er geen alcohol verloren gaat. 🙂
Voor het opkweken van de gist hou ik 120 uur op 25 graden Celsius aan. Voor de reageerbuisje met de reincultuur hou ik 72 uur aan op 25 graden waarna ze de koeling in gaan. Na 6 tot 8 weken moet ik de gist weer overenten naar een nieuwe buis met daarin weer een nieuwe voedingsbodem.