Hallo iedereen,
Sinds deze avond met ik de trotse eigenaar van Still T500 en ben ik aan het kijken om mijn eerste suiker wash te maken. In de beginnersgids staat er een tabel met de verhoudingen suiker, alcoholpotentieel en soort gist. Gezien ik niet met turbogist wilde werken heb ik mij Champagne gist aangeschaft.
Ik heb veel zitten opzoeken voor mijn suikerwash en ik moet toegeven dat elk bericht, elke site wel een ander recept heeft. Ik ben van plan volgend recept te gebruiken voor mijn suikerwash:
- een kopje gekookte havermout inclusief kookvocht (als gistvoeding)
- twintigtal druppels citroensap
- 6 gram champagnegist (op de verpakking spreken ze van 2 à 3 gram per 10 liter maar dit lijkt me weinig)
- 7 kg suiker (voor een ABV van 16,5%)
In termen van stappen zou ik de suiker oplossen in 5l warm water, daarna de havermout toevoegen, de rest van het water, het citroensap en eens het water rond de 30graden is de gist.
En dan een 3 à 4 tal weken geduld hebben.
Klopt bovenstaande of ga ik ergens de mist in? Daarnaast, in de beginnersgids spreken ze van een “ wash van 25l”. Is dit het totaal volume van de wash incl de suiker of is dit het volume aan water. Indien dit het totaalvolume is van de wash, hoeveel water zit hier dan in (20l)?
Alle hulp is welkom,
Strauss
Niet hoger mikken dan 10% alcohol en gist 1 g/l.
Dit is een voorbeeld, vervand de bakkersgist gewoon met champagnegist (en iets koeler vergisten).
https://stookforum.nl/forums/spirits/recept-turbo-bakkersgist-voor-een-graan-suiker-vergisting/
Dank Mick. Ik neem aan dat ik de tarwe zemelen mag vervangen door evenveel havermout? Ik ga straks naar de winkel achter DAB en Epsom zout. De gemalen oesterschelpen lijken me toch wel "speciaal".
k zal eerst eens een kleine 10l batch als probeersel doen. Ben alvast benieuwd. De vergisting ga ik in mijn kelder doen. daar is het een constante 17graden.
Paul
Waarom begin je niet eerst met een beetje gewone standaard suiker vergisting .
5,5 kilo suiker oplossen in heet water met 7 - a 10 gr citroenzuur .
Aanvullen tot 25 liter
Wat dab erbij en wat haver mout en dan de gist erbij .
En pitch hoger dan de 3 gr per 10 liter . Dat is echt te weinig .
Een goede gisting moet snel opgang komen en door de zuurstof fase heen . De gist zal in zuurstof voornamelijk delen , weinig alcohol producen maar meer bijproducten . Daarom met hogere pits heb je meer gistcellen waardoor je sneller in anearobe toestand bent en in omzettings fase bent .
En gisten op 23 gr .
17 graden is niet onmogelijk maar beter om hogere temperaturen aan te houden .
Goeie morgen iedeen. Gisteren rond 18h was het dan eindelijk zover. Mijn eerste suikerwash gemaakt.
6kg suiker in warm water samen met citroenzuur (8g) laten oplossen, aanvullen tot 25l, gistvoedingszout (20g) en gekookte havermout zitten toevoegen en als alles rond de 28 graden zat, 23g gist toegevoegd.
Ketel staat naast de verwarming waar het 21 graden is.
Deze ochtend ben ik vlug naar de kelder gaan kijken om te zien of er al activiteit is na 12 uur... helaas nog geen gebrubbel. Ik heb in vele berichten gelezen dat dit met turbogist relatief snel gaat, maar vanaf wanneer zou ik actie moeten zien met champagne gist?
Ter info, de emmer is 23 graden.
Strauss
Dank Robbert. weet dat ik wellicht ongeduldig ben. maar voelde mij deze ochtend als een kind die vlug naar beneden liep om te kijken of De Sint langsgekomen was :-).
Waar de emmer staat is het 19 graden. De emmer staat op de waterboiler. Door de isolatie meet de oppervlaktetemperatuur van de boiler 24 graden.
Korte update, na 24h ... nog niets. we zullen morgen ochtend nog eens zien. Indien er morgen ochtend nog niets is, kan ik nog iets doen?
Helaas nog geen activiteit. temeratuur gezakt naar 20,4graden en geen beweging te bespeuren. Denk niet dat er een lek is. is een nieuwe emmer van stookwinkel.
probeer ik eens gewone gist toe te voegen?
Dag Robbert, ik heb net het deksel eens opengedaan. onderkant van het deksel zat vol met "dampdruppeltjes" en er was een aangename lichtzure geur. Lucifer blijft wel branden.
SG waarde heb ik niet gemeten.
ik zat geen belletjes. bovenaan drijft de harvermout en op de bodem zit er veel bezinksel. binnen de 5 sec heb ik een lucifer aangestoken.
De geur had iets licht zuurs, maar met een herkenmaar champagne element.
en het deksel zat wel vol condens
@Robbert, heb nog geen toestel op dit te meten.
Wat ik ondertussen gedaan heb is een bokaal nemen met wat suiker, DAP en heel klein beetje citroenzuur en dan opniew 25gram champagne gist toegevoegd en alles goed zitten schudden. Binnen de 20 min begon het te borrelen en na 30 min begon het over te lopen. Heb dit nu in de emmer gesmeten en even goed zitten roeren. binnen de 5 min begon het waterslot te borrelen.
is dit een goed teken of is mijn suikerwash eigenlijk niet goed meer?
Als test had je ook een beetje suiker in je bokaal kunnen gooien
Maar het lijkt erop dat vergisting nu gestart is.
24h later is het waterslot goed aan het brubbelen. 🙂