Meldingen
Alles wissen

Eerste suiker wash met Champagne gist

Pagina 1 / 2

Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo iedereen,
Sinds deze avond met ik de trotse eigenaar van Still T500 en ben ik aan het kijken om mijn eerste suiker wash te maken. In de beginnersgids staat er een tabel met de verhoudingen suiker, alcoholpotentieel en soort gist. Gezien ik niet met turbogist wilde werken heb ik mij Champagne gist aangeschaft.

Ik heb veel zitten opzoeken voor mijn suikerwash en ik moet toegeven dat elk bericht, elke site wel een ander recept heeft. Ik ben van plan volgend recept te gebruiken voor mijn suikerwash:
- een kopje gekookte havermout inclusief kookvocht (als gistvoeding)
- twintigtal druppels citroensap
- 6 gram champagnegist (op de verpakking spreken ze van 2 à 3 gram per 10 liter maar dit lijkt me weinig)
- 7 kg suiker (voor een ABV van 16,5%)

In termen van stappen zou ik de suiker oplossen in 5l warm water, daarna de havermout toevoegen, de rest van het water, het citroensap en eens het water rond de 30graden is de gist.

En dan een 3 à 4 tal weken geduld hebben.

Klopt bovenstaande of ga ik ergens de mist in? Daarnaast, in de beginnersgids spreken ze van een “ wash van 25l”. Is dit het totaal volume van de wash incl de suiker of is dit het volume aan water. Indien dit het totaalvolume is van de wash, hoeveel water zit hier dan in (20l)?

Alle hulp is welkom,

Strauss

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
33 reacties
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Niet hoger mikken dan 10% alcohol en gist 1 g/l.

Dit is een voorbeeld, vervand de bakkersgist gewoon met champagnegist (en iets koeler vergisten).

https://stookforum.nl/forums/spirits/recept-turbo-bakkersgist-voor-een-graan-suiker-vergisting/

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank Mick. Ik neem aan dat ik de tarwe zemelen mag vervangen door evenveel havermout? Ik ga straks naar de winkel achter DAB en Epsom zout. De gemalen oesterschelpen lijken me toch wel "speciaal".

k zal eerst eens een kleine 10l batch als probeersel doen. Ben alvast benieuwd. De vergisting ga ik in mijn kelder doen. daar is het een constante 17graden.

 

Paul

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Mick
(@mick)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 463

@strauss

Gemalen oesterschelpen kun je weglaten is om de pH niet teveel te laten zakken. Corrigeren met baking soda kan ook. Het DAP (Di-Ammonium fosfaat) niet DAB.

Havermout geeft wat meer smaakjes dan bv zemelen maar werkt ook.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom begin je niet eerst met een beetje gewone standaard suiker vergisting .

5,5 kilo suiker oplossen in heet water met 7 - a 10 gr citroenzuur . 

Aanvullen tot 25 liter 

Wat dab erbij en wat haver mout en dan de gist erbij . 

En pitch hoger dan de 3 gr per 10 liter . Dat is echt te weinig .

Een goede gisting moet snel opgang komen en door de zuurstof fase heen . De gist zal in zuurstof voornamelijk delen , weinig alcohol producen maar meer bijproducten . Daarom met hogere pits heb je meer gistcellen waardoor je sneller in anearobe toestand bent en in omzettings fase bent .

En gisten op 23 gr .

17 graden is niet onmogelijk maar beter om hogere temperaturen aan te houden .

Beantwoorden
4 Reacties
(@strauss)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@robbert

Dag Robbert, hoeveel Champagnegist zou je dan toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss 3 x de aangegeven hoeveelheid op de verpakking.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 369

@robbert in het 'originele' recept worden de tarwezemelen een half uur gekookt op een zacht vuurtje, stilletjes laten pruttelen zeg maar. Heeft dat eigenlijk belang of enige meerwaarde tijdens de vergisting?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@odevie dat geeft aminozuren wat een goede voeding is voor gist . 

 

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Goeie morgen iedeen. Gisteren rond 18h was het dan eindelijk zover. Mijn eerste suikerwash gemaakt.

6kg suiker in warm water samen met citroenzuur (8g) laten oplossen, aanvullen tot 25l, gistvoedingszout (20g) en gekookte havermout zitten toevoegen en als alles rond de 28 graden zat, 23g gist toegevoegd.

Ketel staat naast de verwarming waar het 21 graden is.

