Meldingen
Alles wissen

gist ervaringen


Berichten: 318
Topic starter
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Levensgenieters,

Vele topics over recepten en ingrediënten maar eigenlijk weinig specifiek over gist en toevoegingen. soms wordt het wel benoemd maar nooit echt diep op ingegaan. Laten we in dit topic de gebruikte gisten en ervaringen delen en de redenen waarom.

Ikzelf gebruik over het algemeen Vodkastar (turbogist) van Alcotec. deze geeft naar mijn mening niet veel smaak (neutraal) en komt goed uit met mijn fruitdestillaten.

voor whisky gebruik ik Alcotec Whisky turbogist. is naar mijn mening gewoon prima, niks over te klagen.

hiervoor ook wel is Alcotec 24 gebruikt (op een suikerwash en fruit) maar die gaf mij teveel zurigheid en gistsmaak.

verder heb ik een keer Snakehead C3 gebruikt (op fruit), maar daar is mij niks specifieks van bijgebleven.

ook heb ik een keer alcotec FRUIT turbogist gebruikt op meloen maar dat duurde te lang in de vergisting, die werd zuur en kreeg een azijnsmaak na het stoken. (dit kan aan mij hebben gelegen, wil hem nog wel een keer proberen op appels ofzo).

bij elke batch die ik maak doe ik een beetje gistvoeding om de gistcellen een beetje te helpen

verder heb ik geen ervaring met pecto-enzymen en amalyzes. heb hier wel op het forum gezien dat de pecto's goed werken bij appels dat wil ik binnenkort gaan proberen.

Ik hoor graag jullie ervaringen,
Hobbyman J

Beantwoorden
2 reacties
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik meestal 'verse' bakkersgist merk Bruggeman verkrijgbaar bij de supermarkt voor hooguit een paar dubbeltjes (bij de Deka 19 ct.) in verpakkingen van 42 gram. Hier kan je heel veel wijn mee maken. Die blokjes gooi ik gewoon in de vriezer. Blijft maanden goed. Bij gebruik zo'n blokje een beetje ontdooien. Zodra die een beetje zacht begint te worden met een mes doorsnijden (een kwart is ruim voldoende voor 20 liter most, meer toevoegen is haastige spoed), de rest weer in de vriezer. Ik start dit meestal op met een half 25 ml. flesje appelsap waaraan ik wat suiker heb toegevoegd, vooral ook om zeker te zijn dat de gist nog actief is. 

Ik heb ook wel speciale wijngisten gebruikt, maar kan hier amper voordelen aan ontdekken. Met bakkersgist haal je makkelijk 12% en soms nog een beetje meer. Als je haast hebt, kan je iets meer gist gebruiken. Voor stookwijn van suiker heb ik eens een heel pakje gebruikt. Ging als een speer. Turbogist gaat misschien nog iets sneller en je komt hoger, maar met bakkersgist kan je ook binnen 2 weken al stoken. En wat maakt die paar dagen uit. Ik heb genoeg drank (wijn en sinds kort stookwijn) in de kast om die tijd te overbruggen,

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik alleen verse bakkersgist 1 kg 3.50 werkt heel goed nooit geen problemen ik stook ongeveer 1000 kg fruit per jr.( drink veel en wil vooraad )voor mij is hij perfect.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?