Ik heb voor de eerste keer de Classic turbo 8 yeast van Still Spirits een batch gemaakt maar die stinkt verschrikkelijk .Ik heb de batch met 6 Kilo dextrose actieve kool voor de reuk en 25 liter water aangemaakt .Hij heeft rustig kunnen gisten op een temp van 19 °C twee weken lang geklaard met turboclear .Dit heeft ook nog eens 10 dagen gestaan en was heel helder.maar toch een verschrikkelijke geur.Toch zie je in de geklaarde stookwijn een witte waas hangen, is dit nadelig voor de stook (smaak,geur),Dit had ik de vorige keer ook met het klaren .
Ik ben nu de stookwijn aan het stoken eerste test was positief 91° abv wel een beetje scherp van geur maar de alcohol stinkt toch niet meer 🙂
Groeten
Als je met 'stinken' bedoelt dat je batch zuur ruikt, dan is er niks aan de hand, want zo moet ie ruiken 🙂
Anders zou ik niet weten wat je verkeerd kan doen met een gewone suikerwash.
waarom actieve kool voor de reuk ? en waarom turboclear ? iedere prut geeft een geur,een gistings-geur . in prut heb je altijd een waas,toch naar mijn ervaringen.
wat is stinken? dat is de goede vraag. het is natuurlijke geen dure parfum die je graag ruikt maar ik vind het heerlijk als ik het hok in loop en die walm van vergistend fruit mn neus in komt. ik gebruik al die toevoegingen van turboclear of actieve kool in mn vergisting niet. het is bij mij fruit, water en een klein beetje suiker, vergisten, persen in een pers en stoken. niks geklaard of toevoegingen. ik zorg er alleen voor dat er ik het gistbed niet verstook en er geen vaste delen in de ketel komen.
maar stinken? nee dat vind ik het niet
Ik vind het altijd ruiken naar duitse moezel wijn maar dan heel erg sterk,
mijn vrouw vind het echt stinken, iedereen ervaart het weer anders....
Ik heb die reuk nog al eens gehad met een turbo gist precies een zwavel geur geen fruit gisting want dat ruikt veel beter:)
dat klinkt niet heel lekker en gezond. ik heb daar zelf geen ervaring mee, dus kan hier niks over delen.
als iemand anders hier wel wat over weet dan graag, dan weet ik het voor het geval het een keer bij mij gebeurt.
Ieder mens is anders maar ik vind deze gist juist uiterst fris ruiken. Zet er maar eens alcotec 24 of 48 tegenover. Dn ruik je het, proeven waag ik me niet eens aan!
Ik weet dat die zakjes alcotec werken maar dan liever de Classic. Als je dan toch 7 tot 10 dagen moet wachten dan liever de beste gist voor 2,- meer.
Dus of mijn smaak deugt niet of er is kennelijk wat mis gegaan. Denk het laatste. Mijn beste advies, probeer het opnieuw. Mijn chinees heeft ook wel eens dag dat de bami niet smaakt.
Als het dan niks uitmaakt ( prijs ) zou ik de Still Spirits Turbo Pure eens proberen, heb ik goede ervaring mee, zoals ook met Double Snake C3 Turbo gist, welke beduidend goedkoper is ( € 2,75 ), maar erg goed ( voor een Turbogist ) .
Stinken, zou eerder zeggen ruiken en ze ruiken allemaal best heftig.
Heb nu een suikerwash gemaakt van 5 granen paardenmix en wat geur betreft, man wat een verschil !
Ja heb deze eens genomen omdat Still Spirits beweerd dat dit de puurste alcohol oplevert
Alcotec heb ik ook al geprobeerd en die stinkt ook wel tijdens het gisten maar niet meer als het is uitgegist
bedankt voor de reactie's
ik heb nu de Pure versie staan, is lekker aan het gisten, zal feedback geven over geur en smaak, normaal gezien is die zondag/maandag uitgegist
Yep ik ben benieuwd ik heb vandaag de Turbo Extreme 23% met 10,5 kilo dextrose opgezet en vloeibare kool
bij mij is het met 7kg kristalsuiker opgelost in kokend water, aangevuld tot 30 graden water, wat de pitch temp is, icm vloeibare kool.
ik ben ook benieuwd 🙂
Ehh, de Pure is toch 6 KG suiker of 7 Kg dextrose en de starttemperatuur 30 graden ?
Dan de suiker oplossen, daardoor daalt de temperatuur naar zo'n 24 graden waarna je de gist erbij doet en dan de vloeibare kool.
Zo staat het ook op de verpakking en mijn ervaring bij turbogisten is volg deze 😉