Deze ochtend ben ik vlug naar de kelder gaan kijken om te zien of er al activiteit is na 12 uur... helaas nog geen gebrubbel. Ik heb in vele berichten gelezen dat dit met turbogist relatief snel gaat, maar vanaf wanneer zou ik actie moeten zien met champagne gist?

 

Ter info, de emmer is 23 graden. 

 

Strauss

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss het kan soms wel tot 24 u duren voordat het op gang komt .

Wat is de temperatuur in tlde kelder  ?

Staat de emmer op een koude vloer waar kou daarom in emmen optrekt . 

Bij lage temperaturen gaat gisten trager of komt tot een halt .

Dat een waterslot noet bubbelt wil niet zeggen dat er geen gisting al is . Kan wezen dat er op andere plaatsen waar het co2 makkelijker weg kan ontsnapt .

En vergeet niet Een waterslotje is alleen maar een stankafsluitertje geen indicator . 

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dank Robbert. weet dat ik wellicht ongeduldig ben. maar voelde mij deze ochtend als een kind die vlug naar beneden liep om te kijken of De Sint langsgekomen was :-).

Waar de emmer staat is het 19 graden. De emmer staat op de waterboiler. Door de isolatie meet de oppervlaktetemperatuur van de boiler 24 graden.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@strauss champagnegist heeft voor mij een herkenbare trage start. Zelf zelden dat het binnen 12u al bezig is. Vaak kan dat 24 tot 36u duren voor er activiteit is. Geduld zal dus veel oplossen, rest ziet er goed uit dus komt wel goed, succes!

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Korte update, na 24h ... nog niets. we zullen morgen ochtend nog eens zien. Indien er morgen ochtend nog niets is, kan ik nog iets doen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@strauss geduld, en als na 3 dagen nog niets gebeurd is, dan eens verder kijken wat je kunt doen.

Kijk of je beweging in de vloeistof ziet, of aansteker check, misschien lekt er inderdaad wat weg zoals Robbert aangaf

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Helaas nog geen activiteit. temeratuur gezakt naar 20,4graden en geen beweging te bespeuren. Denk niet dat er een lek is. is een nieuwe emmer van stookwinkel.

 

probeer ik eens gewone gist toe te voegen?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss als je deksel voorzichtig opend zie je ook belletjes in het beslag omhoog komen ?

Als je een aansteker of lllbrandende lucifer aan oppervlakte houd gaat die dan uit ?  Gaat de vlam uit is ee gisting .

Wat was het SG bij aanvang en wat is het nu ? Ik het gedaald ?

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag Robbert, ik heb net het deksel eens opengedaan. onderkant van het deksel zat vol met "dampdruppeltjes" en er was een aangename lichtzure geur. Lucifer blijft wel branden.

 

SG waarde heb ik niet gemeten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss zag je ook belletjes in de vloeistof omhoog komen  ?  Had je de aansteker meten ba deksel eraf was bij oppervlakte of even gewacht

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

ik zat geen belletjes. bovenaan drijft de harvermout en op de bodem zit er veel bezinksel. binnen de 5 sec heb ik een lucifer aangestoken.

 

De geur had iets licht zuurs, maar met een herkenmaar champagne element.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss Het lijkt erop dat er niets gebeurd . Is niet zeker of er vergisting is geweest .  Wat is het SG nu ,?

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

en het deksel zat wel vol condens

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@Robbert, heb nog geen toestel op dit te meten. 

Wat ik ondertussen gedaan heb is een bokaal nemen met wat suiker, DAP en heel klein beetje citroenzuur en dan opniew 25gram champagne gist toegevoegd en alles goed zitten schudden. Binnen de 20 min begon het te borrelen en na 30 min begon het over te lopen. Heb dit nu in de emmer gesmeten en even goed zitten roeren. binnen de 5 min begon het waterslot te borrelen.

 

is dit een goed teken of is mijn suikerwash eigenlijk niet goed meer?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@strauss dit zou een goed teken kunnen wezen.   Nu afwachten .

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Als test had je ook een beetje suiker in je bokaal kunnen gooien

Beantwoorden
Stefan
Berichten: 220
(@stefanjo)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Maar het lijkt erop dat vergisting nu gestart is.

 

Beantwoorden
Berichten: 38
Topic starter
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

24h later is het waterslot goed aan het brubbelen. 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?